Pjenušavi doručak uz slavonske specijalitete u vinogradu u Erdutu

Zamislite vinograd i u vinogradu doručak, prizor koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ova manifestacija privlači veliki broj obožavatelja dobrih vina. Ovog puta doručak se održava u Erdutu.

Po mnogočemu vinska ponuda u Slavoniji i Baranji pripada skupini „naj“, najveći proizvođači vina u Hrvatskoj, najveći vinski podrum, najveći vinograd, najveća bačva…usudimo se reći i najbolja hrvatska bijela vina, stoga s pravom možemo reći kako je istok Hrvatske – vinski raj! Djelić ovog raja je i Erdut, pitoreskni srednjovjekovni gradić koji se uzdiže tek stotinjak metara iznad obale lijepog plavog Dunava. Ovdje možete prošetati do srednjovjekovnih kula, ostataka staroga grada koji se u davna vremena urušio u Dunav. Erdut posebno vole i ribiči, kojima je omiljeno mjesto za pecanje.

Krajolik dunavskog meandra na području Općine Erdut zaštićeni je krajobraz, a ujedno i podloga s koje se dobivaju poznata vina bogatih okusa i mirisa. Loza se ovdje uzgaja i štuje još od vremena Rimskog Carstva. Danas i erdutskim vinogorjem dominira graševina, a osim nje ističu se i traminac, chardonnay, sauvignon bijeli, muškat ottonel, pinot bijeli i sivi te rajnski rizling. Od crnih sorti uzgajaju se cabernet sauvignon, merlot, pinot crni i zweigelt. Brojni zaljubljenici u vino ovdje su okupljeni oko jedne od najvećih bačvi u Europi, koja svojom veličinom i veličanstveno izrezbarenim reljefima, jednako kao i vrhunskim erdutskim vinom koje u njoj zrije, oduševljava posjetitelje ove zanimljive regije. Bačva je okovana s nevjerojatnih dvije i pol tone okova, s reljefima hrvatskog pletera, ali i Posljednje večere gdje Isus drži kalež s vinom, a ukrasili su je naivni kipari Tijardović i Fodor.

Jedna od najvećih europskih vinskih bačvi skriva se u Erdutu, a u njoj se od supruge skrivao grof i kartao

Pjenušavi erdutski doručak održat će se u subotu, 11. rujna 2021. u 10 sati, u vinogradu obitelji Siber u Erdutu. Cilj pjenušavog erdutskoga doručka je okupiti vinare i kupce na neobaveznom, ugodnom druženjem uz mjehuriće i slavonske specijalitete – na njihovoj destinaciji.

Pjenušava vina točit će se na početku događaja uz slavonski doručak, a u 13 sati na programu je “En primeur vrhunskih erdutskih vina” uz vina i vinare Siber, Brzica, Antunović, Erdutski vinogradi i Royal Hill. Svaki će vinar ponuditi premijeru jednog novog vina ili velikog vina po vlastitom izboru.

Cijena Pjenušavog erdutskog doručka je 50 kuna, a rezervacije su obavezne.

Nakon Doručka, gosti mogu otići na ručak u obližnje restorane u Erdutu, Aljmašu, Dalju (uz vlastite rezervacije) ili nastaviti upoznavati vina u kušaonicama/ podrumima vinara koji sudjeluju na doručku i na Danu otvorenih podruma, do 18 sati.

Partner događaja je Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, organizator manifestacije Wine & Bike Tour Erdut, u sklopu koje se održava Pjenušavi erdutski doručak u vinogradu.

Na Pjenušavi doručak ponesite svoje dekice, neku dobru knjigu, odjenite ugodnu odjeću i puno dobre volje. Opustite se u jesenjim bojama prelijepog vinograda Siber, upoznajte nova vina, družite se na otvorenom uz dobru glazbu.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.