Predlažemo što posjetiti i naučiti u Nacionalnom parku Risnjak – šumskom kraljevstvu s kojeg se pružaju najljepši vidici

Nacionalni park Risnjak nalazi se u Gorskom kotaru, najšumovitijem području zapadne Hrvatske i s površinom od 63,5 četvornih kilometara zauzima središnji dio masiva Risnjaka i Snježnika te gornji tok rijeke Kupe s izvorišnim dijelom. Zračna udaljenost od vrha Velikog Risnjaka do mora iznosi 15 kilometara, a od izvora Kupe 8 kilometara. Dakle, na samo 23 kilometra zračne udaljenosti vladaju izrazite klimatske razlike. To je ono po čemu se ističe Risnjak, planina koja nadvisuje sva područja između kopna i mora što su pripala Nacionalnom parku.

Blizu moru, blizu šumama i zelenilu Gorskog kotara upravo Risnjak idealan je za opuštanje i istraživanje bogatog biljnog i životinjskog svijeta ili jednostavno uživanje u zelenilu i pjevu ptica ili pak uz dolinu Kupe u promatranju igre leptira. U ljepote Nacionalnog parka Risnjak smo se uvjerili i sami, a posebne zanimljivosti i manje poznate činjenice otkrio nam je Dragan Turk, stručni voditelj Nacionalnog parka Risnjak koji je istaknuo kako Park ove sezone posjećuju brojni domaći i strani turisti, a ako vi još niste istražili ljepote ovog dijela Hrvatske, upoznajemo vas s posebnostima ovog najstarijeg Nacionalnog parka u Hrvatskoj i od srca preporučamo da ga uvrstite na svoj popis mjesta koje planirate obići.

Prekrasni vidici Risnjaka zauvijek ostaju u pamćenju

U visinskom pogledu Nacionalni park proteže se od 290 metara nad morem kod sela Hrvatsko u dolini rijeke Kupe, do 1528 metara koliko iznosi visina najvišeg vrha u masivu Risnjaka – Veliki Risnjak te zajedno s masivom Snježnika predstavlja klimatsku i vegetacijsku pregradu između primorskih i kopnenih dijelova Hrvatske. Prekrasni vidici koji se pružaju na Kvarnerski zaljev, Istru i Julijske Alpe u susjednu Sloveniju, ostat će u sjećanju svakog posjetitelja.

Poučna staza Leska: Najposjećeniji dio Nacionalnog parka

Staza je duga četiri kilometra, nije zahtjevna i prilagođena je svim dobnim skupina pa se najveći broj posjetitelja odlučuje upravo za ovu stazu.

Poučna staza Leska je jedan od prvih objekata takve vrste u Hrvatskoj, otvorena 4. lipnja 1993. godine. Lako je dostupna od strane Crnog Luga a započinje na udaljenosti od nekoliko minuta hoda zapadno od Uprave parka. Zahvaljujući čak 23 informacijske table okupljene na svega 4,2 kilometra dužine staze, najbolje ćete upoznati prirodno i kulturno nasljeđe ovog nacionalnog parka.

Drugo najposjećenije mjesto je sam vrh Risnjaka koji se nalazi na 1528 metara, odmah iza njega je Snježnik na 1409 metara nadmorske visine, a dakako u najposjećenija mjesta ubraja se i izvor Kupe na 321 metar nadmorske visine, a o čemu smo pisali OVDJE.

Risnjak

Kako do Vrha Risnjaka?

Masiv Risnjaka bjelinom svojih stijena, dominantno se izdignuo nad zelenilom goranskih šuma. Do planinarskog doma i vrha Risnjaka vodi pet markiranih staza iz raznih smjerova:

  1. Horvatova staza
  2. Staza preko Markovog brloga
  3. Vilje – Veliki Risnjak
  4. Lazac – Risnjak
  5. Platak – Cajtige – Risnjak

Ukoliko imate cijeli dan na raspolaganju preporučamo odlazak na Risnjak iz pravca Gornjeg Jelenja a povratak jednom od staza u Crni Lug, na glavni ulaz u Park. Podno samog vrha Velikog Risnjaka planinarski dom na Schlosserovoj livadi pružiti će Vam zaklon u zimskim mjesecima u svom skloništu, dok Vas preostali dio godine ondje očekuju domaćini s mirisnom kuhinjom i ugodnim smještajem.

