OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Najpoznatiji svjetski akrobat Arturo Strohschneider u Šibeniku je hodao po žici

Najpoznatiji i najpopularniji svjetski akrobat i ekvibrilist, car visina i kralj ravnoteže Arturo Strohschneider, 1930. godine svoju je vještinu prikazao i Šibenčanima piše Šibenik news, portal koji donosi zanimljive povijesne priče ovog dalmatinskog grada koji godinama privlači turiste svojim pričama i bogatom povijesti.

Kako se navodi akrobat je hodao je po žici razapetoj između hotela Krka i crkve sv. Frane iznad donjeg dijela đardina, spomenika Nikole Tommasea i nepregledne gomile koja je u grobnoj tišini pratila svaki njegov korak. Možete zamisliti ovaj prizor davnih tridesetih godina, iako bi vjerojatno ista slika i isto oduševljenje publike bilo i danas da netko načini ovakav podhvat. Nikada prije, a koliko se zna, niti poslije Artura Strohschneidera u Šibeniku nitko ništa slično nije izveo. Evo izazova za sve koji bi mogli na ovaj način Šibenik učiniti posebno atraktivnim i oživjeti povijest.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Prema priči nekoliko dana ranije Arturo je gostovao i u Splitu gdje je hodao iznad poznate Marmontove ulice po žici razapetoj između krovova hotela Bellevue i Narodne banke. Ali Šibenčani su i bez vijesti iz Splita znali kakav ih spektakl čeka jer je glas o Strohschneideru i njegovoj opasnoj vještini već odavno dopro do njih.

Naime ovaj akrobat je prije dolaska u Šibenik već gotovo trideset godina, kao nenadmašni i spretni hodač po žici, trijumfirao po cijelom svijetu a nastupao je i u Buenos Airesu, New Yorku, Lisabonu, Madridu, Berlinu, Parizu, Londonu, Beču, Petersburgu… Zanimljivo je kako mu se na turneji našla i Hrvatska.

“Njegov dolazak u Šibenik bio je, bez dvojbe, apsolutna senzacija pa čudi što o nastupu gospodara visina nema više tragova. Postoji tek jedna fotografija koju je pronašao i sačuvao povjesničar i arheolog Joško Zaninović. Pisanih tragova nema, osim jednog papira s netočno napisanim Strohschneiderovim prezimenom i pogrešnom bilješkom da je u Šibeniku bio 1929. godine” navodi Diana Ferić iz Šibenik news portala.

Više na Volim Šibenik

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.