Baraćeve špilje ponovno se otvaraju za posjetitelje

Samo dvadesetak kilometara od Nacionalnog parka Plitvička jezera, u općini Rakovica, nalaze se Baraćeve špilje. Od četiri špilje, jedina koja je otvorena za turističke posjete je Gornja Baraćeva špilja, koja svake godine privuče brojne posjetitelje. Otvorena je od početka ožujka do kraja listopada, a ostatak godine špilja je zatvorena radi hibernacije šišmiša. Ove godine Gornja Baraćeva špilja otvorit će se u petak 5. ožujka, a obilazak traje oko sat vremena.

Ono što možete vidjeti i doživjeti tijekom posjeta Baraćevim špiljama zasigurno vas neće ostaviti ravnodušnima. Dvorane i hodnici ispunjeni sigastim strukturama, visokim stupovima i ljepotom koju je voda gradila strpljivim radom milijunima godina. U sat vremena ugodne šetnje uz pratnju vodiča doznat ćete puno toga o svijetu podzemlja i dugoj povijesti ove špilje koja je i uz posebnu rasvjetu zadržala svoju mističnost. Hodnici i kanali Gornje Baraćeve špilje lako su prohodni za sve generacije.

Baraćeve špilje za posjetitelje su otvorene 2004. godine, a 2016. su, zajedno s okolnim područjem, proglašene zaštićenim dijelom prirode – značajnim krajobrazom. Površina značajnog krajobraza je nešto veća od 5 četvornih kilometara te se unutar njega, osim četiri Baraćeve špilje, nalaze i brojne druge špilje, šume, livade

Do sada je na području Baraćevih špilja utvrđeno tridesetak vrsta špiljske faune, no osim bogatstva životinjskih vrsta Baraćeve špilje su i bogato arheološko i paleontološko nalazište. Naime, pronađene su kosti životinja izumrlih prije više od 10.000 godina kao i uporabni i ukrasni predmeti iz 7. stoljeća prije Krista.

Baraćeve špilje posjetiteljima nude brojne sadržaje

No osim Gornje Baraćeve špilje, koja je otvorena za posjetitelje osam mjeseci u godini, na području Javne ustanove nalazi se čitav niz sadržaja. Smještene su na pola puta između Plitvičkih Jezera i Rastoka što je idealno za organizaciju vikend izleta u prirodi.

Za ljubitelje boravka u prirodi, od prošle godine na raspolaganju su i tri pješačke staze: Vučja dužine 1,2 kilometra, Risja 3,1 kilometra i Medvjeđa dužine 7,5 kilometara. Staze nisu previše zahtjevne, a posjetitelji na njima mogu provesti od 20 minuta do 4 sata šetajući listopadnom šumom.

Izletište podno špilje prava je mala oaza mira uz potok. Klupe i viseće mreže među stablima idealne su za odmor nakon šetnje ili posjete špilji, a možete se okušati i u badmintonu ili malom nogometu. Najmlađi se mogu zabaviti na dječjem igralištu.

Korisne informacije za posjetitelje

Još jednom ponavljamo kako se Gornja Baraćeva špilja za sve posjetitelje otvara 5. ožujka. Polasci organiziranih obilazaka nemaju unaprijed određeno vrijeme već se formiraju prema dolasku posjetitelja. Vrijeme čekanja na polazak, između grupa, je od 10 do 45 minuta. Zbog temperature od oko 9° Celzijevih tijekom cijele godine, poželjno je sa sobom imati jaknu ili majicu te prikladnu obuću.

Na izletištu se nalazi box odnosno povez za kućne ljubimce koje možete ostaviti na sigurnom za vrijeme vašeg posjeta. U blizini izletišta nalazi se besplatni parking za sve posjetitelje od kojega vodi poučna pješačka staza do izletišta u dužini od 500 metara. Individualni posjetitelji ne trebaju se najavljivati za posjet špilji, dok je posjete organiziranih skupina potrebno najaviti unaprijed. Radno vrijeme i cijena dostupni su na službenim stranicama Baraćevih špilja.

Naslovna fotografija: Dvorana Guana/ Rade Jug

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.