Putovanje u Srijem i Slavoniju nikad nije bilo zabavnije

Tražite li ovoga ljeta nešto posve drugačije, u potrazi ste za novim iskustvima i pri tome želite napuniti baterije, otputujte na istok Hrvatske, tamo vas očekuje ugodno iznenađenje, evo i zbog čega.

FIT&FUN

Ambijentalnim selima, poljima, šumama, vinogradima, gradovima, obalama rijeka, padinama Fruške gore… Srijem i Slavonija umreženi su biciklističkim rutama i pješačkim stazama. Laganim, ali i onim izazovnijim za strastvene rekreativce i sportaše. Zavrtite pedale na biciklističkoj ruti Srijem koja povezuje južno i sjeveroistočno područje Vukovarsko-srijemske županije i nadovezuje se poznatu Dunavsku rutu EuroVelo 6. Zdravo i zabavno u isto vrijeme.

ROLLING ON THE RIVER

Izletničkim brodom Sveta Katarina krenite iz središta Nijemaca i otkrijte ljepotu mirnog Bosuta i rijeke Spačve ili uživajte u tišini najveće šume hrasta lužnjaka na mističnim Virovima kod Otoka. Možda ugledate jelena srnu ili divlju svinju, a na nebu iznad vas i orla štekavca. Fotosafariju u Srijemu niste se nadali? Ponekad je za novi doživljaj potrebno samo promijeniti perspektivu.

STRESS-FREE ZONA

Ukusna tradicijska jela, druženje s gostoljubivim domaćinima uz odlične voćne rakije, atraktivna obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva i kuće za odmor, stari, u modernom svijetu potpuno zaboravljeni zanati, vrhunske rukotvorine i poznata šlinga, pokoja mudra izreka i vrijeme koje kao da sporije teče – srijemska i slavonska sela prave su male stress free zone. Odmor na Principovcu poznatom iločkom vinorodnom položaju ili obilazak sela na Cesti zlatne niti u županjskom kraju potpuno će vas opustiti.

TOTALNO KUL

Street art u Vukovaru ili pogled s Vukovarskog vodotornja, u Vinkovcima skulpture ptica na Bosutu izraelske umjetnice Dvine Merhav, hologrami nobelovca Lavoslava Ružičke, bana Josipa Šokčevića i Nikole Iločkog… – pravo otkriće za putnike. Dvorci, muzeji, povijesna središta, stoljetni samostani i crkve, šetnice uz rijeke, promenade i život koji na ovim prostorima traje više od osam tisuća godina… Preporuka: Muzej vučedolske kulture, Gradski muzeja Vukovar u Dvorcu Eltz i Muzej grada Iloka u Dvorcu Odescalchi.

WINE&MORE

Iločka vinska cesta prolazi središtem ovog srednjovjekovnog gradića i vodi dalje prema poznatim vinorodnim položajima na padinama Fruške gore. S petnaestak vinarija s kušaonicama nudi vrhunska vina među kojima traminac zauzima posebno mjesto. Ne propustite posjet Starim podrumima iz 15. i 18. stoljeća. Srijemska vina sljubite s ukusnim jelima tradicijske kuhinje. Nude ih u restoranima s oznakom Okusi Srijema i Slavonije. Jeste li već kušali fiš bez kosti u iločkom hotelu Dunav s Michelinovom preporukom, vatreni burger u vinkovačkom restoranu Lu ili najfinije salenjake kod teta Luce u sotinskoj Gondoli?

Naslovna fotografija: Sandro Lender/ Telegram.hr, izvor: Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.