PLITVIČKA JEZERA: Prvo vjenčanje pod Velikim slapom održano prije 52 godine

U pričama povodom 70 godina našeg najpoznatijeg Nacionalnog parka Plitvička jezera pojavila se i zaboravljena priča o jednom vjenčanju. Naime davne 1968. godine pod Velikim slapom održano je prvo Plitvičko vjenčanje. Dokumentacija fotografija postoji u arhivi Nacionalnog parka i objavljena je među 70 priča povodom 70 godina Plitvičkih jezera. Pariški par sudbonosno da izrekao je pod velikim slapom jer je mladoženja rodom Plitvičanin.

Ovaj nesvakidašnji ritual vjenčanja u prirodi i s prirodom upriličio je Plitvičanin, Budo Vlaisavljević — Modri, akademski slikar iz Pariza, oženivši se u rajskom ambijentu svojom mladom sugrađankom Christine.

Plitvičko vjenčanje zamišljeno je kao promotivna aktivnost kako bi se u cijelom svijetu što bolje prezentirao Nacionalni park Plitvička jezera, tada u svjetskim okvirima relativno nepoznat park. Inače ova praksa održavana je od 1968. pa sve do 1990., a prema tekstu Nacionalnog parka na Plitvicama je upriličeno čak 20 vjenčanja sa 177 parova.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Sudionici su najvećim dijelom bili iz Europe gdje su prednjačili Nizozemci i Nijemci. Parove su birali čitatelji visoko tiražnih časopisa iz tih zemalja. Ceremonija vjenčanja uključivala je vožnju kočijama do Ulaza broj jedan, a ceremonija vjenčanja održavala se na najatraktivnijoj lokaciji ispod Velikog slapa.

Potom su mladenci šetali Donjim jezerima, imali organiziranu vožnju čamcima po Kozjaku,a potom i ručak u Kozjačkoj dragi. Posebno je atraktivna bila i simbolična sadnja drveta breze ili bora u Selu mladenaca na Medveđaku te nezaobilazna svadbena večernja zabava.

Možda se i vi želite vjenčati baš na Plitvicama? No, je li to i danas moguće morat ćete doznati u Nacionalnom parku.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.