Novi smjer promidžbe: Zadar predstavljen kao dalmatinska metropola i centar Jadrana

Zadar je poput muzeja na otvorenomu, u kojemu njegovom raskošnom i stalnom muzejskom postavom vode živopisne ulice i uske uličice. Gradske su zidine drevni čuvari tog povijesnog muzeja, a kada šetnja odmakne nešto dalje od bedema, nove gradske atrakcije poput Pozdrava suncu ili Morskih orgulja svjedoče o gradu i neuništivoj inspiraciji. Ove rečenice uvode u priču o Zadru koja se priča kroz novi smjer promidžbe ove dalmatinske metropole.

Tijekom neizvjesne 2020. godine, Turistička zajednica grada Zadra ustanovila je novi brand identitet koji zacrtava smjer promidžbe grada u nadolazećem razdoblju. Slijedeći novo vizualno i komunikacijsko rješenje, preoblikovana je i optimizirana web stranica www.zadar.travel na pet jezika, ažurirane su mobilne aplikacije Zadar Travel i Secret Zadar, a po prvi put je formirana i posebna mrežna stranica na hrvatskom jeziku za poslovne subjekte i iznajmljivače.

Pored navedenih digitalnih kanala, kreirani su i novi tiskani materijali koji uključuju redizajniran plan grada i četiri promotivne brošure svaka namijenjena drugačijoj ciljanoj skupini. U osnovnoj i najobimnijoj image-brošuri koja je namijenjena promociji na turističkim sajmovima i drugim manifestacijama u inozemstvu i Hrvatskoj, Zadar je predstavljen kao “dalmatinska metropola i centar Jadrana”.

Atraktivne fotografije djelo su prvenstveno zadarskih fotografa, najvećim dijelom Stipe Suraća, potom produciranim fotografijama Filipa Brale te motivima autora Ive Perinčić, Fabia Šimičeva, Davora Strenje, Velida Jakupovića Gricka, Mladena Radolovića Mrlje i drugih.

– Tri manje brošure namijenjene su distribuciji na lokalnom nivou u Turističko informativnim centrima u gradu i okolici, u turističkim agencijama, Zračnoj luci i cruising luci Gaženica te u hotelima i privatnom smještaju. Svaka od tri brošure obuhvaća jedan od tri prepoznatljiva i karakteristična turistička proizvoda grada Zadra; kulturu i naslijeđe, gastronomiju te okruženje s predivnim otocima, Petrčanima, Parkovima prirode i Nacionalnim parkovima, navode u Turističkoj zajednici Zadra.

TURIZAM ZA SVE

U suradnji s Upravnim odjelom za EU fondove Grada Zadra, Centra za odgoj i obrazovanje iz Zagreba, udruga osoba s invaliditetom iz Zadra i Turističke zajednice je pokrenut je projekt pod nazivom Tourism4All. Cilj projekta jest razvoj i promocija prekogranične mreže turističkih destinacija pristupačnog turizma. Stoga je i web stranica prilagođena za osobe s invaliditetom, a za tiskan je i poseban priručnik za rad s gostima s invaliditetom, koji je tijekom božićno-novogodišnjih praznika dostavljen na adrese svih registriranih privatnih iznajmljivača u Zadru.

Stari dio grada, popularni zadarski Poluotok, potpuno je prikladan za kretanje osoba s invaliditetom, a rampe s prilazima postavljene su na svim mjestima gdje postoji razlika u terenu. Prilagodba nije izvršena samo na zadarskim ulicama, već i unutar većine gradskih institucija i znamenitosti koje se nalaze na Poluotoku. Kneževa palačaMuzej antičkog stakla i katedrala svete Stošije u potpunosti zadovoljavaju kriterije za invalidne osobe, a dostupne su i moderne gradske atrakcije te svjetski poznate instalacije Morske orgulje i Pozdrav suncu. Kriterije djelomično zadovoljava i crkva svetoga Šime, dok je Park Vladimira Nazora u potpunosti prilagođen zahtjevima osoba s invaliditetom.

Na području Zadra postoje dvije plaže koje su prilagođene invalidnim osobama plaža Vitrenjak ima sunčalište i rampu, a plaža Kolovare montažni WC i aqualift u razdoblju ljetne sezone od 20. svibnja do 1. rujna.  Tijekom sezone, na plaži Vitrenjak je dostupna asistencija u periodu od 8-11 te 17-20 sati. Javna plaža u Petrčanima djelomično je prilagođena s prilazima u more, dok hotelski kompleks Pinija ima otvoren pristup plažama uz uređene ulaze.

Naslovna fotografija: Pixabay.com

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.