Ponovno se biraju najbolji suveniri Krka – Dar iz Krka

Otok Krk s obzirom na iznimnu raznorodnost pejzaža, ali i specifičnost, odnosno bogatstvo flore i faune, zaslužuje da ga se nazove posebnim. Njegove vizure u isto vrijeme definiraju slikovite uvale, lijepe plaže i stjenoviti završeci obala, zatim prostrane šume i plodna polja, ali i jedinstveni, posve ogoljeli predjeli. I upravo je prirodna raznolikost otoka Krka i percepcija grada i otoka Krka kao zavodljive destinacije prošarane šetnicama i planinarskim stazama, naglasak za kreativne izazove inspirirane otočnom prirodnom baštinom.

Najbolja rješenja suvenira bit će označena markicom Dar iz Krka

Turistička zajednica Grada Krka raspisala je natječaj za prijavu rješenja suvenira koji će biti označeni markicom Dar iz Krka. Na natječaj se mogu prijaviti pravne i fizičke osobe s prebivalištem na području Republike Hrvatske. Suvenir bi trebao predstavljati odraz kontinuiteta umjetničkog, kulturnog, kulturno-povijesnog ili kulturalnog nasljeđa grada i otoka Krka, odnosno prezentirati njegovu materijalnu, nematerijalnu ili prirodnu baštinu.

Podsjetimo prošlogodišnji natječaj privukao je veliko zanimanje proizvođača i autora. Na kraju je izabrano 11 suvenira koji su zadovoljili natječajne kriterije.

Prijavljeni suveniri mogu biti umjetnine i umjetnički predmeti, umjetničko-obrtnički i gastro proizvodi, odjevni i uporabni predmeti te grafički materijali i multimedija, odnosno fotografije i video materijali.

Ovogodišnji natječaj prednost će dati suvenirima koji na različite načine interpretiraju kulturne, kulturološke i turističke vrijednosti otoka, a posebice grada Krka, uzimajući u obzir njihovo povijesno nasljeđe, bogatstvo arhitektonske, kiparske, slikarske i arheološke baštine te posebnost prirodnih ambijenata.

Prirodna baština inspiracija za Dar iz Krka

Šuma prastarih hrastova medunaca nad uvalom Čavlena čuva tajnu o najmonumentalnijem i najstarijem otočnom hrastu, starom čak 400 godina. Njegova zadivljujuća pojava nameće se visinom od 20 metara, promjerom krošnje od 30 metara i opsegom debla većim od pet metara. I dok zapadni dio otoka prekriva bujna vegetacija, skrivajući pritom i jezera Ponikve i Jezero, (jugo)istočni dio njegov je kontrapunkt.

Unatoč svojoj ogoljelosti, šira okolica Baške iznimno je privlačna. Tome svjedoče uvale Vela i Mala luka, najpoznatija i najslikovitija otočna lokva Diviška, zatim zaravan koja svojom površinom podsjeća na onu Mjesečevu tzv. Mjesečev plato ili pak najviši otočni vrhovi Veli vrh i Obzova s kojih pogled puca na ostatak Krka, kao i značajan dio Kvarnerskog zaljeva.

Sjever otoka ponosi se pješčanom uvalom Soline i njezinim ljekovitim blatom, ali i špiljom Biserujkom koja unatoč skromnom obujmu obiluje stalaktitima i stalagmitima. Južni dio prepoznatljivim čini Puntarska draga s otočićem Košljunom na kojem se, uz poznati franjevački samostan, nalazi i bujna mješovita šuma crnike i crnog jasena.

Spomenimo, također, i Vrbničko polje koje obiluje nasadima vinove loze, mnoge otočne maslinike revitalizirane posljednjeg desetljeća, ali i livade prekrivene mirisnim, za otok karakterističnim, samoniklim biljem: smiljem i kaduljom… Osim vegetacije tu je i bogata fauna, s time da izdvajanje, kao ugrožena vrsta, ali i dojmljivom pojavom, zaslužuje, upravo bjeloglavi sup.

To je tek neznatan dio onog čime obiluje Krk, a što, uz neizostavne elemente poput soli, vode ili zemlje (gline) te primordijalne medije poput drva ili kamena, može poslužiti kao vrelo inspiracije i kreativnosti. Prijedloge rješenja suvenira s ispunjenom prijavnicom potrebno je poslati najkasnije do 15. ožujka 2021. godine, a natječaj je sa svim prilozima dostupan na sljedećoj POVEZNICI.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.