Noć šišmiša zabavna je prilika da upoznate tajnovite stanovnike Baraćevih špilja

Ovoga petka, 26. kolovoza doživite nešto posebno, jer vas Javna ustanova Baraćeve špilje poziva na obilježavanje Noći šišmiša 2022, na izletištu u Baraćevim špiljama. 

Cilj manifestacije ukazati je na nezamjenjivu ulogu šišmiša u očuvanju prirodne ravnoteže u ekosustavima, kao i na potrebu njihova očuvanja i zaštite, pa se povodom obilježavanja Međunarodne noći šišmiša po sedmi put organizira ova zabavna i edukativna manifestacija u Baraćevim špiljama.

Želja organizatora je da posjet Noći šišmiša svima bude posebno iskustvo i da sa sobom ponesu djelić zanimanja za šišmiše i znanja koje će tamo usvojiti.

Naš planet nastanjuje više od 1150 vrsta šišmiša, u Europi ih obitava 45, a u Hrvatskoj je zabilježeno 35 vrsta. Šišmiši su sisavci i prema Zakonu o zaštiti prirode strogo su zaštićeni, a najčešće ih možemo pronaći u tornjevima sakralnih objekata, starim dvorcima, zapuštenim objektima, ali i špiljama. Tako je primjerice Gornja Baraćeva špilja jedan od većih hibernakuluma – odnosno, spavaonica – za šišmiše vrsta mali i veliki potkovnjak.

Šišmiši su najmanje proučena skupina životinja, a ljudi ih se boje jer imaju krivo mišljenje o njima. Jedna od uvriježenih predrasuda je da sišu krv kao vampiri, dok je istina sasvim suprotna, jer se zapravo hrane stvorenjima koja nam noću sišu krv – komarcima.

Ove noći šišmiša vas uz edukativno – zabavne radionice i tradicionalne noćne obilaske špilje u posebnom ambijentu, očekuju i izložbe, speleopenjanje, plesni i glazbeni nastupi, te promocija nove publikacije Javne ustanove Baraćeve špilje – monografija „Skriveni životinjski svijet Baraćevih špilja“.ćeve

Ne propustite priliku na poseban način malo bolje upoznati ove fascinantne životinjice!

Foto: Javna ustanova Baraćeve špilje, Josip Durdov

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.