Provedite jesenje dane u Šibensko-kninskoj županiji

Dugom toplom ljetu bliži se kraj, ali zato jesen na moru ima svoje draži. Sjediti na terasi kafića i grijati se toplim mediteranskim suncem uz mirise stoljetnih borova i šum mora zvuči neodoljivo. Sa svojim prirodnim i kulturno-povijesnim ljepotama, Šibensko-kninska županija idealna je destinacija u svako doba godine.

Aktivni turizam, bicikliranje, pješačenje, planinarenje i brojne druge aktivnosti probudit će avanturista u vama. Ako više volite sporiji tempo, uživat ćete u ljepotama stoljetnih gradova i mjesta, od kojih će vam svako mjesto ispričati svoju priču.

Dnevna doza adrenalina uz Zipline, Kayaking i Jeep safari

Aktivni odmor izvlači nas iz dnevne rutine i daje nam vrijeme i mogućnost novih iskustava i doživljaja koji postaju hrana za naše tijelo i um.

Volite li slobodu, spektakularne poglede i želite doživjeti svijet iz ptičje perspektive? Onda je vrijeme da iskušate zipline Šibenik – uzbudljivu aktivnost koja nam daje potpuni osjećaj slobode. Tri žice koje vas vode iznad kanjona zatajne rijeke Čikole dugačke su 250, 500 i 650 metara te će vam osigurati sat vremena čistog adrenalina. Uz pratnju iskusnih vodiča, ova rekreativno sportska aktivnost ne zahtijeva posebnu fizičku spremnost ili pripremu, već samo praćenje uputa iskusnih vodiča, puno pozitivne energije i želju za dobrom zabavom!

Bilo da ste rekreativac ili aktivni sportaš, ljepota jednog od najljepših dijelova Jadrana i jedan od najraskošnijih pomorskih ulaza u grad – kanal sv. Ante – će vas ostaviti bez daha.  Kajakom krenite u otkrivanje šibenskog akvatorija koji skriva istinske dragulje poput tvrđave sv. Nikole zbog koje grad nikada nije napadnut s mora. Svojom fascinantnom poviješću, nadahnjujućom arhitekturom i zanimljivom pričom, odvest će vas u doba kada su Osmanlije osvojile neke od dalmatinskih gradova u zaleđu i opasno prijetile gradovima na obali. Veslajući kroz kanal sv. Ante upoznati ćete Šibenik iz sasvim druge perspektive i obogatiti se iznimnim doživljajem spoja prirodnih ljepota i kulturno povijesnog bogatstva.

Dnevni jeep safari i off road izleti u prirodu s terenskim vozilima provest će vas kroz ornitološki rezervat, Vransko jezero, seoska domaćinstva u zaleđu uz tradicionalnu kuhinju i degustaciju vina, vinograde, prekrasne slapove, stare mlinovi i brane, starohrvatske crkve i još mnogo toga! Odmoriti dušu i tijelo je najidealnije na vrelu rijeke Cetine, gdje ćete zasigurno napraviti izvanredne fotografije za vašu zbirku, a rijetko viđena priroda šibenskog – kninskog zaleđa zarobit će vaše srce i učinit će ovaj izlet nezaboravnim!

Za ljubitelje visina i penjanja idealna destinacija je kanjon Čikole

Via ferrata kontinuirano dobiva sve više poklonika, a planinarenje i penjanje sigurnim planinarskim putovima postaje hit i među domaćim gostima. Via ferrata – u prijevodu “željezna staza” – zaštićena je staza za penjanje i pješačenje izgrađena od čeličnog kabela, metalnih stepenica i ljestava pričvršćenih na stijene, te je idealan način za upoznavanje s visinskim rekreativnim sportovima

Ferata Čikola već na samom početku daje čaroban pogled na impozantni kanjon i rijeku Čikolu koju nazivaju simbolom Dalmatinske zagore. Put do nje je nemarkiran, ali lako prohodan i traje oko 15 minuta. Cijela ruta je dugačka dva kilometra, a uz lagani hod i povremeno zaustavljanje može se prijeći za 2 do 3 sata. Početak uspona udaljen je oko 25 minuta od Šibenika, a možete ga doživjeti u bilo koje doba godine. Via ferrate zbilja su posebno iskustvo, jedan drugačiji i atraktivniji doživljaj planinarenja.

Otkrijte prirodne ljepote ove regije na kotačima ili pješice

Ako poželite uživati u istinskoj ljepoti i kreativnom umijeću prirode, obujte tenisice ili sjednite na bicikl, te doživite neku od atraktivnih pješačkih i biciklističkih staza u Šibensko kninskoj županije.

Na stranici bikeandhike.hr pronaći ćete brojne rute po svim vrstama podloga i za sve tipove vožnje ili šetnje. Bilo da se želite voziti obalom i uživati u morskom zraku ili po zaleđu upoznavati šumske i gorske puteve, vinograde i maslinike.

Biciklirajte uživajući u prekrasnim panoramskim stazama i upoznajte brojne puteve omeđene suhozidima koji su poput labirinta sa skrivenim blagom, ostatke brojnih arheoloških nalazišta, zaštićenih lokaliteta, starohrvatske crkve, izvore vode, slapove i parkove prirode, otoke šibenskog arhipelaga, te brojne druge znamenitosti Šibensko kninske županije!

In Vino Veritas – u vinarijama Šibensko-kninske županije je čisti hedonizam

U jesen se opraštamo od mora i kupanja, ali zato veselo pozdravljamo berbu grožđa i pripremu omiljenog napitka – VINA! Brojne vinarije diljem županije, od Primoštena i poznatih vinograda Bucavca, preko Šibenika, Vodica, Skradina, Oklaja, pa do Knina i Kijeva, nude vina autohtonih sorti jedinstvene za ovaj kraj, a koje su u posljednje vrijeme pobrale neke od najvećih svjetskih nagrada, i time se upisale na vinsku kartu Europe, pa čak i svijeta. Posjetite jednu od vinarija i prepustite se okusima Dalmacije. Vino se ovdje radi već dvije tisuće godina o čemu svjedoče testamenti iz davnih vremena, neki čak i iz doba starog Rima. Vrijedni vinari će vam rado prezentirati svoja vina, a svaki od njih i dodatnu priču svoje povijesti, a možda i tajnu svojeg uspjeha!

Odlučite li svoj jesenski predah provesti u Šibensko kninskoj županiji, garantiramo vam da se nećete pokajati.

Izvor: TZ Šibensko-kninske županije

Naslovna fotografija: TZ Knin, Autor: Stjepan Tomić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.