Noćna patrola na Risnjaku snimila čopor vukova

Nacionalni park Risnjak dom je čak trima velikim zvijerima koje će posjetitelji rijetko vidjeti. Ovdje obitavaju ris, medvjed i vuk, a svaka snimka je rijetka i dragocjena. Novi post objavljen danas na društvenim mrežama nacionalnog kampa pokazuje čopor vukova koji djelatnici parka prate fotozamkama. Navode kako ih rijetko vide, no svjesni su njihove pristutnosti po tragovima i nalazima plijena.

Noćna patrola – moćna patrola. Vuk (Canis lupus) je jedna od triju velikih zvijeri koja kontinuirano obitava na području Nacionalnog parka Risnjak (a i šire, naravno). Ovaj čopor već godinama pratimo pomoću fotozamki, tragova u snijegu, nalaza plijena itd. Vidimo ih iznimno rijetko, takva je njihova priroda. Ali znamo da su tu, sive sjene u dubokoj šumi, stoji u objavi na službenom Facebook profilu Nacionalnog parka Risnjak uz video materijal čopora vukova.

Dobro očuvane klimazonalne biljne zajednice, osobito šumske, s autentičnim sastavnom biljnih vrsta daju Nacionalnom parku osobitu vrijednost. Ovdje se nalazi i najljepše izražen fenomen vegetacije ponikvi, a upravo područje Risnjaka prirodno je stanište sve tri velike europske zvijeri medvjeda, vuka i risa po kome je uostalom masiv Risnjaka i dobio ime. Ostale životinjske vrste poput ptica, gmazova i kukaca također su brojne i raznolike. U dolini rijeke Kupe vrlo značajno mjesto zauzimaju leptiri tako da je cijela dolina prozvana “Dolina leptira”.

U visinskom pogledu Nacionalni park proteže se od 290 m nad morem kod sela Hrvatsko u dolini rijeke Kupe, do 1528 m koliko iznosi visina najvišeg vrha u masivu Risnjaka – Veliki Risnjak te zajedno s masivom Snježnika predstavlja klimatsku i vegetacijsku pregradu između primorskih i kopnenih dijelova Hrvatske.

Nacionalni park Risnjak nalazi se u Gorskom kotaru, najšumovitijem području zapadne Hrvatske, površinom od 63,5 km². Zanimljivo je kako zračna udaljenost od vrha Velikog Risnjaka do mora iznosi 15 kilometara, a od izvora Kupe 8 kilometara, te na tih samo 23 kilometra zračne udaljenosti vladaju izrazite klimatske razlike. To je ono po čemu se ističe Risnjak, planina koja nadvisuje sva područja između kopna i mora što su pripala Nacionalnom parku.

Prirodna veza između Alpa i balkanskih planina

Područje Nacionalnog parka Risnjak pripada Dinarskom sustavu koji se pruža od istočnih Alpa pa do Šarsko-pindskog gorja, dio je područja koje spaja Alpe i Dinaride. Preko masiva Risnjaka i Snježnika prolazile su velike migracije alpskih, artičkih i borealnih vrsta u smjeru jugoistoka, ali se na ovim planinama sačuvala bitno različita vegetacija od okolnog područja.

Naslovna fotografija: Screenshot Facebook video Nacionalni park Risnjak

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.