Donosimo recept za najukusnije uštipke iz obiteljske konobe gdje se servira hrana koja podsjeća na djetinjstvo

Iz godine u godinu, Dubrovnik se pozicionira kao omiljena turistička destinacija gostiju željnih kombinacije prirodnih ljepota, povijesnih znamenitosti, dobrog provoda i vrhunske gastronomije. Svaki korak otkriva nove priče, a između istraživanja povijesnih znamenitosti i kupanja na nekim od najljepših plaža, turisti uživaju i raznovrsnim kulinarskim specijalitetima.

dubrovnik
Dubrovnik, foto: Promo

Dubrovnik je mjesto gdje se tradicionalni okusi Mediterana spajaju s modernim kulinarskim trendovima, a konoba Veranda svakako je nezaobilazna adresa na gastro-turi jugom Hrvatske. Smještena na šetnici u Orašcu, ova obiteljska konoba poziva na otkrivanje autentičnih okusa domaće kuhinje i uživanje u prekrasnom ambijentu.

Obitelj je u srži vizije konobe Veranda: ljubav prema hrani prenosi se s generacije na generaciju pa svaki gost može očekivati jedinstveno gastronomsko iskustvo. Veranda je duboko povezana s tradicijom ne samo Dubrovnika, nego i Hercegovine, što se ogleda i u ponudi specijaliteta. Na jelovniku se tako nalaze jela poput tradicionalne pašticade, fuža s kozicama i svježim tartufima te uštipci s kajmakom i žabama, što je jednako privlačno i lokalcima i turistima u potrazi za tradicionalnim okusima s modernim prizvukom.

Svaki okus nosi priču koja se pamti i dijeli pa tako njihov moto “We serve memories”, nije samo slogan kojim se vode, već njihov način života jer žele da se svakim zalogajem stvore nova prijateljstva i dragocjeni trenuci s gostima.

lonac
Foto: Promo

Specijaliteti iz cijele Hrvatske

Kada se govori o konobi, posebno je vrijedno istaknuti humanitarnu akciju “24 sata bez kompromisa” koja se proteklih godina održava u Verandi. Riječ je o inicijativi u sklopu kojeg se u u Verandi kuha točno 24 sata, pripremaju se razne tradicionalne delicije, a gosti ne plaćaju hranu i piće, već se novac donira za dječji odjel Opće bolnice Dubrovnik.

Za obitelji Andrić i Škrobo koji stoje iza ove konobe velikog srca – ta je akcija postala veća od svih drugih proslava jer čak ni za rođendane ne dobiju toliko ljubavi, zagrljala i podrške. Humanitarna inicijativa ne samo da dodatno osnažuje njihovu povezanost sa zajednicom, već svjedoči posvećenosti obitelji prema humanitarnim vrijednostima.

konoba Veranda Dubrovnik
Konoba Veranda, foto: Promo

– Naša ponuda temelji se na specijalitetima cijele Hrvatske i naše rodne Hercegovine. Domaća hrana, domaća vina, domaća atmosfera; to je ono što možemo ponuditi našim gostima. Želimo im servirati hranu koja će ih podsjetiti na djetinjstvo, mirisom i okusom. Želimo služiti uspomene, osjećaj ugode i osmijeh na licu – poručili su.

Baš zato, donosimo vam recept za njihove najukusnije uštipke koji su zaludili ama baš sve! Brzo se pripremaju, a idealni su kad god nemate ideju “što jesti za večeru ili doručak”. Može poslužiti i kao predjelo uz zakusku koju ćete poslužiti gostima uz npr. sir iz mijeha, pršut ili kajmak.

recept za uštipke
Lijevani uštipci, foto: Promo

Recept za lijevane uštipke iz Zapadne Hercegovine

  • 400 gr brašna tip 550
  • 100 gr brašna tip 400
  • 15 gr loze
  • 10 gr soli
  • 600 gr hladne vode

Umijesite glatku smjesu, koju potom treba ostaviti na odmaranju barem nekih dvadesetak minuta. Naravno, ukoliko ukućani dopuste čekanje. Nakon odmaranja opet malo kuhačom ili mutilicom promiješati smjesu. Uzimajte manje količine smjese da Vam uštipci ne budu debeli, a i lakše je kontrolirati izlijevanje. Ulje vruće, ovisno o tavi – barem 2 centimetra debljine ulja. Tava poželjna veća, plića i šira. Svi kuhari vole plin, ali indukcije su zavladale kuhinjama. Stoga uzmite teflonsku tavu, veću i pliću i nemojte sebi uskratiti užitak pravih uštipaka.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.