Oživjet će krčka povijest: 498. Krčki sajam – Lovrečeva

Adventi u Hrvatskoj

Na nekoliko različitih lokacija u gradu Krku odvijat će se centralni dio manifestacije, sajam tradicionalnih i etno proizvoda, proizvoda malih proizvođača i OPG-ova s područja otoka Krka i Hrvatske, dok će se zabavni dio manifestacije odvijati u večernjim satima na krčkoj rivi. Ove godine za odličnu atmosferu zaduženi su Gustafi, Night Express, Matija Cvek & The Funkesnteins, Infinity Band, Supercover Band i Vanna.

Oživljavanje krčke povijesti uprizorit će Knezovi Krčki Frankopani s gostima, članovi Povijesne udruge Kaštel, kao i polaznici Dramskog studija Frankopan i članovi Streličarskog kluba Maura Kal.

Na trgu Kamplin bit će izložena viteška srednjovjekovna oprema, održavat će se kraći igrokazi i skečevi, viteške borbe, radionice s djecom, prikaz viteških vještina i znanja.

Kratka povijest Krčkog sajma

Krčki sajam ili Lovrečevu sa sigurnošću možemo smatrati najstarijom gradskom manifestacijom. Tome u prilog ide i podatak kako je taj veliki sajam, najvjerojatnije srednjovjekovnog porijekla, 1524. godine ponovo odobren te u gradu Krku organiziran povodom blagdana sv. Lovre, 10. kolovoza, u trajanju od tri dana.

Odobrili su ga providur Grimani i kamerleng (komornik) Morosin. Otok Krk u to je doba, odlaskom posljednjeg Frankopana 1480. godine, bio pod vlašću Mletačke Republike, a njime je upravljao providur, provodeći zakon.

Zahvaljujući gradskom sajmu u Krk je dolazilo mnoštvo puka s čitavog otoka, ali i drugih krajeva, a trgovalo se prehrambenim namirnicama, stokom, vunom, suknima, sredstvima za rad, bakrenim posuđem, bačvama, predmetima ručne izrade, ali i onim skupocjenima od zlata i srebra, i to uz poseban režim koji je omogućavao povoljnije trgovanje. Štandovi prodavača bili su postavljeni uzduž poljane sv. Lovre, čime je taj dio grada poprimao živopisan izgled. Ta se poljana prostirala uz Velika gradska vrata, nad gradskom lukom i, upravo zbog održavanja sajma, imala je značajnu ulogu u životu grada. Trodnevni se sajam tijekom godina sve više razvijao, prerastavši u jedno od glavnih društvenih događanja.

I ove godine, u sklopu događanja Krčkoga sajma, Turistička zajednica Grada Krka organizira besplatne interpretacijske šetnje na temu “Frankopani, koji i dalje žive kroz nas”. Uslijed velikog interesa, dodan je još jedan termin za šetnju na hrvatskom jeziku pa će se tako interpretacijska šetnja planirana za srijedu, 10. kolovoza, održati na njemačkom i hrvatskom jeziku.

  • Ponedjeljak, 8. kolovoza 2022. – interpretacijska šetnja na hrvatskom jeziku (popunjeno!)
  • Utorak, 9. kolovoza 2022. – interpretacijska šetnja na poljskom jeziku
  • Srijeda, 10. kolovoza 2022. – interpretacijska šetnja na hrvatskom i njemačkom jeziku

Polasci su u 19:45 sati, sa Trga krčkih glagoljaša, ispred Franjevačkog samostana Krk. Jednosatna šetnja uključuje ulaznice za posjet Frankopanskom kaštelu. Zbog ograničenog broja polaznika šetnje, zainteresirani za pojedinu šetnju se mogu prijaviti u Turističko informativni centar u gradu Krku putem maila.

Vraćanje u prošlost bit će tema i disco plesnog podija organiziranog na parkingu nasuprot robne kuće u gradu Krku. Glazbeni hitovi, kreativne dekoracije i odlična atmosfera čekaju vas na “Disko Mediteranu”, pod producentskom palicom Velvet Festivala. Od 8. do 15. kolovoza u gradu Krku uživat ćemo i u gastronomskoj ponudi Sunset Street Food Festivala, na prostoru Ribarskog mula.

Sunset Street Food Festival održavat će se za vrijeme Krčkoga sajma te prvih dana Krčkih jedara, a od četvrtka do subote (11. – 13. kolovoza) moći ćete uživati i u glazbenom programu koji uključuje glazbu osamdesetih, RnB mashup i nastup Loose 4 bend-a. Posjetitelji festivala moći će degustirati tuna steak, gulaš od hobotnice, srdele ili pak probati neki od ukusnih burgera, uz nezaobilanu ponudu osvježavajućih ljetnih pića.

Krčki sajam organiziraju Turistička zajednica Grada Krka i Grad Krk te udruge i partneri.

Krčki sajam – Lovrečeva:

8.8.2022., PONEDJELJAK

TRG KAMPLIN
09:00 Medena radionica – demonstracija vrcanja meda
10:00 Cvjetna radionica: Izrada vjenčića za glavu od suhog cvijeća
16:00 Izložba viteške opreme, mogućnost razgledavanja srednjovjekovne opreme, slikanje s vitezovima – Povijesna udruga Kaštel
17:00 “Skeč lopova”, igrokaz Povijesne udruge Kaštel
18:00 Viteške borbe – Povijesna udruga Kaštel
19:00 Radionice s djecom, prikaz viteških vještina i znanja – Povijesna udruga kaštel
19:30 Radionica: Izrada ribica od gline
20:30  Srednjovjekovna povorka Knezova Krčkih Frankopana
21:00 Svečano otvaranje 498. Krčkog sajma uz Knezove Krčke Frankopane i goste: Streličarski klub Maura Kal – Krk, Frankopani Grada TrsataKlub prijatelja Grada Trsata, Udruga Frankopanska straža Grobnik, Udruga Zrinski Frankopani Drivenik Udruga Gradska straža Bakar 1848
21:30 Ansambl Audiatur – srednjovjekovni kostimirani glazbeni program – ambijentalna srednjovjekovna glazba

TRG KRČKIH GLAGOLJAŠA / ispred Franjevačkog samostana Krk
19:45 Storytelling: “Frankopani, koji i dalje žive kroz nas” – besplatne interpretacijske šetnje gradom Krkom (na hrvatskom jeziku)

VELA PLACA
20:00  Dječji zbor Mići Boduli

KRČKA RIVA
20:30 Promenadni nastup folklornog društva Poljica
21:30 Gustafi
23:00 Night Express


9.8.2022., UTORAK

20:45 Šetnja gradom Knezova Krčkih Frankopana
 
TRG KRČKIH GLAGOLJAŠA / ispred Franjevačkog samostana Krk

19:45 Storytelling: “Frankopani, koji i dalje žive kroz nas” – besplatne interpretacijske šetnje gradom Krkom (na poljskom jeziku)

TRG KAMPLIN
09:00 Medena radionica – demonstracija vrcanja meda
18:00 Izložba viteške opreme, mogućnost razgledavanja srednjovjekovne opreme, slikanje s vitezovima – Povijesna udruga Kaštel
19:00 Radionice s djecom, prikaz viteških vještina i znanja – Povijesna udruga Kaštel
20:00 Radionica: Izrada ribica od gline
21:00 Radionica: “Srednjovjekovni plesovi” – Dramski studio “Frankopan”
21:00 Viteški turnir, natjecanje za ruku princeze – Povijesna udruga Kaštel
22:00 Fire show – Povijesna udruga Kaštel

KRČKA RIVA
20:30  Promenadni nastup folklornog društva Kornić
21:30  Matija Cvek & The Funkensteins
23:00  Infinity Band


10.8.2022., SRIJEDA
20:45 Šetnja gradom Knezova Krčkih Frankopana

TRG KRČKIH GLAGOLJAŠA / ispred Franjevačkog samostana Krk
19:45 Storytelling: “Frankopani, koji i dalje žive kroz nas” – besplatne interpretacijske šetnje gradom Krkom (na njemačkom jeziku)

TRG KAMPLIN
09:00 Medena radionica – demonstracija vrcanja meda
10:00 Predstava: “Svatković” – Dramski studio “Frankopan”
17:00 Izložba viteške opreme, mogućnost razgledavanja srednjovjekovne opreme, slikanje s vitezovima – Povijesna udruga Kaštel
18:00 “Skeč lopova”, igrokaz Povijesne udruge Kaštel
19:00 Viteške borbe – Povijesna udruga Kaštel
20:00 Radionica: Izrada ribica od gline
21:00 Radionica Dramskog studija Frankopan: “Srednjovjekovni plesovi”
21:00 Radionice s djecom, prikaz viteških vještina i znanja – Povijesna udruga Kaštel
21:30 Streličarski turnir – Streličarski klub Maura Kal

KRČKA RIVA
20:30  Promenadni nastup folklornog društva Vrh
21:00  Supercover Band
22:30  Vanna
01:00  Supercover Band

ULAZ NA SVA DOGAĐANJA JE SLOBODAN!

Fotografije: Turistička zajednica grada Krka

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.