PLITVIČKA JEZERA: Rijetki su oni koji su vidjeli Crno jezero

Na topografskoj karti Nacionalnog parka Plitvička jezera u području Čorkove uvale nalazi se lokalitet pod nazivom Crno jezero. U legendama je ono povezano i sa Crnom kraljicom i nastankom Plitvičkih jezera. Kako se radi o šumskom području na kojem se nalazi tek nekoliko manjih izvora i povremenih vodotoka jasno je da ovdje nema govora o “običnom” jezeru.

Crno jezero u ljetnom periodu, foto: Nacionalni park Plitvička jezera

Tek su stariji stanovnici ovog područja, dugogodišnji zaposlenici Parka i stari zapisi o Plitvičkim jezerima svjedoci postojanja jezera pod nazivom Crno jezero.

Narodni glasovi o podzemnom odviranju i dalekom dopiranju vode s Plitvičkih Jezera
Voda Plitvičkim Jezerima, kao što je već spomenuto, vidno i nevidno pritječe, a tako isto i otječe. Sa strane Jezera ima nekoliko vrela, koja u njih utječu kao i pokraj potoka Plitvice, ali se ta vrela ljeti izgube pa se tako “Crno Jezero” od Čorkove Uvale izlilo (ispod zemlje) u jezero Kozjak.

D. Franić, Plitvička jezera i njihova okolica, 1910.

Radi se o povremenom ponoru u koji se infiltriraju vode iz obližnjeg stalnog, ali vrlo malog krškog izvora nazvanog Antino vrelce. Trasiranja, koja su 1984. godine proveli Dešković i suradnici, su dokazala direktnu povezanost ponora Crno jezero (829 metara nadmorske visine) s izvorom potoka Plitvice (610 metara nadmorske visine).

///Znate li da na Plitvicama postoji i prašuma?

crno jezero
Dotok vode iz Antinog vrelca u Crno jezero, foto: Nacionalni park Plitvička jezera

No ipak, rijetki su ga imali prilike vidjeti kao jezero. Samo u kratkim razdobljima ekstremno visokih voda, nakon naglog otapanja velikih količina snijega ili obilnih padalina, vrtača se napuni vodom i postaje jezero.

Ova se vrtača, za razliku od drugih, puni vodom zbog djelomično vodonepropusnih naslaga na njenom dnu. Voda se u vrtači kratko zadržava, ovisno o hidrološkim prilikama i najčešće već nakon nekoliko dana ponire vrtača ponovno poprima svoj prijašnji, uobičajeni izgled.

Crno jezero i Crna kraljica

Na 70. obljetnicu Plitvičkih jezera, u svibnju 2019. godine, uslijed ekstremnih hidroloških uvjeta imali smo vrlo rijetku priliku vidjeti Crno jezero u svom njegovom sjaju.

Crno jezero – svibanj 2019. godine, foto: NP Plitvička jezera

///Legende o nastanku Plitvičkih jezera

Crna Kraljica im reče: “Ovo je zemlja vaša i domovina vaša, jedina koju imate. I ovakva beskišna i tvrda, ružna i neplodna, najljepša je i najbogatija zemlja za vas. Volite je! Ja sam kćer vaša i nisam čudo nebesko. Ljubav sam i nada vaša. Čula sam vas i prepoznala vaša srca. Oslobodili ste se zla ljudskog iz plemena vašeg. Vi koji ste govorili – govorili ste istinu. To je i moja istina. Raziđite se kućama vašim, a kiša će opet doći na žedne njive i šume, a vi ćete opet imati najljepšu zemlju za vas. I drugi će dolaziti da joj se dive. Moje suze stvorit će vodu: desno oko za crni izvor Crne rijeke, a od lijevog nastat će bijeli izvor za vodu Bijele rijeke.“

///Barbara Celjska – Crna kraljica, gospodarica Medvedgrada

U to duge nestade, a na obzoru se ponad Vrela pojaviše dva oblaka: jedan tamni, drugi bijeli. Prve kapi kiše poljubiše suhu zemlju. Svi su stajali ruku ispruženih ka nebu, kao začarani, osluškujući rađanje izvora Crne rijeke. Od tad’ poteče voda neprekidno i bez prestanka, žuboreći u nizu od šesnaest prelijepih jezera.

Izvor: Nacionalni park Plitvička jezera

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.