Porečke avanture za velike i male

Roditelji i djeca obično imaju sasvim različite predodžbe o tomu što je zabavno – zato je osmišljavanje aktivnosti na obiteljskom odmoru ponekad vrlo zahtjevna operacija. Odlučite li svoj odmor s djecom provesti u Poreču, možete biti sigurni kako ćete ovdje pronaći nešto za svakoga. Porečki obiteljski hoteli, resorti i kampovi nude pregršt praktičnih i zabavnih sadržaja i programa za djecu svih uzrasta.

poreč
Izvor fotografije: Turistička zajednica Grada Poreča

No, ako ste voljni istražiti nešto više, donosimo vam prijedloge za nekoliko uzbudljivih doživljaja koji će vas zabaviti i nadahnuti.

Od zvijezda od čovječje ribice

Streme li vaši mališani zvijezdama, neizostavno ih morate povesti u zvjezdarnicu Višnjan. Zvjezdarnica se nalazi 16 kilometara od Poreča u mjestu Tičan i ona je pravo mjesto za zaljubljenike u znanosti i astronomiju. Po broju otkrivenih asteroida ona je jedna od dvanaest najproduktivnijih zvjezdarnica svijeta svih vremena, a u svom se je djelovanju istaknula astrometrijskim mjerenjima i otkrićima malih tijela. Tu je i Znanstveno-edukacijski centar u Tičanu, koji uključuju programe za učenike svih uzrasta, iz mnogih područja znanosti. Razgledanje zvjezdanog neba iznad Istre očaravajući je doživljaj i za velike i za male.

Još jedno idealno mjesto za male radoznalce koje zanima priroda svakako je jama Baredine. Ova je jama riznica stalagmita i stalaktita, te podzemnih skulptura stvorenih strpljivim i dugovječnim radom vode. Stotine tisuće godina, kap po kap – toliko je trebalo da stalagmiti i stalaktiti stvore čudesne figure u kamenu.

///Jama Baredine – dom Istarske čovječje ribice

Najpoznatiji stanovnik jame Baredine je endemska Istarska čovječja ribica, podzemni vodozemac bez očiju i pigmenta koji živi u hladnim i mirnim vodama ispod zemlje. Uz nju je vezana i zanimljiva legenda: vjerovalo se da u nekim spiljama žive zmajevi, a čovječju su ribicu nekad smatrali zmajevom mladunčadi.

Istarska čovječja ribica, foto: Jama Baredine

Za ljubitelje ptica

Prekrasna živa bića možete vidjeti i u Papago parku. Ovaj jedinstveni park ptica smjestio se u netaknutoj prirodi pokraj Poreča. Ta jedinstvena mala oaza prirodne ljepote dom je pticama koje žive u prirodnom okruženju, a posjetiteljima omogućuje uživanje u njihovom društvu i učenje o njihovom divnom svijetu. I park Papago posjetiteljima nudi edukativne radionice o načinima očuvanja prirode i zaštite od izumiranja najugroženijih vrsta ptica.

Park trenutno naseljava gotovo 30 različitih vrsta ptica iz gotovo svih dijelova svijeta. Tu se možete podružiti s više od 200 različitih jedinki – od papiga iz svih dijelova svijeta, fazana, paunova, egzotičnih i domaćih patkica, gusaka i kokoši,… sve u svemu, u Papago parku vas očekuje komadić pernatog raja.

Sadržaji za mlade

Podmladak koji je oduševljen dinosaurima, svakako će doći na svoje u Dinoparku Funtana. Smješten u prekrasnoj prirodi s impozantnom stjenovitom klisurom i raskošnim šumama, ovaj se zabavni park ističe svojom jedinstvenošću i neobičnim karakterom. Mališanima (ali i onima malo većima) će nezaboravno iskustvo pružiti 80 vjernih replika divovskih dinosaura koji su milijunima godina dominirali zemljom, a koji su ovdje stopljeni s tajnovitim krajolikom. Neke se primjerke može čak i oživjeti pritiskom na gumbić!

Zabavu jamče mnogobrojni sadržaji parka – show-programi, adrenalinske vožnje, streličarstvo, poni ekspres, lov na čudovišta, trampolini, izložba reptila, jahanje dinosaura, mini zoo, kao i razna igrališta i aktivnosti. Obiteljski izlet u Dinopark je bajkovito iskustvo i avantura koja se dugo pamti.


Aktivnijim mališanima koji su neprestano u pokretu i pršte energijom, nezaboravnu će aktivnost priuštiti spuštanje niz vrtoglave tobogane u najvećem vodenom parku Hrvatske – Aquacolors. Ovo vodeno kraljevstvo u ponudi ima 13 velikih adrenalinskih tobogana od kojih zastaje dah, dva dječja bazena s dva mala tobogana prilagođena najmlađima, sporu rijeku dugu 500 metara, te bazen s plažom od oblutaka i umjetnim valovima.

Foto: Aquacolors Poreč

Adrenalinski odmor

Poreč je grad s puno epiteta i jako su ponosni na činjenicu da je grad za mlade i grad sporta. Porečki je pump track definitivno na najljepšoj poziciji i prvi je na ovoj strani Jadrana, a proteže se na 902 metra kvadratna i namijenjen svim generacijama i zasigurno će ga jednako voljeti i turisti i domaći.

Inače, pump track staza je neprekidna petlja ravnina i uzvisina po kojoj se može voziti i bez pedaliranja. Oblik staze omogućuje zabavnu, ali i sigurnu sportsku aktivnost na površini koja može biti manja od košarkaškog terena.

Pump track staze pogodne su za sve veličine bicikala, skateboardova, koturaljki, skutera i slično. Na stazi se mogu voziti biciklisti svake životne dobi i tehničke spremnosti. Savršen je za učenje temeljnih vještina i trikova, kao i za trening vrhunskih biciklista, jer zahtijeva okretnost i brzinu. Umjesto pedaliranjem ili odguravanjem, korisnici se na pump track stazi pokreću mijenjanjem položaja svojih tijela gore – dolje. Ovaj inovativan princip kretanja čini ovakvu stazu atraktivnom i drugačijom od svih sličnih igrališta i sportskih terena.

Pump truck Poreč
Izvor: Turistička zajednica Grada Poreča

A sve ovo tek je dio onoga što velika i mala djeca mogu doživjeti u Poreču. Dođite, istražite i stvorite uspomene koje ćete pamtiti!

Naslovna fotografija: TZ grada Poreča

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.