Radionica prezentacije izrade Torta de mandole uz degustaciju u Vodnjanu

Turistička zajednica grada Vodnjana s ponosom vas poziva na jedinstvenu radionicu koja će se održati u restoranu Vodnjanka u Vodnjanu, u četvrtak i petak, 6. i 7. veljače 2025. godine u 18 sati. Pod stručnim vodstvom majstorice vodnjanske tradicijske kuhinje, Svjetlane Celije, sudionici će imati priliku naučiti kako se priprema tradicionalna vodnjanska slastica – Torta de Mandole, poznata i kao “bumbarska” torta.

radionica torta de mandole
Foto: Studio 11

Torta de Mandole, slastica od badema, jaja i šećera, bila je i ostala simbol svečanih prigoda u Vodnjanu. Bez brašna, njezin nevjerojatan okus nastaje zahvaljujući majstorskom baratanju s tri jednostavne, ali ključne namirnice. Iako na prvi pogled skromna, upravo u ovoj jednostavnosti leži tajna njezinog posebnog okusa, koji otkriva bogatstvo vodnjanskog tla.

Radionica Torta de mandole uključuje prezentaciju postupka izrade torte, uz degustaciju gotovih slastica. Broj sudionika je ograničen, stoga se prijave podnose putem e-maila.

///Slatki simbol vodnjanskog identiteta: Torta de mandole iliti Bumbarska torta

Ova radionica dio je inicijative Turističke zajednice grada Vodnjana za očuvanje i promociju ovog autentičnog dijela lokalne baštine, a cilj je ne samo zaštiti recept, već i potaknuti lokalne proizvođače i ljubitelje tradicije da Tortu de Mandole promoviraju na nacionalnoj razini.

radionica torta de mandole
Foto: Studio 11

Recept za Tortu de Mandole

Recept za Tortu de mandole prepisivao se iz bilježnice u bilježnicu čije bi stranice požutjele od listanja i minulih godina, a možda i od pokojeg traga dugotrajne pripreme. Prema dostupnim podacima, neka ga je vodnjanska domaćica prvi put zapisala oko 1942. godine otkad se s puno ljubavi i pažnje prenosio unutar obitelji.

recept
Foto: Studio 11

Sastojci:

  • 300 g badema
  • 300 g šećera
  • 8 jaja

Priprema:

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. U posebnoj posudi izradite snijeg od bjelanjaka, zatim pjenasto istucite žumanjke sa šećerom. U smjesu sa žumanjcima naizmjenično dodajte fino mljevene bademe i snijeg, na tako da se miješa odozdo prema gore, sporim pokretima, da se dobije smjesa bez grudica. Kalup za tortu premažite maslacem i lagano pospite brašnom, a višak brašna otresite. Stavite u hladnu pećnicu. Pecite na 180 stupnjeva 40 minuta. Ostavite da se ohladi i pospite šećerom u prahu i nasjeckanim bademima.

torta de mandole
Foto: Studio 11

Pridružite se i otkrijte tajne ove jedinstvene slastice koja je pravi gastronomski biser Vodnjana.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.