Otkrijte Fužine: Gorski kotar i ovoga vikenda ima ultra uzbudljivu avanturu!

Goransko mjesto Fužine poznato je odredište s dugom turističkom tradicijom. Naime, prvi organizirani dolazak gostiju zabilježen je još davne 1874. godine. Tada su u ovaj kraj posebnim vlakovima iz Rijeke i okolnih primorskih naselja gosti dolazili uživati u prekrasnoj prirodi i ugodnoj klimi.

Šumska bajka, Lič, Fužine
Foto: Općina Fužine

Mjesto je smješteno na 730 metara nadmorske visine, klima je kontinentalna varijanta mediteranske s posebno lijepim proljećem, ljetom i jeseni. Ljeti temperature rijetko prijeđu 30 stupnjeva, a toplih noći gotovo i nema.

Dani otvorenih vrata špilje Vrelo
Izvor fotografije: Ured za turizam Općine Fužine

Što vrijedi posjetiti?

Posebno značajna turistička atrakcija fužinarskog kraja je špilja Vrelo. Otkrivena je prilikom gradnje jezera Bajer, pedesetih godina prošloga stoljeća. Kvalitetno je osvijetljena i uređena za posjete sa stručnim vodičem. Dugačka je 300 metara, a njena je specifičnost to što je jedina turistički uređena špilja u Hrvatskoj kroz koju protječe podzemna voda. Osim toga, mogu je posjetiti čak i ljudi u invalidskim kolicima.

Fužine - špilja Vrelo
Foto: Općina Fužine

Vrlo atraktivno za posjetitelje je i kaubojsko selo Roswell, poznata kulisa kultnog filma Winnetou nastalog prema romanima njemačkog književnika Karla Maya. Otvoreno je prije dvije godine, a od tada ga je posjeilo mnoštvo ljubitelja westerna svih dobnih skupina. Snimanje filma odvijalo se 2015. i 2016. godine.

kaubojsko selo Roswell, snimanje filma Winnetou
Foto: Općina Fužine
Općina Fužine - Roswell
Foto: Općina Fužine

Roswell nudi sve što su nekada imali i osvajači Divljeg Zapada – veliku željezničku drvenu konstrukciju, kapelicu, klupe i groblje. U gradu se može naći također kovačnica, pojilo za konje i štala, banka, saloon, pivovara, kineska praonica rublja, ured za poštu i telegraf, trgovina, toranj za vodu, mala pilana, javna kupaonica, zanimljiva kuća u kojoj vladaju Fat Betty i Sweet Dolly, te naravno i šerifov ured.

Općina Fužine - Roswell
Foto: Općina Fužine
Općina Fužine - Roswell
Foto: Općina Fužine

Sportski i rekreacijski sadržaji

Fužine nude brojne sportske i rekreacijske sadržaje. U okolici postoji devet obilježenih pješačkih i biciklističkih staza, označene su također planinarske staze, a najpopularnija je šetnica oko jezera Bajer s pratećom trim-stazom. Prekrasan park Gorica s trima teniskim terenima nudi mogućnost aktivnog bavljenja sportom i rekreacijom, a u naselju Vrata smješten je sportsko–rekreacijski centar Gmajna.

lepenica
Jezero Lepenica Foto: Općina Fužine

Kraj srpnja u Fužinama će obilježiti spektakularnim sportsko-glazbenim događajem, uključujući Europski kup u SUP (Stand Up Paddling) veslanju, koji će okupiti brojne zaljubljenike ovog brzorastućeg sporta i tradicionalni glazbeno-plesni spektakl Rock pod branom.

fužine pogled s preradovićevog vrha

U petak 28. i subotu 29. srpnja održat će se Rock pod branom prilikom čega će istinski zaljubljenici u rock ‘doći na svoje’. U petak od 19 sati posjetitelje će oduševiti goranski rock bend Što kaj rock svojim nastupom. U subotu navečer nastupit će čak tri benda, pulski Arsenal, riječki PleteRI koji su često nastupali kao pred grupa Općoj Opasnosti te band ART klub Gorski kotar koji je i suorganizator događanja u suradnji s Uredom za turizam Općine Fužine.

Općina Fužine poziva na ultra uzbudljivu avanturu!

SUP natjecanja na najvišoj nadmorskoj razini u Europi

U jutarnjim terminima u subotu od 11 sati održat će se Europski SUP kup na jezeru Bajer. Atraktivno veslanje na dasci u stojećem položaju iznimno je zahtjevno te afirmativno utječe na opću psihofizičku sposobnost, ravnotežu, snagu, fleksibilnost i kardiovaskularnu izdržljivost. Veslači tijekom ove aktivnosti koriste gotovo sve mišićne skupine tijela.

Foto: Općina Fužine

U subotu će se održati utrke u dvije discipline sprint i na duge staze za odrasle te posebno za djecu. Ovo iznimno sportsko događanje nastavlja se u nedjelju kada će se održati 2. Najviša SUP regata Fužine u suorganizaciji SUP teama VOP i Ureda za turizam Općine Fužine. Regata je tako nazvana jer se održava na najvišoj nadmorskoj visini u Europi.

lepenica
Jezero Lepenica

Ekološki prihvatljiv sport

Nedjelja je rezervirana za aktivne sportaše i rekreativce, a održat će se dječja regata i natjecanja za odrasle u tri discipline Fun od 2 km, Race od 4 km te Elite od 6 km. SUP je ekološki prihvatljiv sport jer ne zahtijeva upotrebu motora ili drugih izvora onečišćenja. Sudionici SUP-a često su svjesni važnosti očuvanja prirode i vode te potiču svijest o zaštiti okoliša.

Općina Fužine poziva na ultra uzbudljivu avanturu!

Sportsko događanje odvija se u sklopu Festivala sportske rekreacije Sport za sve, a potpomognut je od strane Saveza sportske rekreacije Primorsko-goranske županije i Turističke zajednice Kvarner.

Izvor fotografija: Općina Fužine

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.