Sajam svetog Jure u Vrgorcu, Tučepima i Makarskoj

Sajmom svetog Jure nastavljamo JURJEVU misiju, Coroni usprkos, najkraća je pozivnica za ovogodišnje “distancirano kulturno-poslovno druženje” u zabiokovskom kraju i na Jadranu… znamenitim Kokorićima koje je “svitu otvorio” znatiželjni putopisac Alberto Fortis posjetivši dvore vojvode Pervana-Prže… slijede pitoreskni Tučepi s drevnom ribarskom lukom te podbiokovski biser Makarska… koju smo locirali kao jezgro Zeleno modrog klastera DALMATINCRO…

Sajmovanje ili pučki dernek – šušur, stara je navada dalmatinskog puka a započeta još 2008. kao spomen na sv. Juru, dominantni lik i djelo hrabrog viteza i dobročinitelja čiji duh stoljećima živi u srcima dinarskog, dalmatinskog puka koji i u toplim rujanskim danima ugošćuju svoje vjerne goste za koje i zbog kojih i organiziramo ovu kulturno-poslovnu manifestaciju s ciljem održivog ruralnog razvoja i vjerodostojnog turističkog brendiranja ovog kraja, pa i cijele pogranične regije RH i BiH.

Kako je vrijeme održavanja bilo planirano upravo za Jurjevdan 23. travnja, a poznati coronarni problemi su nas spriječili, to smo prihvatili sugestije zainteresiranih dionika i suradnika da tradiciju ipak održimo, a sve povodom Svjetskog dana turizma 27. rujna.

sajam svetog jure

Započeli bi 25. rujna u 12 sati okupljanjem u hotelu Prvan prigodnim okruglim stolom. Slijedi izložbeno prodajni sajam u etno selu Kokorići (blizu izlaza s AC Vrgorac/ granični prijelaz Orahovlje-Orah, ambijentalnom ruralnom etno selu u baštini Prže Pervana. Slijede Tučepi gdje 26. i 27. rujna u samoj lučici planiramo i poslovno, ali i kulturno-zabavno druženje domicilnih poduzetnika i njihovih gostiju uz kulturno-umjetničku kulisu.

Slijedi Makarska i  znameniti Trg Tina Ujevića čiji je lik i djelo obilježio hrvatsku kulturu 20. stoljeća, te još jednom pobjedimo coronu i oživimo umjetničke i gastro turističke potencijale kroz “eko socijalno tržišno poduzetništvo”. Iako ćemo program prilagođavati do zadnjih sati, ovisno o klimatskim, zdravstvenim, ali poslovnim prilikama, u sadašnjoj agendi vas možemo izvjestiti kako ćemo skup ili po srednjovjekovnom izričaju shod otvoriti prigodnim okruglim stolom s temom:

  • AKADEMSKI PRISTUP INTEGRALNOM TURISTIČKOM RAZVOJU ISTOČNOG JADRANA s naglaskom na RURALNA PODRUČJA DALMACIJE, 25. rujna u 12 sati hotel PRVAN/ kulturni centar Vrgorac
  • IZLOŽBA LIKOVNIH STVARATELJA DINARSKOG GENA, od 17 sati
  • IZLOŽBENO PRODAJNI ŠTANDOVI (vinari, suhomesnati proizvodi, sirevi, ljekovito bilje, suveniri, knjige, od 18 sati
  • KULTURNO ZABAVNI PROGRAM uz propisane mjere
  • MODNA PERFORMANCE DiCascata – Fair and Slow Moda and Conceptual Art, od 19 sati
  • Dubinski turizam i vinski turizam – degustacije na Biokovu i drugim atraktivnim destinacijama: vinarije Sardinije, Češke i slično.  

Program za subotu 26. rujna u lučici u Tučepima prilagodit ćemo situaciji, ovisno o interesu izlagača i publike ali i “više sile” pa i Božje providnosti.

Zato pozivamo sve zainteresirane sudionike, promotore, sponzore, donatore, izlagače, kulturne i turističke djelatnike da nam se jave s prijedlozima i mogućim sudjelovanjem kako bismo na vrijeme i javno iskomunicirali ovaj nadamo se višestruko značajan PROJEKT. 

Sljedeći događaj planira se za kraj listopada – tu očekujemo i više međunarodnih izlagača.    

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.