Šibensko-kninska županija – raj za ljubitelje outdoora

Šibensko-kninska županija sa svojim prirodnim ljepotama i bogatstvom stoljetnih kulturno-povijesnih spomenika pravo je mjesto za istraživanje. Iznimno razvedena i uzbudljiva obala, ali i prekrasno zaleđe idealno je za ljubitelje outdoora, vožnju biciklom ili pješačenje.

Dva nacionalna parka, Krka i Kornati, mnoštvo otoka i otočića, kulturno povijesnih spomenika, brojni arheološki lokaliteti, zaštićeni krajobrazi, uzbudljiva mjesta uz obalu i na kontinentu pružit će vam nebrojene mogućnosti za aktivni odmor.

Krenite u avanturu po šibenskom zaleđu i otkrit ćete povijesne tvrđave oko rijeke Krke, arheološka nalazišta Burnum i Bribirsku Glavicu, lokalitet Danilo s ostacima iz prapovijesnog doba, osjetit ćete duh dalmatinskog sela i doživjeti način života kakvim se nekada živjelo.

Istražite planinu Dinaru, s najvećim vrhom u Hrvatskoj na visini 1 831 metar, laganom šetnjom ili adrenalinskim biciklističkim stazama, a usput posjetite i povijesne gradove Knin i Drniš, te jedinstveni hidrogeološki spomenik prirode vrelo rijeke Cetine.

Vožnja ili šetnja stazama Parka prirode Vransko jezero omogućit će vam da vidite rijetke vrste ptica koje obitavaju na ovom području, a put nastavite prema otoku Murteru i doživite autohtonost ribarskih mjestašca.

Krenite uz stoljetne suhozide i maslinike i doći ćete do Tribunja i Vodica, gdje ćete naći bogatu gastronomsku ponudu. Nastavak puta će vas dovesti u biser Dalmacije – renesansni Šibenik, koji sa svojom katedralom sv. Jakova iz 15. stoljeća pod zaštitom UNESCO-a i tvrđavama slovi za jedan od najljepših gradova na Mediteranu.

Nipošto se ne smiju zaboraviti Primošten i Rogoznica – mala ribarska mjesta s brojnim legendama i pričama.

S više od 2450 kilometara uređenih biciklističkih ruta u regiji možete uživati u raznovrsnosti ponude, bilo da želite voziti se uz obalu i uživati na morskom zraku ili po stazama u zaleđu upoznavati šumske i gorske puteve, vinograde i maslinike.

Bilo da imate potrebu za adrenalinskom dozom planinskih staza i istraživanjem kanjona rijeke Krke ili Čikole, sve to i više možete naći u Šibensko-kninskoj županiji. Blaga mediteranska klima s ugodnom temperaturom i relativno malom količinom padalina čine ovu regiju idealnom destinacijom za aktivni odmor.

Veliki broj biciklističkih događaja, razne mountain bike utrke, tematske biciklijade, XC maratoni zimske lige za odrasle i za djecu, trekking i trail utrke pružaju priliku svima, velikima i malima, rekreativcima ili profesionalcima, da isprobaju svoje natjecateljske ambicije.

Izvor: Turistička zajednica Šibensko-kninske županije
Naslovna fotografija: Antonela Verković

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.