Proizvoditi vino znači slagati mozaik u boci

Godine vrijednog rada obitelji Birin i njezinog suživota s prirodom obogatile su vinsku kartu Lijepe naše za još jednu vinariju.

Priča Vinarije Birin iz Vodica traje već generacijama. Nikola Birin, glava ove vinarije, za sebe voli reći kako je on četvrta generacija vinogradara, a druga vinara. Birinovi su u prošlosti bili povezani s vinogradom i poljem, izvozilo se vino brodovima u Italiju, kupovala ih je i zadruga, no tada to još nije išlo u nekom ozbiljnom smjeru. U međuvremenu se u Vodicama počeo razvijati turizam, većina tadašnjeg stanovništva napustila je rad u polju i okrenula se turistima, a među onim malobrojnim obiteljima koje su i dalje ostajale raditi u polju i od njega živjeti bila je i obitelj Birin.

nikola birin, vinarija birin, vino, vodice
Članak se nastavlja ispod oglasa

Prvi temelji vinarije desili su se kada je Nikolin otac prije dvadesetak godina kupio prvih pet bačava i spojio ih na klimu kako bi se očuvale sve arome. Kako im je kroz generacije osjećaj o grožđu doslovno ušao u genetiku, Birinovi kada vide polje, lozu, vinograd, bobicu, list… osjećaju što loza traži, kako se prema njoj treba ponašati uvažavajući vremenske prilike, jugo, buru, kišu, odnosno mikroklimat koji utječe na proizvodnju vina.

Ozbiljnije su krenuli s vinarijom kada se Nikola vratio sa studija Agronomije sa željom da nasuprot refuznim vinima krenu u proizvodnju butelja. Njegova se želja nije isprva prihvatila pa su dvije generacije odlučile napraviti mali test; Nikola i njegov otac uzeli su svatko svoju bačvu i krenuli svatko svojom metodom. Kada su prijateljima, nakon što su vina bila spremna za kušanje, ponudili vina iste sorte, reakcije su pokazale da je Nikolino vino bolje i to je bio trenutak u kojem je Nikolina riječ za Birinova vina postala “prva i zadnja”. Njegova vizija je od tada postala i novi smjer vinarije.

nikola birin, vinarija birin, vino, vodice

Prva Nikolina berba bila je 2009. godine, i kako on kaže, od početka mu je bilo bitno imati prepoznatljiv i autentičan potpis vinara, što je najteži dio posla. Ne smije se gubiti identitet, što u prijevodu znači da 10 godina stvaraš temu vina koja je u svakoj berbi prisutna 80 posto. Onih preostalih 20 posto prostor je u kojem probavaš nešto novo i daješ neku novu notu. Ali potpis uvijek ostaje Birinov.

Nijedna sezona nije ista, nikad grožđe nije isto, nema recepta, vrijeme se mijenja, a vinar mora osjetiti bobicu, mora znati godinu-dvije unaprijed što će od vina biti, mora znati termin berbe, kako odraditi da sve ide glatko. Proizvodnja vina je slaganje mozaika u boci jer za 5 godina ćeš otvoriti tu bocu i prisjetiti se kakva je ta godina bila.

U početku nisu znali koja im je pozicija u odnosu s drugim vinarima. No, najbolja povratna informacija bile su reakcije ljudi i činjenica da su često ostajali bez vina što je zasigurno značilo da vina Birin ljudima pašu.
U isto vrijeme, ostale vinare ne gledaju kao konkurenciju, već kao partnere na tržištu s kojima razmjenjuju iskustva, druže se na različitim sajmovima, jer bez umrežavanja i partnerstva bilo bi vrlo teško opstati i razvijati se dalje u ovom poslu.

Uz reakcije ljudi na njihova vina, Birinovi dobivaju odlične reakcije i na sajmovima. Tu ističu tri glavna sajma: sredinom veljače u Laubi u Zagrebu, sajam u Splitu i onaj u Zadru. Sajmovi su bitni jer na njih dolaze istinski poznavatelji vina koji vole pričati o vinu i interesirati se za sve faze proizvodnog procesa.

Tu se dobije vrijedni feedback, odradi se i poslovni aspekt jer se vinske karte izrađuju do kraja ožujka. Ti znalci prate određenog vinara pa ako svake godine dođeš s poboljšanom verzijom svoga vina, prirodno je da tvoja vina postaju prepoznatljivija na vinskoj karti.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ono što Nikola ističe kao najveći adut svoje vinarije su njihovi vinogradi smješteni na crvenici zbog koje Birinovi vinogradi daju tipična i autentična vina za tu zemlju; malo “toplija” vina koja obiluju voćnošću i koja su punijeg tijela. Imena njihovih vina nazvana su po sortama jer se rade od čistih sorti debita, maraštine i babića, odnosno monosortna su.

Osim na sajmovima i natjecanjima, Birinova vina mogu se kušati i u kušaonici u sklopu vinarije koja je otvorena kako bi svi zainteresirani mogli upoznati autohtone sorte ovog dijela Dalmacije. Posjetitelji u Birinovoj vinariji neće samo uživati u vrhunskom vinu, već će saznati i što raste u ovom kraju, koje su to namirnice koje su othranjivale generacije i vidjeti kako su stari Vodičani živjeli – u suživotu s prirodom radeći u polju.

Birinova vina mogu se naći diljem Dalmacije, a odnedavno se i u Zagrebu pokazao interes za njih. Imaju stalne klijente koji su tu “i u dobru i u zlu” pa straha od prodaje za ovu neizvjesnu sezonu nije bilo.

nikola birin, vinarija birin, vino, vodice

Za sezonu 2020. Nikola kaže da je najbolja do sad. Jer znanje koje su generacijama kolektivno skupljali zaokružili su i siguran je da tko proba vino znat će da je Birinovo.

Vjerujemo mu, jer kada čovjek opisuje svoj posao riječima “u poslu mora biti duša, jer kada dođu mraz, kiša, tuča, treba se nositi s time, moraš se s tim boriti. Pomiriš se s tim da na neke stvari ne možeš utjecati, ali naučiš izvući najbolje od onoga što imaš. To te izgradi i kao čovjeka.”

nikola birin, vinarija birin, vino, vodice

Posao koji radiš moraš voljeti, a kada je rezultat tvoga posla vino onda ona stara poslovica “in vino veritas” postane tvoja vlastita jer čak četiri generacije žive u njoj.

Nama ne preostaje ništa drugo nego guštati u vinima s Birinovim potpisom, osjetiti povijest vodičkog polja i uživati u plodovima rada obitelji Birin.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.