Put kroz vrijeme: 3D prikaz života i izgleda antičkog Zadra

Umirovljenik iz Opuzena Stipan Ujdur oživio je Zadar u vrijeme Rimskog Carstva, piše zadar.travel. Nakon pola godine intenzivnog rada na trodimenzionalnom modeliranju, javnosti je predstavljena desetominutna animacija izgleda, arhitekture, urbane strukture i života u rimskom Jaderu, odnosno antičkom Zadru.

Autori ovog inspirativnog uratka su uz Stipana Ujdura iz Opuzena zaduženog za 3D model i video animaciju i Frane Bilić iz Zadra inicijator izrade 3D modela antičkog Zadra, a Zadranin će također programirati aplikacije za pametne telefone i VR naočale.

Članak se nastavlja ispod oglasa

– Model je napravljen maksimalno autentično prema originalnoj Jaderi u antičko doba. Ovaj je posao bio zaista težak jer sam po inozemnim arhivama trebao tražiti sve o antičkom Zadru. Rad na 3D modeliranju trajao je punih šest mjeseci, i to svakodnevno i mukotrpno, a to je bilo toliko iscrpljujuće iskustvo da nikad više ne bih ponovio ovakav projekt. No kako sam u mirovini imam dovoljno vremena za educiranje i modeliranje, rekao je za zadar.travel Ujdur, umirovljeni računovođa i samouki 3D modelar, iza kojega su projekti video animacije Dioklecijanove palače, antičke Narone u Vidu kod Metkovića te renesansnog Dubrovnika prije potresa iz 1667. godine.

Autor je istaknuo i kako su ovakve animacije korisne za izradu animiranih filmova, no ovdje nije riječ o animiranom filmu nego animaciji 3D modela.

– Ovaj posao nije zahtijevao proučavanje starih slika i skica na temelju kojih se radi konačna 3D rekonstrukcija. No napominjem, nažalost, kako je riječ o penzionerskoj produkciji, a ne hollywoodskom standardu pa se nadam kako će mi se oprostiti neke nepreciznosti ili autorska sloboda, naglasio je Ujdur čiji se trodimenzionalni antički Jader pokazao kao iznimno zahtjevan kao projekt u prvom redu zbog nedostupnosti dokumenata, nacrta, tlocrta ili ilustracija, odnosno nedovršenosti ili nedorečenosti.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.