Zagreb za stolom: Tradicionalni okusi i dobre želje

Blagdani su vrijeme kada se obitelj okuplja za stolom, dobrih okusa i još boljih želja na zagrebačkom blagdanskom stolu, sigurno je, neće manjkati.

Kićenje bora, pokloni i tradicionalan blagdanski jelovnik neizostavni su dio božićnih i novogodišnjih blagdana, čija se tradicija poštuje u zagrebačkim obiteljima i ugostiteljskim objektima.

Tradicionalno, na Badnjak se jedu riblji specijaliteti za koje pripreme traju i nekoliko dana. Zagrebačke tržnice redovito su dobro opskrbljene odličnom jadranskom ribom, a zadovoljni će biti i oni koji se odlučuju za riječnu ribu ili pak tradicionalni bakalar. Bilo kako bilo, badnja večer bit će ispunjena mirisima ribljih specijaliteta, a potom i kićenjem bora ispod kojeg sve, a posebice najmlađe, očekuju i darovi.

PURICA S MLINCIMA TRADICIONALNO NA BOŽIĆNOM JELOVNIKU

Tipičan zagrebački božićni jelovnik podrazumijeva pečenu puricu i mlince te tradicionalne kolače: savijaču od dizanog tijesta punjenu orasima ili makom kao i sitne slatke kolačiće. Dakako, ovome će svatko pridodati i poneki vlastiti specijalitet te odlična vina iz okolice Zagreba i drugih dijelova Hrvatske.

I dok se Božić najčešće slavi u obiteljskom krugu, stara se godina ispraćala glasno i to na gradskim trgovima, u klubovima i hotelima u kojima se uz prigodan jelovnik pripremao i zanimljiv program. Tako će biti i ove godine.

Na novogodišnjem jelovniku tradicionalno se nalaze pečeno meso i francuska salata te sarma (mljeveno meso umotano u listove kiselog zelja) kao i izobilje kolača. Među njima ipak izdvajamo štrukle, specijalitet pripremljen od tijesta nadjevenog sirom i vrhnjem te zapečen u pećnici ili kuhan. Štrukle su specijalitet Zagreba i njegove okolice, mogu biti slane ili slatke, a serviraju se kao predjelo ili desert. Dakako, na blagdanskom su stolu i vina po čijoj je kvaliteti poznata okolica Zagreba, ali i cijela zemlja.

Što god jeli i pili za ovogodišnje blagdane, jedno je sigurno – svi ćemo iskreno i od srca nazdraviti ljepšoj, sretnijoj i boljoj novoj godini.

Izvor i naslovna fotografija: TZ Zagreb
Tekst je originalno objavljen 08.12.2020. godine

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.