Šibensko-kninska županija – raj za ljubitelje outdoora

Šibensko-kninska županija sa svojim prirodnim ljepotama i bogatstvom stoljetnih kulturno-povijesnih spomenika pravo je mjesto za istraživanje. Iznimno razvedena i uzbudljiva obala, ali i prekrasno zaleđe idealno je za ljubitelje outdoora, vožnju biciklom ili pješačenje.

Dva nacionalna parka, Krka i Kornati, mnoštvo otoka i otočića, kulturno povijesnih spomenika, brojni arheološki lokaliteti, zaštićeni krajobrazi, uzbudljiva mjesta uz obalu i na kontinentu pružit će vam nebrojene mogućnosti za aktivni odmor.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Krenite u avanturu po šibenskom zaleđu i otkrit ćete povijesne tvrđave oko rijeke Krke, arheološka nalazišta Burnum i Bribirsku Glavicu, lokalitet Danilo s ostacima iz prapovijesnog doba, osjetit ćete duh dalmatinskog sela i doživjeti način života kakvim se nekada živjelo.

Istražite planinu Dinaru, s najvećim vrhom u Hrvatskoj na visini 1 831 metar, laganom šetnjom ili adrenalinskim biciklističkim stazama, a usput posjetite i povijesne gradove Knin i Drniš, te jedinstveni hidrogeološki spomenik prirode vrelo rijeke Cetine.

Vožnja ili šetnja stazama Parka prirode Vransko jezero omogućit će vam da vidite rijetke vrste ptica koje obitavaju na ovom području, a put nastavite prema otoku Murteru i doživite autohtonost ribarskih mjestašca.

Krenite uz stoljetne suhozide i maslinike i doći ćete do Tribunja i Vodica, gdje ćete naći bogatu gastronomsku ponudu. Nastavak puta će vas dovesti u biser Dalmacije – renesansni Šibenik, koji sa svojom katedralom sv. Jakova iz 15. stoljeća pod zaštitom UNESCO-a i tvrđavama slovi za jedan od najljepših gradova na Mediteranu.

Nipošto se ne smiju zaboraviti Primošten i Rogoznica – mala ribarska mjesta s brojnim legendama i pričama.

S više od 2450 kilometara uređenih biciklističkih ruta u regiji možete uživati u raznovrsnosti ponude, bilo da želite voziti se uz obalu i uživati na morskom zraku ili po stazama u zaleđu upoznavati šumske i gorske puteve, vinograde i maslinike.

Bilo da imate potrebu za adrenalinskom dozom planinskih staza i istraživanjem kanjona rijeke Krke ili Čikole, sve to i više možete naći u Šibensko-kninskoj županiji. Blaga mediteranska klima s ugodnom temperaturom i relativno malom količinom padalina čine ovu regiju idealnom destinacijom za aktivni odmor.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Veliki broj biciklističkih događaja, razne mountain bike utrke, tematske biciklijade, XC maratoni zimske lige za odrasle i za djecu, trekking i trail utrke pružaju priliku svima, velikima i malima, rekreativcima ili profesionalcima, da isprobaju svoje natjecateljske ambicije.

Izvor: Turistička zajednica Šibensko-kninske županije
Naslovna fotografija: Antonela Verković

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.