Otvoren najposebniji kafić u Hrvatskoj: Buba bar – ekstra kromosom za ekstra kavu

Ovo je jedna sasvim drugačija priča, a mi vas pozivamo da turistički posjetite ovaj sasvim poseban objekt u kojem stanuje ljubav. Ovo je ugostiteljski objekt u kojem rade osobe sa invaliditetom, a sastoji se od caffe bara, velike lijepo uređene terase te suvremene kuglane. Stanovnici najistočnije županije svi znaju da se radi o Buba baru. Doznajte i vi izazivamo vas da ga posjetite i kušate kavu s kromosomom viška.

“Nekima je danas bio prvi radni dan u životu na konkretnom i trajnom poslu. Vjerujemo da će neki i mirovinu ovdje zaslužiti. Što god tko rekao, osobe s invaliditetom koje to žele i mogu, imaju pravo raditi. Raditi i zaraditi. Osjećati se korisno i vrijedno, skrbiti sami o sebi. Mi, ne samo da želimo mijenjati stvari, mi moramo mijenjati stvari. Ovo društvo mora biti bolje. Za osobe s invaliditetom, bez obzira na vrstu i stupanj oštećenja alternativa socijalnoj pomoći i samilosti mora postojati. Jednu od tih alternativa Buba Bar želi ponuditi” napisao je Tomislav Velić Predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Bubamara iz Vinkovaca nakon otvorenja Buba bara u kojemu su zaposleni članovi ove udruge. Sve je počelo davno odličnom idejom, a napokon nakon niza godina kampanja, projekata, donacija, sponzorstava, a prije sveg snalaženja i ne odustajanja Buba bar napokon je otvoren.

Buba Bar – Ekstra kromosom za ekstra kavu projekt je u sklopu kojeg je otvoren prvi kafić u Hrvatskoj zapošljava osobe s Downovim sindromom. “Jeste li ikada upoznali osobu s Downovim sindromom i osjetili toplinu njihova srca?”, pitaju članovi udruge Bubamara. “Mi vjerujemo da su osobe s Downovim sindromom divni zasposlenici koji mogu doprinijeti poslu ako im se pruži prilika. I s ekstra kromosomom napraviti ekstra kavu!” zaključuju. Buba bar rijedak je primjer socijalnog poduzetništva u Lijepoj našoj, a posao je ovdje pronašlo preko deset osoba s invaliditetom, najviše osoba s Down sindromom. Inače Bubamarci su na Istoku Hrvatske odavno poznati jer je njihov pokretni Buba bar unazad nekoliko godina dio svih manifestacija ovog kraja, pa su tako zanat ispekli prije otvorenja Buba bara na Vinkovačkim jesenima, ali i Adventu kada je upravo njihova ugostiteljska kućica nerijetko i najposjećenija.

I kava i ugođaj su uistinu za svaku pohvalu. Misija Buba bara, kao i Udruge Bubamara je poboljšati kvalitetu života osoba s invaliditetom, te potaknuti društvo da osobe s invaliditetom prihvati kao ravnopravne članove. Unutrašnjost Buba bara oslikao je tko drugi nego najpoznatiji hrvatski strip majstor Dubravko Mataković vinkovačka legenda čiji lik Ivice je jedan od omiljenih likova svih mještana Grada na Bosutu.

Želimo da Buba Bar probije led i da uskoro svaki grad u Hrvatskoj ima svoj Buba Bar! Želimo mladima s invaliditetom pružiti priliku da žive život kao i svi ostali ljudi. Želimo da budu u mogućnosti raditi. Pomozite nam da stvorimo mjesto jednakih mogućnosti za sve – nas s one, i vas s druge strane šanka”, pozivaju iz udruge Bubamara, a na vama je doći u Vinkovce i podržati ovu posebnu i sasvim drugačiju ugostiteljsku priču.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.