Pripremite se za Badnjak: Provjereni recept za Fiš paprikaš na tradicijski način

Za Badnjak u Slavoniji, Srijemu i Baranji tradicionalno se pravi fiš paprikaš. Kada ga još imate priliku raditi u dobrom društvu u kotliću na otvorenom onda imate savršenu kombinaciju za uživanje. Ovaj Badnjak nema velikih okupljanja pa smo i recept prilagodili maksimalnom dopuštenom epidemiološkom broju 10. Fiš je tradicionalni paprikaš od riječne ribe, a njegova tajna je u dobroj ribi i to nekoliko vrsta riječne ribe, ali i u domaćoj slavonskoj paprici.

Namirnice za 10 osoba:

  • Šaran očišćeni   2,00 kg
  • 2 vrste druge ribe – som/štuka  1,00 kg
  • Ulje  0,10 l
  • Luk crveni  0,40 kg
  • Domaći sok od rajčice  0,50 l
  • Pekmez (pire) od rajčice  0,15 kg
  • Sol, vegeta   0,02/0,01 kg
  • Vino bijelo  0, 20 l
Članak se nastavlja ispod oglasa

Na malo masnoće i vode dinstamo crveni luk, a potom pasiramo , zalijemo vodom ili oko pola litre temeljca bijele ribe s mljevenom kuhanom ribom. Zalijemo rajčicom (sok i pire), dodamo sol i crvenu papriku slatku i ljutu, po želji i papra, pustimo da nam kuha 10 – tak minuta. Potom dodajemo temeljac 10% više nego li nam treba juhe. Pustimo da prokuha, pa lagano dodajemo ribu koju smo prethodno marinirali u začinima (vino, par kapi octa ili limun sok). Lagano kuhamo ribu oko 15 minuta. Kada je kuhana, dodajte ostatak vina. Servirajte sa domaćim širokim rezancima.

Vinska preporuka: Graševina, Vinarija Knezović

Izvor: Gastro umjetnost Srijema i Slavonije, Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije
Naslovna fotografija: Denis Despot

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

NAJČITANIJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije