Zamislite vinograd i u vinogradu doručak, prizor koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ova manifestacija privlači veliki broj obožavatelja dobrih vina. Ovog puta doručak se održava u Erdutu.
Po mnogočemu vinska ponuda u Slavoniji i Baranji pripada skupini „naj“, najveći proizvođači vina u Hrvatskoj, najveći vinski podrum, najveći vinograd, najveća bačva…usudimo se reći i najbolja hrvatska bijela vina, stoga s pravom možemo reći kako je istok Hrvatske – vinski raj! Djelić ovog raja je i Erdut, pitoreskni srednjovjekovni gradić koji se uzdiže tek stotinjak metara iznad obale lijepog plavog Dunava. Ovdje možete prošetati do srednjovjekovnih kula, ostataka staroga grada koji se u davna vremena urušio u Dunav. Erdut posebno vole i ribiči, kojima je omiljeno mjesto za pecanje.
Krajolik dunavskog meandra na području Općine Erdut zaštićeni je krajobraz, a ujedno i podloga s koje se dobivaju poznata vina bogatih okusa i mirisa. Loza se ovdje uzgaja i štuje još od vremena Rimskog Carstva. Danas i erdutskim vinogorjem dominira graševina, a osim nje ističu se i traminac, chardonnay, sauvignon bijeli, muškat ottonel, pinot bijeli i sivi te rajnski rizling. Od crnih sorti uzgajaju se cabernet sauvignon, merlot, pinot crni i zweigelt. Brojni zaljubljenici u vino ovdje su okupljeni oko jedne od najvećih bačvi u Europi, koja svojom veličinom i veličanstveno izrezbarenim reljefima, jednako kao i vrhunskim erdutskim vinom koje u njoj zrije, oduševljava posjetitelje ove zanimljive regije. Bačva je okovana s nevjerojatnih dvije i pol tone okova, s reljefima hrvatskog pletera, ali i Posljednje večere gdje Isus drži kalež s vinom, a ukrasili su je naivni kipari Tijardović i Fodor.
Pjenušavi erdutski doručak održat će se u subotu, 11. rujna 2021. u 10 sati, u vinogradu obitelji Siber u Erdutu. Cilj pjenušavog erdutskoga doručka je okupiti vinare i kupce na neobaveznom, ugodnom druženjem uz mjehuriće i slavonske specijalitete – na njihovoj destinaciji.
Pjenušavi erdutski doručak
Foto: Promo
Pjenušava vina točit će se na početku događaja uz slavonski doručak, a u 13 sati na programu je “En primeur vrhunskih erdutskih vina” uz vina i vinare Siber, Brzica, Antunović, Erdutski vinogradi i Royal Hill. Svaki će vinar ponuditi premijeru jednog novog vina ili velikog vina po vlastitom izboru.
Cijena Pjenušavog erdutskog doručka je 50 kuna, a rezervacije su obavezne.
Nakon Doručka, gosti mogu otići na ručak u obližnje restorane u Erdutu, Aljmašu, Dalju (uz vlastite rezervacije) ili nastaviti upoznavati vina u kušaonicama/ podrumima vinara koji sudjeluju na doručku i na Danu otvorenih podruma, do 18 sati.
Pjenušavi erdutski doručak
Foto: Promo
Partner događaja je Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, organizator manifestacije Wine & Bike Tour Erdut, u sklopu koje se održava Pjenušavi erdutski doručak u vinogradu.
Na Pjenušavi doručak ponesite svoje dekice, neku dobru knjigu, odjenite ugodnu odjeću i puno dobre volje. Opustite se u jesenjim bojama prelijepog vinograda Siber, upoznajte nova vina, družite se na otvorenom uz dobru glazbu.