Prijedlozi za vikend: Pozdravimo listopad uz glazbene poslastice i gastronomske užitke

Dobrodošao, listopad! Pozdravimo jesenski mjesec jednom od manifestacija – poslušajte zvukove najljepše klasične glazbe, osladite se nekim od specijaliteta autohtone kuhinje ili uplovite u srednjovjekovnu atmosferu u Park šumi Jankovac. Krenimo s prijedlozima!

Srednjovjekovni viteški turnir najljepši je uvod u jesen

Više od deset viteških udruga uprizorit će autentičnu srednjovjekovnu atmosferu u subotu i nedjelju (1. i 2. listopada) u Park šumi Jankovac i pružiti sadržaj jednako atraktivan i djeci i odraslima.

Cijena ulaznice za posjetitelje je 30 kuna/3,98 eura za odrasle i 20 kuna/2,65 eura za djecu. Autobusi kreću s informativnih točaka u Slatinskom Drenovcu te kod spomenika braniteljima koji se nalazi na prijevoju između Velike i Jankovca. Tamo će se i ostavljati sva osobna vozila s obzirom kako se na samom Jankovcu može parkirati vrlo ograničen broj vozila.

Oba dana trajanja, Srednjovjekovni viteški turnir Jankovac će započeti u 11 sati otvaranjem viteškog tabora. U programu su se ove godine još našli i streličarski turnir, viteški turnir za djecu, demonstracija viteškog oružja, vatreni show koprivničkih mušketira i haramija…

Posjetitelji će i u subotu i u nedjelju moći uživati u nastupima gostujućih viteških skupina i bici za utvrdu Klak. Najavljene su i predstave “Mačak u čizmama” te “Tajni svijet” Mak teatra iz Zagreba.

Organizatori turnira i ove godine su Park prirode Papuk, Općina Čačinci te Red vitezova Ružica grada iz Orahovice. Srednjovjekovni viteški turnir najljepši je uvod u jesen – najljepše godišnje doba na Papuku.

Gourmet manifestacija za sve ljubitelje autohtone istarske kuhinje

Nakon uspješnog proljetnog izdanja, vraća se gourmet manifestacija Vrsaranske goložece, a Vrsar od 30. rujna do 9. listopada ponovno postaje privlačna destinacija za sve ljubitelje autohtone istarske kuhinje, kao i domaćih vina. Tradicionalni specijaliteti istarskog kraja, spravljeni od svježih i lokalnih namirnica, oduševit će nepce svakog posjetitelja. Time zapadna obala Istre još jednom opravdava svoj status atraktivne gourmet destinacije.

Istarska tradicija, spojena s kreativnošću vrsarskih kuhara, posjetitelje očekuje u četiri vrsarska restoranaKod Luce, Lovor Real Grill, Goran i Villa Vrsar. Istarski tris: panceta, kobasica i skuta, ražnjići od boškarina, crni rižoto, punjene lignje s palentom, samo su neki od brojnih specijaliteta koji se mogu isprobati, a koji će, vjerujemo, oduševiti i najzahtjevnije. Posebne promotivne cijene od samo 140 kuna po meniju, kao i veliki izbor mesnih i ribljih menija koji nisu dio standardne ponude restorana, zaintrigirat će sve zaljubljenike u istarske delicije, kao i one koji će to tek postati.

Vrsarska gourmet ponuda dobro je poznata domaćim i stranim posjetiteljima. Podjednako atraktivna i ukusna jela, spremljena u vrsarskim restoranima i konobama, postala su nezaobilazni gourmet doživljaj za sve ljubitelje dobre hrane, koji svake godine privlači sve više gostiju.

Svaki restoran nudi dva menija, riblji i mesni, koji se sastoje od po tri slijeda i čaše vina najboljih istarskih vinara, a kompletne jelovnike pronađite na LINKU.

Sigurni smo kako će svatko pronaći nešto za sebe u ovoj bogatoj gourmet ponudi. Zato rezervirajte svoje mjesto na vrijeme i prepustite se nezaboravnim užitcima vrhunske vrsarske kuhinje.

Dan grada Hvara uz glazbu i smijeh

Grad Hvar svoj dan slavi 2. listopada, na blagdan svetog Stjepana I., pape i mučenika. Turistička zajednica grada Hvara i Grad Hvar proslavu Dana grada obogatit će vrhunskim nastupima provjerenih izvođača.

Dugo očekivani koncert, Massimo će održati na hvarskoj Pjaci. Koncert će se održati 2. listopada s početkom u 20:30 sati. Massimo Savić pjevač je kojeg publika obožava zbog njegovog specifično romantičnog glasa i tekstova koje pjeva sa srcem.

Organizatori, Turistička zajednica grada Hvara i Grad Hvar pozivaju sve Hvarane i one koje vole Hvar, Massima i smijeh da se pridruže proslavi. Hvar je u bablje ljeto prekrasan, sezona još uvijek traje, katamaranske linije su redovne pa je “bijeg” na Hvar lako ostvariv.

Više o programu pročitajte U ČLANKU.

Posjetite najstariji, najslavniji i najvažniji hrvatski festival klasične glazbe

Od 23. rujna do 10. listopada održavaju se 52. Varaždinske barokne večeri, najstariji, najslavniji i najvažniji hrvatski festival klasične glazbe. Ova glazbeno-scenska priredba središnje Hrvatske, osnovana 1971. godine ne održava se samo u Varaždinu. Festival je naime prerastao granice grada od svog prvog trodnevnog izdanja.

Varaždinske barokne večeri središnje su kulturno-turističko događanje rane jeseni. Ovaj dugovječni i ugledni festival posvećen je baroknoj glazbi – zlatnom razdoblju u kojem su stvarala neka od najvećih skladateljskih imena svih vremena.

Dvotjedni festival donosi raskošni program od tridesetak koncerata koji se održavaju na autentičnim povijesnim lokacijama u samom Varaždinu i njegovoj okolici: crkvama, dvorcima i palačama. Više o programu pročitajte NA LINKU.

Zemlja partner ovogodišnjeg varaždinskog baroknog festivala je Republika Irska. Tako i službeni, ali i “Total baroque” program sadrži pregršt izvođača i atrakcija s irskim potpisom.

Posebna atrakcija bit će “Irish corner” na Kapucinskom trgu. On će do 2. listopada, biti ispunjen zvucima, ritmovima, okusima i mirisima “smaragdnog otoka”.

Naslovna fotografija: Jakša Kuzmičić, TZ grada Hvara

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.