Poreč za produženi vikend nudi pregršt događanja

Bliži nam se produženi vikend koji obećava dovoljno vremena za odmor i svakovrsna uživanja na otvorenom, a ako još niste isplanirali svoj kratki odmak od svakodnevnih obaveza, znajte da je Grad Poreč-Parenzo u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Poreča, pripremio bogat program povodom proslave ne samo za Praznik rada, nego i za Dan grada koji se obilježava 30. travnja.

Besplatne biciklističke ture

Uvod u odličan vikend u Poreču započeo je već ovoga tjedna s pet besplatnih bike tura. Ako na dva kotača volite istraživati skrivene kutke u prirodi, obavezno isprobajte ove besplatne biciklističke ture u ponudi Riviere Poreč.

Vozit ćete se neutabanim stazama ili asfaltiranim cestama kroz živopisne krajolike u okolici Poreča, Funtane, Tar-Vabrige, Kaštelira i Vižinade. Otkrijt ćete jamu Baredine, šumu Kontija kraj Limskog zaljeva, Park skulptura Dušana Džamonje ili čuvenu zvjezdarnicu u Tićanu.

U ponudi je pet besplatnih vođenih MTB tura s polaskom iz Poreča, Funtane, Tar-Vabrige, Kaštelira ili Vižinade. Možete birati između laganih i srednje zahtjevnih ruta dužine od 20 do 45 km i od 115 do 450 m akumuliranog uspona.

Ture su raspoložive od ponedjeljka do petka u periodu od 24. 4. do 2. 6. 2023.

Ture su potpuno besplatne i ne uključuju pića, hranu ili ulaznice, a uz nadoplatu je moguće unajmiti bicikl, kacigu i ostalu biciklističku opremu koja vam je potrebna. Ture nisu preporučene za djecu mlađu od 14 godina. Besplatna rezervacija ture moguća je do 12 sati prije polaska, a najave i upite možete poslati na e-mail.

Prvomajska rekreativna Parenzana

Osim toga, u suradnji s Biciklističkim klubom Poreč, Turistička zajednica grada Poreča i ove godine za svoje građane i posjetitelje organizira biciklijadu “Prvomajska rekreativna Parenzana“.

Parenzana, nekada popularna uskotračna pruga koja je vijugavo povezivala Trst i Poreč, služila je prvenstveno za prijevoz vina. Danas je ona atraktivna pješačka i biciklistička staza protkana brojnim tunelima i vijaduktima koji bez daha ostavljaju bicikliste i hodače.

Parenzana je jedna od najpopularnijih staza u Istri, a sa svojih 78 kilometara od Plovanije do Poreča prolazi prekrasnim pejzažima i vidicima, srednjovjekovnim gradićima poput Buja, Grožnjana, Oprtlja, Motovuna i Vižinade, odmorištima, uz maslinike i vinograde.

Rekreativna Parenzana održat će se u subotu, 29.4.2023. godine s početkom u 10,00 sati u Baredinama. U ponudi će biti dvije trase, duža staza od 26 kilometara za iskusnije vozače i kraća staza prilagođena obiteljima s djecom u dužini od 13 kilometara. Očekivano trajanje duže ture je oko 3 sata, dok one kraće je 1,5 – 2 sata.

Za sve sudionike, Turistička zajednica grada Poreča će u Baredinama nakon biciklijade osigurati besplatan ručak te obilazak jame Baredine i Muzeja traktora uz pratnju stručnog vodiča. Za zabavni dio i dobro raspoloženje pobrinuti će se band Baredinesaurusi.

Biciklijada će se vozit lokalnim trailovima, odnosno šumskim stazicama i dijelom po neravnom terenu, te je za sudjelovanje potreban MTB bicikl. Svakako se preporučuje nošenje kacige kao i rezervne zračnice. Za mlađe od 15 godina, kaciga je obavezna. Minimalna dob sudionika je 7 godina. Sva djeca ispod 15 moraju biti u pratnji odrasle osobe. Za sve dodatne informacije vezane uz samu biciklijadu mogu se dobiti na e-mail adresi.

Proslava na Trgu slobode i Carinskom gatu

Povodom Dana grada i Svjetskog dana plesa, na Trgu slobode u petak 28. travnja u 17 sati predstaviti plesna udruga MOT08, dok će u subotu, 29. travnja od 10 sati nastupiti udruga USB.

Na istom će se mjestu u subotu od 11:30 do 13:30 sati i nedjelju od 11 do 13 sati svi moći zabavljati uz glazbu porečkih bendova. Proslava će se održati i na Carinskom gatu, gdje će sve okupljene dočekati hrana, živa glazba i DJ, i to također tijekom subote i nedjelje od 12 do 19 sati.

Prvi maj na Gradskom kupalištu

Velika tradicionalna proslava povodom Praznika rada sprema se i za 1. svibnja na Gradskom kupalištu, gdje će se već od jutra zaigrati turnir u briškuli i trešeti, a sve do večeri bit će i svirke i pjesme uz Orchestru Istrianu i Funbox band, te bogatu gastro ponudu.

Izvor i fotografije: Turistička zajednica Grada Poreča

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.