Za Badnjak u Slavoniji, Srijemu i Baranji tradicionalno se pravi fiš paprikaš. Kada ga još imate priliku raditi u dobrom društvu u kotliću na otvorenom onda imate savršenu kombinaciju za uživanje. Fiš je tradicionalni paprikaš od riječne ribe, a njegova tajna je u dobroj ribi i to nekoliko vrsta riječne ribe, ali i u domaćoj slavonskoj paprici.
Namirnice za 10 osoba:
- Šaran očišćeni 2,00 kg
- 2 vrste druge ribe – som/štuka 1,00 kg
- Ulje 0,10 l
- Luk crveni 0,40 kg
- Domaći sok od rajčice 0,50 l
- Pekmez (pire) od rajčice 0,15 kg
- Sol, vegeta 0,02/0,01 kg
- Vino bijelo 0, 20 l
Na malo masnoće i vode dinstamo crveni luk, a potom pasiramo , zalijemo vodom ili oko pola litre temeljca bijele ribe s mljevenom kuhanom ribom. Zalijemo rajčicom (sok i pire), dodamo sol i crvenu papriku slatku i ljutu, po želji i papra, pustimo da nam kuha 10 – tak minuta. Potom dodajemo temeljac 10% više nego li nam treba juhe. Pustimo da prokuha, pa lagano dodajemo ribu koju smo prethodno marinirali u začinima (vino, par kapi octa ili limun sok). Lagano kuhamo ribu oko 15 minuta. Kada je kuhana, dodajte ostatak vina. Servirajte sa domaćim širokim rezancima.
Vinska preporuka: Graševina, Vinarija Knezović
Izvor: Gastro umjetnost Srijema i Slavonije, Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije
Naslovna fotografija: Denis Despot