Park prirode Kopački rit pravi je ornitološki raj

Dobro je poznata činjenica kako parkovi prirode nisu samo mjesto na kojem možemo uživati u prirodnim ljepotama. Parkovi prirode zaštićena su prirodna područja u kojima se posebna briga vodi o raznovrsnosti, očuvanju i jedinstvenoj ljepoti. I dok uživamo u prekrasnim pogledima, jedinstvenoj flori i fauni određenog područja, djelatnici hrvatskih parkova vode brigu da u takvim prizorima uživaju i buduće generacije.

Kako bi u tome uspjeli provode različite zahvate i znanstvena istraživanja koja doprinose boljem shvaćanju raznolikosti i očuvanosti nekog staništa. Park prirode dakle nema samo turističku ili rekreativnu namjenu nego i znanstvenu, kulturnu te odgojno-obrazovnu.

Na krajnjem sjeveroistočnom dijelu Hrvatske nalazi se Park prirode Kopački rit. Radi se o poplavnom području nastalom djelovanjem dviju velikih rijeka, Dunava i Drave. Zbog iznimne prirodne vrijednosti Kopački rit je 1993. godine uvršten na Popis Ramsarskih područja.

Osim na Ramsarskoj, Kopački rit je i na listi programa IBAs (Important Bird Areas). Ovaj program je razvio BirdLife International. Radi se o globalnom udruženju za zaštitu ptica, njihovih staništa i globalnu biološku raznolikost, koje ljude upućuje u smjeru održivog korištenja prirodnih resursa. Na taj način se određuje, prati i štiti globalna mreža područja važna kao staništa za ptice i ostalu biološku raznolikost.

Istraživanje smrtnosti ptica u PP Kopački rit

Tijekom prosinca prošle godine djelatnici Stručne službe Javne ustanove Park prirode Kopački rit započeli su sa istraživanjem smrtnosti ptica na dalekovodima u sklopu LIFE Danube Free Sky projekta. Istraživanje smrtnosti ptica dio je istraživanja nultog stanja. Cilj mu je u sljedećih godinu dana utvrditi situaciju prije provođenja zaštitnih mjera koje će provesti projektni partneri HEP ODS i HOPS.

Tijekom pregledavanja terena djelatnici su se morali suočiti s brojnim preprekama: nepovoljni vremenski uvjeti, blato, kanali s vodom, zaostala vegetacija na oranicama… Brojni ostaci perja u blizini dalekovoda upućuju na njihovu fatalnost za ptice, ali i na veliki utjecaj strvinara. Ukoliko se tijekom obilaska terena naiđe na ranjene ili ozlijeđene ptice, one će u suradnji sa Zoološkim vrtom Osijek biti zbrinute u njihovom oporavilištu.

I upravo ovakva istraživanja iz kojih nastaju smjernice za daljnje postupanje, najbolji su način za očuvanje prirodnih staništa u kojima možemo uživati tijekom većeg dijela godine. Stoga i ne čudi da je Kopački rit pravi ornitološki raj u kojem tijekom godine boravi oko 270 vrsta ptica. Među njima su posebno vrijedne i zanimljive vrste orao štekavac, crna roda, bijela čaplja, čigra, gak-kukavac, razne vrste divljih pataka, divlje guske, bijeli labud.

Park prirode Kopački rit možete obići na nekoliko načina. Park možete upoznati turističkim vlakićem, brodom, čamcem te biciklom i pješice.

Naslovna fotografija: Vjeran Vidaković/ TZ Osječko baranjske županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.