Povodom Međunarodnog dana ptica selica u Nijemcima kraj Vinkovaca promatranje ptica s broda na Bosutu

U preko 70 zemalja diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan ptica selica. Tim povodom Turistička zajednica općine Nijemci organizirala je edukativnu predstavu ,,Naš zeleni svijet” u izvedbi kulturnog društva ,,Smješko” u dječjem vrtiću ,,Bambi” u Nijemcima, a u subotu 8. svibnja 2021. priređuju program za posjetitelje koji sadrži edukaciju o pticama selicama i promatranje ptica s broda Sveta Katarina na rijeci Bosut. Program se održava u Centru za promatranje ptica – izletište Sopotac.

U 12,30 h počinje edukacija ,,Putevima prirode” i zanimljiva radionica izrade ptičica od gline za djecu. Oko 13,30 h brod Sveta Katarina zaplovit će od Sopotca do Nijemaca, broj putnika ograničen je na 25 osoba, a vožnja je besplatna, poručuju iz TZ Nijemci.

Cilj je podići svijest o važnosti očuvanja migratornih vrsta ptica

Članak se nastavlja ispod oglasa

Cilj obilježavanja Međunarodnog dana ptica selica je djelovanje na svijest javnosti o važnosti očuvanja migratornih vrsta ptica. Opstojnost povijesne veze ljudi i ptica selica danas ovisi o našoj odgovornosti prema prirodi i očuvanju prirodnih resursa. Samo tako možemo očuvati staništa ptica, a time i ptice. Cilj obilježavanja Međunarodnog dana ptica selica je djelovanje na svijest javnosti o važnosti očuvanja migratornih vrsta ptica.

Centar za promatranje ptica Nijemci nalazi se na nekoliko lokacija koje morate posjetiti u Nijemcima i ako niste ljubitelj ovog hobija.  Iskusni promatrači ptica kažu kako se u Nijemcima u jednom satu može vidjeti više vrsta ptica nego na drugim mjestima u nekoliko dana. GAK, žuta, siva i bijela čaplja, crna i bijela roda, orao štekavac, žličarka, crni lunja, vodomar, bregunica, samo su neke od ptica u srijemskoj ravnici. 

Šetnja, vožnja biciklom ili plovidba mirnim Bosutom

Volite li prirodu posjetite Arboretum na obali Bosuta u centru Nijemaca i otkrijte kako izgleda tradicionalni srijemski vrt. Sjenice, klupe, bunar, pergoli – pravo mjesto za odmor, uživanje, druženje i promatranje ptica, ali i dobar početak vaše turističke rute u Nijemcima. Do izletišta Sopotac, druge točke Centra za promatranje ptica Nijemci, možete doći i kopnom i vodom. Ako ste aktivan tip, godit će vam šetnja ili vožnja na biciklu, a želite li plovidbu mirnim Bosutom, izbor će pasti na čamac ili brod Sveta Katarina.

Smješten u blizini šume, okružen oranicama, salašima i rijekom, Sopotac je idealno mjesto za bijeg od svakodnevice. Tu možete roštiljati, loviti ribu i naravno promatrati ptice, a vaša djeca uživat će u igri na tematskom igralištu. Od Nijemaca do Sopotca vodi tematsko-informativna staza s 30 panela i šest pametnih klupa. Saznat ćete da na području općine Nijemci boravi više od 80 vrsta ptica, a želite li se okušati u promatranju na raspolaganju su vam dalekozori, teleskopi i priručnici. Tko zna, možda i vi zavolite ovu sve popularniju aktivnost koja smiruje i opušta.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.