OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Najpoznatiji svjetski akrobat Arturo Strohschneider u Šibeniku je hodao po žici

Najpoznatiji i najpopularniji svjetski akrobat i ekvibrilist, car visina i kralj ravnoteže Arturo Strohschneider, 1930. godine svoju je vještinu prikazao i Šibenčanima piše Šibenik news, portal koji donosi zanimljive povijesne priče ovog dalmatinskog grada koji godinama privlači turiste svojim pričama i bogatom povijesti.

Kako se navodi akrobat je hodao je po žici razapetoj između hotela Krka i crkve sv. Frane iznad donjeg dijela đardina, spomenika Nikole Tommasea i nepregledne gomile koja je u grobnoj tišini pratila svaki njegov korak. Možete zamisliti ovaj prizor davnih tridesetih godina, iako bi vjerojatno ista slika i isto oduševljenje publike bilo i danas da netko načini ovakav podhvat. Nikada prije, a koliko se zna, niti poslije Artura Strohschneidera u Šibeniku nitko ništa slično nije izveo. Evo izazova za sve koji bi mogli na ovaj način Šibenik učiniti posebno atraktivnim i oživjeti povijest.

Prema priči nekoliko dana ranije Arturo je gostovao i u Splitu gdje je hodao iznad poznate Marmontove ulice po žici razapetoj između krovova hotela Bellevue i Narodne banke. Ali Šibenčani su i bez vijesti iz Splita znali kakav ih spektakl čeka jer je glas o Strohschneideru i njegovoj opasnoj vještini već odavno dopro do njih.

Naime ovaj akrobat je prije dolaska u Šibenik već gotovo trideset godina, kao nenadmašni i spretni hodač po žici, trijumfirao po cijelom svijetu a nastupao je i u Buenos Airesu, New Yorku, Lisabonu, Madridu, Berlinu, Parizu, Londonu, Beču, Petersburgu… Zanimljivo je kako mu se na turneji našla i Hrvatska.

“Njegov dolazak u Šibenik bio je, bez dvojbe, apsolutna senzacija pa čudi što o nastupu gospodara visina nema više tragova. Postoji tek jedna fotografija koju je pronašao i sačuvao povjesničar i arheolog Joško Zaninović. Pisanih tragova nema, osim jednog papira s netočno napisanim Strohschneiderovim prezimenom i pogrešnom bilješkom da je u Šibeniku bio 1929. godine” navodi Diana Ferić iz Šibenik news portala.

Više na Volim Šibenik

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.