Interpretacijski centar ”Skriveno blago Risnjaka” Crni Lug

Posjetite jedinstveni interpretacijski centar u Crnom Lugu, koji na suvremen način prezentira niz prirodnih, povijesnih i tradicijskih posebnosti Gorskog kotara. Uz mnoštvo informacija o trima velikim zvijerima koje žive na području Gorskoga kotara i NP Risnjak (vuk, ris i medvjed), upoznajte povijest i bogatu tradiciju našega kraja: goranske zvončare ”Pesnike”, proizvodnju stakla, izradu posebnih vunenih čarapa ”kopica” i još niz zanimljivosti.

Jedan od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj je na Snježniku

Pogled koji se pruža s vidikovca ovog kamenitog vrha okruženog gorskim livadama na 1506 metara nad morem, jedan je od najljepših u Hrvatskoj. Posebnost ovog područja je bilje koje je prilagođeno najtežim klimatskim prilikama i bez teškoća podnosi ljetne vrućine, jake zime buru.

Kako do ondje? Za pristup Snježniku iz smjera Platka trebat će vam otprilike sat vremena. Najjednostavnije je stazom preko Grebena do vrha, dok se vratiti možete stazom kroz Grlo koja se spušta zapadno od vrha Snježnika.

Risnjak skriva i pravo bogatstvo flore i faune

Masiv Risnjaka je oduvijek bio poznat po bogatoj flori, razvijenoj u različitim mikroklimatskim i geološkim uvjetima. Glavna odlika flore je ukupno relativno velik broj svojti, čak 1148 vrsta i podvrsta, a ondje ćete pronaći i tri europske zvijeri.

Dobro očuvane biljne zajednice, osobito šumske, s autentičnim sastavnom biljnih vrsta daju Nacionalnom parku osobitu vrijednost.

Ovdje se nalazi i najljepše izražen fenomen vegetacije ponikvi, a upravo područje Risnjaka prirodno je stanište sve tri velike europske zvijeri medvjeda, vuka i risa po kome je uostalom masiv Risnjaka i dobio ime.

Ostale životinjske vrste poput ptica, gmazova i kukaca također su brojne i raznolike. U dolini rijeke Kupe vrlo značajno mjesto zauzimaju leptiri tako da je cijela dolina prozvana “Dolina leptira”.

Neka vas u Nacionalnom parku ne iznenade i divokoze – životinje koje s pravom zovu planinskim balerinama. Upravo zapanjuje lakoća i elegancija kojom se sigurno kreću kroz dinarski krš Nacionalnog parka Risnjak. Prema povijesnim zapisima iz doba Frankopana divokoza je nastanjivala ovaj dio gorske Hrvatske još u 15. stoljeću. Danas na području Risnjaka postoje dva manja krda divokoza koje su ovdje prisutne kroz čitavu godinu.

Aktivni odmor u Nacionalnom parku Risnjak

Ako vam nije dovoljna sama šetnja i obilazak pješice, avanturu Risnjakom možete ”pojačati” brdskim biciklizmom. Na karti Nacionalnog parka Risnjak obilježene su biciklističke staze, od najkraće 4,2 km pa sve do 40 km dugih ruta.

*Kartu možete kupiti u pansionu u Crnom Lugu/Bijeloj Vodici, na info punktovima Bijela Vodica i Razloge kao i u planinarskom domu na Risnjaku. Bicikl možete iznajmiti u Nacionalnom parku.

Ako se ipak ne vidite na dva kotača, možda vam se svidi prijedlog pobližeg upoznavanja faune, u Parku su pripremljeni prostori za promatranje divljači.

Ribiče će pak oduševiti informacija da, u sezoni koja uvijek započinje 15. svibnja možete krenuti na sportski ribolov na bogatim vodama rijeke Kupe.

Glavna atrakcija kojoj će se uvijek poželjeti vraćati vaši mališani je adrenalinski park za djecu na samom ulazu u Nacionalni park.

… I za kraj ćemo vam samo reći da, uz navedeno, poslušate više o tradiciji onih krajeva i date joj priliku da bolje upoznate običaje – od kojih ističemo stari zanat izrade šindre. I da, ne morate prije polaska brinuti oko prevelike pripreme, budite sigurni samo da uz sebe imate dovoljnu količinu vode i adekvatnu obuću. Ne preporuča se niti da idete sami stoga povedite najmilije i uputite se zajedno u avanturu čistom prirodom kojoj ćete se uvijek vraćati.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.