Otkrivamo mjesta koja svi žele posjetiti na čarobnim otocima Šibensko-kninske županije

Čarobni i mirni otoci Kaprije, Krapanj, Murter, Prvić, Zlarin i Žirje imaju bogatu povijest i kulturu, a odlikuju se i plodnim tlom, vinogradima i podmorskim svjetovima punima života. Kako su djelatnosti poput pomorstva, ribarstva i stočarstva nekada bile jedini izvor prihoda, one se danas, čak i uz turizam, njeguju i cijene.

luka prvić
Luka Prvić, foto: Bojan Haron, izvor: Turistička zajednica grada Šibenika

Lijepe mirisne plaže, pucketanje drveća ugrijanog pod suncem i šaroliki i raznovrsni plodovi ono su što krasi ove romantične otoke. Osim prekrasnih naseljenih otoka, svakako treba posjetiti i istražiti i Nacionalni park Kornati u istoimenom arhipelagu koji sadrži 89 otoka.

Nacionalni park Kornati

U središnjem dijelu hrvatskog Jadrana, na mjestu gdje se susreću šibenski i zadarski otoci, smjestila se prepoznatljiva i po mnogočemu posebna skupina otoka pod nazivom Kornati. Zbog izuzetnih krajobraznih ljepota, zanimljive geomorfologije, velike razvedenosti obalne crte i naročito bogatih biocenoza morskog ekosustava, koje čine više od tri četvrtine ukupne površine, godine 1980. veći je dio kornatskog arhipelaga proglašen nacionalnim parkom.

kornati, otoci šibensko kninske županije
Nacionalni park Kornati, foto: Zoran Jelača, izvor: Turistička zajednica Šibensko-kninske županije

Danas Nacionalni park Kornati zauzima površinu od oko 220 četvornih kilometara. Uključuje ukupno 89 otoka, otočića i grebena, s približno 238 kilometara obalne crte.

Žutsko-sitska skupina otoka

Značajni krajobraz Žutsko-sitske otočne skupine proglašen je zaštićenim 1967. godine u sklopu rezervata prirodnog predjela Kornatskog otočja. Ovaj arhipelag sastoji se od ukupno 35 otoka koji nisu uključeni u granice Nacionalnog parka Kornati ili Parka prirode Telašćica. Posebna su vrijednost arhipelaga mnoge razasute uvale, stijene i grebeni. Tu su i livade morske trave koje su od presudne važnosti za opstanak i razmnožavanje morskih organizama te za održanje bioraznolikosti podmorja.

kaprije, otoci šibensko kninske županije
Kaprije, foto: Igor Tomljenović, izvor: Turistička zajednica grada Šibenika

Mirne uvale Kaprija

Otok Kaprije, smješten u središnjem dijelu šibenskog arhipelaga, između nenaseljenih otoka Zmajana i Kakana, pruža odlične uvjete za nautičke aktivnosti. Njegovih nekoliko mirnih uvala melem su za oči svih posjetitelja koji imaju toliko sreće da zaplove upravo ovim dijelom arhipelaga. Tirkizno more koje okružuje lijepe otočiće i ljupke uvale najbolje svjedoči o čistoći i pristupačnosti hrvatskog Jadrana te se smatra istinskim spomenikom netaknute prirode.

kaprije, iz zraka, otoci šibensko kninske županije
Kaprije, foto: Igor Tomljenović, izvor: Turistička zajednica grada Šibenika

Koraljni grebeni Zlarina i Prvića

Mala udaljenost između otoka Zlarina i Prvića, kao i njihova mala udaljenost od obale stvaraju dugačke nizove koraljnih grebena i formacija stijena, idealnih za ronjenje s bocama i istraživanje bogatog morskog dna.

zlarin iz zraka
Zlarin, foto: Boris Kačan, izvor: Turistička zajednica Šibensko-kninske županije

Bujan morski život i očaravajući žarki koralji sami su po sebi dovoljna nagrada. Međutim možete doživjeti i mnogo više ako se otisnete u pustolovine u unutrašnjosti otoka i vožnju biciklom pitoresknim divljim plažama, slikovitim brežuljcima, bujnim crnogoričnim šumama, njegovanim nasadima smokava i vinogradima te mirisnim maslinicima.

prvić šepurine
Prvić Šepurine, foto: Andrija Carli, izvor: Turistička zajednica Šibensko-kninske županije

Naslovna fotografija: Plaža Lojena – NP Kornati, foto: Aleksandar Gospić
Izvor: Turistička zajednica Šibensko-kninske županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.