26. izdanje regate tradicijskih brodica – Krčka jedra

Krčka jedra prva su i najstarija regata tradicijskih drvenih brodica na istočnom dijelu Jadrana, a u akvatoriju Krčkog zaljeva odvijaju se uvijek istog dana, na blagdan Velike Gospe – 15. kolovoza. Ova slikovita regata prvi je put zaplovila 1998., idejom i zaslugom članova Jedriličarskog kluba “Plav” iz Krka, najstarijeg jedriličarskog udruženja u Hrvatskoj, okupljenog sada već daleke 1876. godine.

Krčka jedra s vremenom su prerasla u višednevnu manifestaciju s bogatim sportskim, kulturnim, zabavnim i edukativnim sadržajima vezanim uz more i pomorsko nasljeđe otoka Krka. Regatu danas izuzetno vitalnom čine upravo ta popratna, posebice edukativna događanja, poput demonstracija jedrenja na tradicijskim brodicama ili radionica na temu tradicijskog brodarstva, brodogradnje i ribarstva koji se najčešće provode u suradnji s Interpretacijskim centrom pomorske baštine otoka Krka.

No, kao najspektakularniji sadržaj, koji je programu Krčkih jedra pridodan 2015. godine, izdvaja se Noćni ples barki u krčkoj luci kojim je prezentacija tradicijskih brodica zadobila posve nove, neočekivane konture, podrazumijevajući pritom demonstracijsko jedrenje noću uz atraktivne svjetlosne efekte i pomno biranu glazbu uživo.

Na šetalištu sv. Bernardina ove će godine biti postavljena izložba koja dokumentira proslavu 25. obljetnice Krčkih jedara, organiziranu 2022. godine. Povodom tog, srebrnog jubileja, program je bio dodatno obogaćen i trajao je čak sedam dana, obuhvativši, uz tradicionalnu regatu i atraktivan Noćni ples barki i radionice i predavanja o mornarskim vještinama, demonstracije jedrenja, panoramske vožnje na tradicijskim brodicama, izložbu tradicijskih brodica te koncerte Gradske glazbe Krk, pijanista Zvjezdana Ružića, klapa Kampanel, Nono i Rišpet…

Izložbom će, iz arhive Turističke zajednice Grada Krka, biti predstavljene fotografije dvojice autora: Luke Tabaka i Boruta Brozovića.

Zanimljiv zabavni program

Zabavni program manifestacijem koji će se i ove godine održati na krčkoj rivi, točnije na ribarskom mulu, promenadnim nastupom otvorit će Gradska glazba Krk! Kao jedno od najstarijih glazbenih udruženja takve vrste u Hrvatskoj, osnovano 1832. godine, Gradska glazba Krk djeluje više od 190 godina te svojim popularnim glazbenim programima uljepšava brojna gradska događanja!

Uoči blagdana Vele Gospe, održat će se atraktivan Noćni ples barki – noćno jedrenje tradicijskih barki uz nastup klape Luka. Djelujući od 1985. godine, ženska klapa Luka jedna je od najnagrađivanijih hrvatskih klapa, s više od 50 plaketa u svojoj kolekciji, a na domaćoj i inozemnoj glazbenoj sceni profilirala se osebujnim vokalnim izvedbama, njegujući autohtoni ‘a capella’ dalmatinski i primorsko-istarski glazbeni izričaj.

Slavljenički koncert Harija Rončevića “Još ovaj put – 30 godina karijere” održat će se na krčkoj rivi u utorak, 15. kolovoza u 21 sat!

Ovim posebnim koncertom popularni će dalmatinski glazbenik obilježiti 30 godina iznimno bogate kantautorske karijere. Uživat ćemo u presjeku najvećih hitova koji su obilježili njegovo stvaralaštvo – od “I sve dok dišem” i “Još ne znam kud s tobom”, do “Moje si more” i “Nisam više tvoj” pa do “Aj ća volim te” i “Kad bi se moga rodit”, stihovi Harija Rončevića, kao jednog od najboljih kantautora današnjice, najbolja su pozivnica na ovogodišnja Krčka jedra!

Program

 • 13.8.2023., NEDJELJA
 • 10:00 Otvaranje izložbe maritimnih motiva u krčkoj luci
 • 21:00 Promenadni nastup Gradske glazbe Krk
 • 14.8.2023., PONEDJELJAK
 • 10:00 Radionica i predavanje o mornarskim vještinama u Interpretacijskom centru pomorske baštine otoka Krka
 • 11:00 Poučno i demonstracijsko jedrenje za djecu i posjetitelje na tradicijskim barkama u krčkoj luci
 • 12:00 Panoramska vožnja na tradicijskim barkama za posjetitelje u krčkoj luci
 • 16:00 Izložba tradicijskih barki u krčkoj luci
 • 19:00 Predstavljanje bogate otočne pomorske baštine otoka Krka u Interpretacijskom centru pomorske baštine otoka Krka
 • 20:30 Klapa Luka
 • 21:15 Noćni ples barki uz svjetlosno-pirotehničke efekte u krčkoj luci
 • 15.8.2023., UTORAK
 • 12:00 26. regata Krčka jedra
 • 16:00 Izložba tradicijskih barki u krčkoj luci
 • 21:00 Hari Rončević “Još ovaj put” – slavljenički koncert povodom 30 godina karijere
 • 13. – 20.8.2023. Izložba fotografija s maritimnim motivima – šetalište sv. Bernardina – “Krčka jedra – fotografski uvid u 25. obljetnicu”

Izvor fotografija: Turistička zajednica Grada Krka

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.