Ružica grad – impresivna utvrda iznad Orahovice koju svakako trebate posjetiti

Na strmoj stijeni papučkih obronaka iznad Orahovice, na nešto manje od 400 metara nadmorske visine, kao spomen na neka davna vremena u kojima su živjeli plemići, ispredale se ljubavne priče obavijene mistikom legendi i tajni, ugnijezdila se Ružica grad, najveći sačuvani utvrđeni grad u Slavoniji. Zaleđe joj je zaštićeno planinom i šumom, a s tri se strane pružaju prekrasni vidici.

ružica grad
Ružica grad, foto: Hrvoje Jurić

Zaljubljenici u prirodu, legende i povijest uživat će u šetnji Parkom prirode i UNESCO geoparkom Papuk do srednjovjekovnog grada. Nakon sat vremena hoda šumskim predjelom dolazi se na proplanak u podnožju impresivne srednjovjekovne građevine. Iza njezinih su zidina stanovali plemenitaši, gospoda, vojska i služinčad. Imala je Ružica grad kule, tornjeve, svečane odaje, kapelicu, radionice, tamnicu…

Legenda o Crnom vitezu

Ova je utvrda zaštićena kao spomenik kulture najviše kategorije. Spominje se 1357., no ne zna se točno kada je i kako izgrađena. Tako je ostala tajna kako su na strminu dovlačeni veliki kameni blokovi. Ne zna se ni kako je dobila ime, no o tome su ispričane brojne legende.

ružica grad
Dva jezera i Ružica grad, foto: Hrvoje Jurić

Jedna od njih kaže kako su vile rušile noću sve što se izgradilo danju, sve dok u zidine nije uzidana bajna Ružica čiji se plač, osluhnete li, i danas može čuti. Druga govori o tome kako se lijepa kneginja Ružica bacila s najviše kule kada je Crni vitez pobijedio na turniru u borbi za njezinu ruku. Tada su crvene poput krvi iznikle i divlje ružice na proplanku…

///Gdje u Hrvatskoj možete vidjeti vile?

Foto: Adrijana Jukić Aladić

“Slavonsko more” ima novi izgled

Do Ružice grada dolazi se kroz šumu pješačkom stazom koja vodi od omiljenog orahovačkog kupališta Jezero i novoizgrađenih bungalova podignutih u sklopu Turističko-rekreacijskog centra “Jezero – Hercegovac – Ružica grad”.

bungalovi orahovica
Bungalovi na Jezeru, izvor fotografije: Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije

Riječ je o iznimno vrijednom i trenutno najvećem turističkom projektu u Virovitičko-podravskoj županiji. Uz 14 bungalova s 28 kreveta Orahovačko jezero dobit će i novi Edukativni centar Orahovica na četiri etaže. Dvije su rezervirane za 18 dvokrevetnih soba i četiri apartmana, dok će u ostatku kompleksa biti uređena polivalentna konferencijska dvorana, više manjih prostora za radionice, recepcija, info pult. Sve navedeno će pratiti i brojni multimedijalni sadržaji s ciljem prezentacije Parka prirode Papuk.

– Vjerujem da će Orahovačko jezero, jedno od najljepših mjesta za kupanje u ovom dijelu Hrvatske, po završetku ovog projekta privući sportaše, rekreativce, ljubitelje prirode, ljude željne opuštanja i obitelji koje su u potrazi za odmorom. I oni željni adrenalina doći će na svoje. Obližnje Jezero Hercegovac dobit će adrenalinske sadržaje i zipline koji će spajati njegove obale, rekao je Josip Mikolčić iz Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, koja je jedan od partnera na ovom projektu vrijednom 10,8 milijuna eura.

Orahovačko jezero
Orahovačko jezero, foto: Hrvoje Jurić

Važnost projekta prepoznala je i Europska unija te ga sufinancira s više od devet milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” 2014. – 2020.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.