Odmor u Vodicama s Faustovim potpisom

Turistička zajednica Grada Vodica od nedavno nudi proizvod kojim je umrežila brojne turističke dionike; restorane, privatne iznajmljivače, uljare, vinarije, suvenirnice, obrte za aktivni turizam, agencije, OPG-ove, konobe, hotele i njihove wellness centre. Iako se ovi turistički dionici bave potpuno različitim djelatnostima, svi oni ovim su proizvodom pronašli svoju inspiraciju u hrvatskom velikanu kojega je povezanost s otokom Prvićem (koji se nalazi preko puta Vodica) oblikovala i nadahnula radoznalošću i inovativnošću.

Riječ je o Faustu Vrančiću, rođenom u 16. stoljeću za kojega kažu da je izumio prvi padobran. Osim padobrana, napisao je i prvi hrvatski rječnik, izradio nacrt preteče žičare i ostalih 55 različitih uređaja i tehničkih konstrukcija. Izumio je i amortizer. Djelovao je i živio po cijeloj Europi, obnašao vrlo visoke funkcije na europskim kraljevskim dvorovima, no Prvić mu je toliko bio u srcu da je, nakon života provedenog u bijelom svijetu odlučio posljednje počivalište pronaći upravo na svom dragom otoku. Danas brojne tehničke škole nose njegovo ime, o njemu su napisane dvije slikovnice za djecu kao i opsežna znanstvena štiva. Na Prviću je otvoren i Memorijalni centar posvećen Faustu Vrančiću, a uz to se svake godine organizira i manifestacija “Kreativni dani Fausta Vrančića”. Da se zaključiti da je Faust zaista inspirativna ličnost pa osim u njegovim djelima, često se, proučavajući njegov život, potegne paralela o životu kakav su ljudi vodili na području Prvića i Vodica u njegovo doba, prije više od 4 stoljeća. Zanimljivo je u njegovim dalmatinskim riječima, koje je zapisao tako davno, otkrivati kako su se hranili, putovali, zabavljali i slobodno vrijeme provodili Faustovi suvremenici.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Upravo to je bila crta koja je objedinila vodičke turističke dionike u proizvod “Inspirirano Faustom”. Ovaj je proizvod osmišljen na način da potiče i ispunjava sva osjetila, pruža posebne i nezaboravne doživljaje za sve one koji tragaju za sadržajnim odmorom i inspirativnim odmakom od svakodnevice. Tako će vas brod Destina povesti u plovidbu Faustovim zavičajem u kojoj ćete uživati u ljepotama vodičkog i šibenskog arhipelaga, a na kraju stići u spomenuti Memorijalni centar. Do Memorijalnog centra moći ćete doći i kajakom uz stručnog vodiča veslajući od Vodica do susjednog Prvića.

Značajan dio ovih ponuda inspiriranih Faustom zauzima gastronomija iz razloga što je autohtona mediteranska prehrana u Faustovo vrijeme bila zdrava hrana uzgojena u okviru domaćinstva, sakupljena u autohtonom okruženju, ulovljena u našem akvatoriju.

I mi danas uživamo u proizvodima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, svježim namirnicama s lokalne tržnice i ribarnice, začinima i aromatičnim biljkama našeg kraja. Stoga su vodički restorani pripremili posebne jelovnike inspirirane Faustom.

Kao i danas, maslinovo ulje i vino zauzimali su vrlo važno mjesto i u Faustovo vrijeme. Uljara sv. Ivana te vinarije Birin i Baraka odvest će vas na putovanje kroz kušanje svojih vina i ulja, a kreativci rukotvorina ponudit će vam jedinstvene suvenire koji su također inspirirani životom i djelom Fausta Vrančića.

Za kraj putovanja moći ćete uživati i u wellness i spa odmoru s pogledom na Faustov otok ili u prirodnim kozmetičkim preparatima dobivenim iz autohtonih biljaka sa otoka Prvića na OPG-u Natura Škoj u Prvić Šepurini.

Dan prije Uskrsa otvorena je i izložba s Faustovim najznačajnijim izumima u hotelu Olympia Sky, a kroz travanj, svibanj i lipanj selit će se u prostore ostalih partnera u ovom “Faustovom proizvodu”. Cijeli proizvod “Inspirirano Faustom” potražite na LINKU.

Bogata povijest i kultura odavno su prepoznate kao inspiracija kojim se upotpunjuje turistička ponuda. Prepoznale su to i Vodice i zato dođite u ovaj prekrasni dio Damcije i uživajte u odmoru s Faustovim potpisom.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Faust Vrančić (1551.-1617.), Memorijalni centar Faust Vrančić na otoku Prviću

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.