Priče ližnjanskih ribara i tajne Šišana – krenite na izlet i samostalno istražite Općinu Ližnjan

Tražite li inspiraciju za jednodnevni izlet ili vikend, krenite prema obilju jesenskog sunca, čudesnoj vegetaciji i širokogrudnom zagrljaju mora na jugoistoku Istre, točnije prema Općini Ližnjan.

podmorje ližnjana
Podmorje općine Ližnjan, foto: Anton Unković, izvor fotografije: Turistička zajednica Općine Ližnjan

Kako bi vaš boravak postao zabavna istraživačka avantura za cijelu obitelj, Turistička zajednica Općine Ližnjan pripremila je dvije igrificirane brošure “Ribolov na blago” i “Zagonetni Šišan”. Brošure vas čekaju u turističkom uredu, a prva, s pripadajućom aplikacijom, i na web stranicama.

– Samostalno istraživanje destinacije kroz igru odličan je način da u svako doba godine imamo sadržaj koji možemo ponuditi individualnom gostu. U suradnji s vrhunskom interpretatoricom baštine Ivom Silla i članovima lokalne zajednice svih uzrasta, osmislili smo dvije brošure za samostalno istraživanje sa sadržajem na četiri jezika – hrvatskom, talijanskom, engleskom i njemačkom, naglasila je Natali Palko Zirdum, direktorica Turističke zajednice Općine Ližnjan.

///Atraktivno podmorje, dobri vjetrovi i idilična priroda za nezaboravnu avanturu u općini Ližnjan

Brošure posjetitelje na kreativan i zabavan način upoznaju s ribarskom baštinom Ližnjana i kulturno-povijesnim nasljeđem najzagonetnijeg mjesta, Šišana. Koncept brošura osmišljen je tako da posjetitelja odvede u interaktivno otkrivanje posebnosti ovoga kraja kroz niz pitalica i zagonetki te rješavanje zadataka iza kojih se krije niz zanimljivih činjenica.

ližnjan brošure
Info tabela za aplikaciju i brošuru RibAR, izvor fotografije: Turistička zajednica Općine Ližnjan

– U obje brošure uloge “vodiča” imaju crtani likovi čiji su izgled i govor karakteristični za ovaj kraj. Nakon što gosti uzmu brošuru u ruke i pronađu brojne razloge za ponovni dolazak, aktivno sudjeluju u promociji destinacije na društvenim mrežama označujući fotografije oznakom #visitliznjan, a mi nagrađujemo njihov trud, dodala je Zirdum.

Istraživački ribolov na ližnjansko podmorsko blago

Ližnjanci, more i ribarstvo neraskidivo su se povezali prije čak 7500 godina kad su najstarije ribarske udice na Jadranu pronađene u Ližnjanu, točnije na lokaciji Kargadur. Priče i uspomene ližnjanskih ribara i njihovih obitelji Turistička zajednice Općine Ližnjan oživjela je aplikacijom i brošurom u sklopu projekta ribAR – ribarsko digitalno okno čiji je cilj valorizacija lokalne ribarske baštine i poticanje interesa za konzumacijom ribe.

ribarski brod
Ribarski brod, izvor fotografije: Turistička zajednica Općine Ližnjan

Kao i u aplikaciji, i u brošuri “Ribolov na blago” simpatični i pričljivi likovi Bepo i šjora Marija posjetitelje dočekuju na velikom ližnjanskom mulu kraj mjesne plaže Bura Bura (Salbunić) u Uvali Kuje i s njima kreću u pravu ribarsku avanturu. Kroz niz zapažalica i zadataka uz glavnu i bonus igru, korisnik brošure istražuje ližnjansku obalu i otkriva blago ližnjanskog podmorja učeći o ribolovu, ribarskim zadrugama, brojnim morskim stanovnicima uključujući i podmorsku cvjetnicu zaslužnu za ljepotu ližnjanskih dubina, a nisu izostali ni domaći recepti.

///7 zanimljivosti o aktivnom odmoru u općini Ližnjan

Posebnu draž knjižici koju su zajednički osmislili Turistička zajednica Općine Ližnjan i Iva Silla (Kazivačica) daju dječji crteži nastali zahvaljujući uspješnoj suradnji s lokalnim partnerima: Dječji vrtići “Bubamara” Ližnjan – Scuole dell’infanzia “Coccinella” Lisignano, Osnovna škola dr. Mate Demarina te učenici i učiteljice PO Ližnjan.

ližnjan brošure
Ribar Bepo, jedan od glavnih likova brošure Ribolov na blago, izvor fotografije: Turistička zajednica Općine Ližnjan

Kako biste se pripremili za posjet Ližnjanu, potražite aplikaciju koja se nalazi u Google Playu i Apple Apps Storeu.

Zagonetni Šišan otkriva svoje tajne i skrivene kutke

Iako možda danas ne ostavlja takav dojam, Šišan je od daleke 1028. bio u posjedu velikih i imućnih obitelji koje su svojim načinom života ostavile puno tragova i intrigantnih priča. O njima ćete puno saznati listajući i prateći zaigranu knjižicu Zagonetni Šišan i dvoje gostoljubivih Šišanaca. Ovoga puta vodiči kroz brošuru i Šišan su Anna i Toni koji poznaju sve kutke svog mjesta i spremni su ih otkriti samo najznatiželjnijima.

ližnjan brošure
Tragom brošure Zagonetni Šišan, izvor fotografije: Turistička zajednica Općine Ližnjan

U šišanskoj pustolovini za koju je potrebno izoštriti oko i naoštriti um čekaju vas otkrića poput onog što se krije iza malenih vrata zvonika crkve sv. Feliksa i Fortunata te kako se zove gotovo izumrlo istroromansko narječje kojim Šišanci rado govore i još radije pjevaju, a koje je ove godine službeno postalo kulturno nematerijalno dobro Republike Hrvatske. Otkrit ćete još kakve neočekivane detalje krije trg (placa), a kakve skrovite uličice te tko su Anna, Maria i Lucia i kako vas one mogu zaštititi od oluje u Šišanu.

///Festival istriota – manifestacija koja čuva jedinstveni jezik juga Istre


Uz glavnu igru koja traje tridesetak minuta i otkriva središte mjesta, tu je i bonus igra. Zbog nje ćete biciklom ili autom krenuti izvan Šišana i to ni manje ni više nego zbog jednog zmaja! Na projektu brošure Zagonetni Šišan partneri Turističkoj zajednici Općine Ližnjan i Ivi Silla (Kazivačica) bila je Zajednica Talijana Šišan. Ovoga puta za crteže su se pobrinuli stariji naraštaji odnosno učenici Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula – Lana Milos, Bruno Zović, Dario Pratljačić i mentor prof. Denis Sardoz.

Naslovna fotografija: Obala općine Ližnjan, izvor fotografije: Turistička zajednica Općine Ližnjan

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.