PRIČA O VLAKOVIMA I BRODOVIMA PLITVIČKIH JEZERA

Jedna od zanimljivosti Nacionalnog parka Plitvička jezera svakako su Plitvički vlakovi i brodovi koji se od sedamdesetih koriste za prijevoz posjetitelja.

Kada se spomene Plitvički vlak prva pomisao je možda pravi vlak koji vozi prugom, međutim ipak se radi o vozilu na kotačima koje prometuje cestom. Plitvički vlak uveden je za interni prijevoz posjetitelja parka još davne 1977. godine i prometuje na dionici Rapajinka – Velika Poljana – Labudovac u duljini 6,5 km. Najvećim dijelom trasa ceste prolazi uz jezera tako da posjetitelji panoramski mogu razgledati Plitvička jezera.

TO LIČKIM CESTAMA NE IDE

Prva dva vlaka 1977. nabavljena su od njemačke tvrtke Borco Höhns. U to doba bila su prava atrakcija na ovim prostorima pa valja izdvojiti reakciju otpravnika vlakova u Karlovcu koji je rekao „…da to ličkim cestama ne ide“, a službenica na tehničkom pregledu je rekla “kako nemaju predviđen formular za takvo vozilo“. Vlakovi su ipak nekako unatoč birokraciji registrirani i vozili su putnike Plitvicama. Kapacitet je bio 114 putnika u vučnom vozilu i dvije prikolice. Godine 1987. nabavljena su još 3 vlaka, ali je ovaj put proizvođač bila slovenska Avtomontaža dok je vučno vozilo i dalje bilo iz Njemačke.

Foto: Arhiva NP Plitvička jezera, Plitvički vlak 1977.

Nakon 2000. godine nabavljeno je još 6 garnitura opet od tvrtke Borco Höhns, a one starije su rashodovane tako da ih je trenutno u funkciji svih 6. Kapacitet jedne garniture je 100 sjedećih mjesta i 50 stajaćih i vožnja traje oko 30 minuta.

PRVO PLITVIČKI VLAKOVI, A POTOM I ELEKTRO BRODOVI

Iste godine kada su počeli prometovati vlakovi uvedeni su i elektro brodovi na jezeru Kozjak. U početku su nabavljeni manji brodovi kapaciteta 25 i 50 putnika, a 1978. i prvi veći elektro brod „Medo“ kapaciteta 120 putnika. Trenutno je u floti 8 elektro brodova i to dva mala Slap i Buk od kojih svaki prevozi 50 putnika i 6 velikih Lija, Sedra, Vidra 2, Kozjak, Medo i Srna, a svaki prevozi 100 putnika.

Manji brodovi prometuju na kraćoj dionici, a veliki uzduž cijelog jezera. Vožnja brodom na dužoj liniji po jezeru Kozjak traje 20 minuta. Godine 1990. postavljen je jedan manji elektro brod za kružnu vožnju po Prošćanskom jezeru, ali na tom jezeru brodovi sada ne voze.

I danas u brodovi zaštitni znak obilaska Plitvičkih jezera, a vožnja ovim brodovima je jedna od omiljenih turističkih atrakcija. Treba napomenuti kako su povoljnije cijene za ulaz u Nacionalni park Plitvička jezera do kraja godine. Tako za jednodnevne posjete studenti trebaju izdvojiti 50, a djeca starosti od 7 do 18 godina, 35 kuna. Također do kraja godine cijene dvodnevnih ulaznica za studente iznose 70, a za djecu 60 kuna. Cijena jednodnevne ulaznice za odraslu osobu je 80, a dvodnevne 120 kuna.

Izbor: 70 priča za 70 godina NP Plitvička jezera

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.