Novska nudi najsuvremenije uređaje za proizvodnju “nematerijalne baštine” – gaming industrija kao turistički proizvod?

Ono, kak’ bi se reklo da svi razumiju priču, Simora je bila totalni njub! Žestoki filing potaknuo je na bustanje, usprkos hrpi botova u kampanji. Bez lootanja, genkanja i gostanja, zaigrala je životnu ARPG, pa kvestajući uz stopostotni HP i djetinji hajp, levelala u animanijakalku. Stekla je skil izbjegavanja kempera, trolova i hejtera, te preskakanju spajkova. Nije gimpala (zašto gubiti vrijeme na nepotrebne stvari). No, Simora je voljela krumpirati, osobito kad bi naletjela na nešto dropano. Vrijedno je farmala, nikada nije vajnala (to rade samo kukavice čiteri), bulkala je u nafidanog avatara i naposljetku dosegnula najsjajniji čest – gamedev.   
“Rotirajuća platforma flight Simulatora ima pokretljivost od 720 stupnjeva i s VR naočalama, osjećaj virtualne stvarnost je potpun. Tu su i rotation, movement, driving, shooting i gyroscope simulatori.“ Jesu li to uređaji iz NASA-e ili ESA-e? Jesu li to kreacije autora SF filma? Ili su to izumi vanzemaljske inteligencije nađeni u NLO-u?

Ne! To su najsuvremeniji uređaji za proizvodnju „nematerijalne baštine“ bez tvorničkih dimnjaka i onečišćenja okoliša. I, ne biste vjerovali, možete ih vidjeti u Novskoj! U srcu kontinentalne Hrvatske, u regiji burne prošlosti, pobjedničkih bitaka i hrabrih ljudi, očuvane prirodne raznolikosti, povijesnih i kulturnih znamenitosti, ljupkog etno naslijeđa – u Sisačko-moslavačkoj županiji.   

“Uz posjet Poduzetničkom inkubatoru „Pismo“ i prvom hrvatskom središtu gaming industrije u Novskoj, preporučujemo razgled zavičajne Muzejske zbirke Sajko. Budući da je za gejming industriju vrlo važno i obrazovanje, kako je zamislila Simora, tako se i ostvaruje; druženje s učenicima smjera tehničara za razvoj videoigara i njihovim nastavnicima uvijek je poučno i zabavno, u Tehničkoj školi Sisak ili, od ove jeseni i u Srednjoj školi Novska. Napokon, postoji li itko koga ne bi razveselili opuštanje i zabava u adrenalinskom Capriccia centru Petrinja u Nebojanu?” ističe Nikolina Rokić direktorica Destinacijskog menadžmenta Zrin d.o.o.

Ovo je prigoda da „iznutra“ provjerite sve što ste do sada čuli o STEM-u i naučili o gamingu, doznate puno novih informacija i kreirate – vlastiti avatar. Nakon uzbudljive virtualne igre, udahnite svježi zrak seoske prirode, dok se vaša osjetila ne umire. Onda se možete usredotočiti na usporedbu prošlosti i sadašnjosti kako biste lakše izabrali smjer kojim će krenuti vaša budućnost.

No, kakve veze imaju game developing i turizam? Iako se ta veza ne čini izravnom, dodirnih točaka je puno. Evo samo jedne ali jako važne. Kako je nakon prvobitne ideje o ulaganju u IT sektor morala krenuti i Simora, pođimo i mi od (učenja) hrvatskog gejmerskog jezika, tak’ da nas svi razumiju; koje asocijacije imate čim čujete imenice i glagole kao što su kamper, kampirati, pješčanik, rendžer, gljive, sisice, šuljanje/šuljačina, trol, avatar, kovčeg s blagom, avantura…?!    

Može li gaming industrija privući turiste u Novsku? Vjerujemo  kako ne samo hrvatski nego i gameri iz cijelog svijeta imaju interesa pogledati što se to događa u Novskoj.  

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.