Saznajte koja su mjesta najosunčanija

Kraj zime uvijek pojača maštanja o predstojećem ljetu, okupanom suncem. Zanima li vas koja su najsunčanija mjesta na svijetu? Tu smo da vam odgovorimo na to pitanje!

Holidu, specijalizirana globalna tražilica za najam nekretnina za odmor istražila je mjesta s najviše sunčanih sati u mjesecu i sastavila popis najsunčanijih gradova u Europi.

Na vrhu je popisa Alicante na jugoistočnoj obali, s prosječnih 349 sunčanih sati na mjesec i prosječnim temperaturama oko 20 stupnjeva Celzijevih pri kojima možete uživati na okolnim plažama i među slikovitim kućama ovoga starog grada.

Na drugome je mjestu Catania na istočnoj obali Sicilije, s 347 sunčanih sati mjesečno. Ove zlatne sate možete iskoristiti za istraživanje staroga grada koji je na UNESCO-vom popisu svjetske baštine, za posjet nekoj od plaža ili izlet na Etnu.

Treće mjesto zauzima španjolska Murcia na Costa Calidi, s 346 sunčanih sati. Ostatak popisa Top 10 čine Malaga, Messina, Valencija, Nica, Las Palmas, Grenada i Palermo. Za potrebe sastavljanja ovoga popisa, Holidu je provjerio prosječan broj sunčanih sati od 2009. do 2021. u 300 najnaseljenijih europskih gradova, koristeći pri tome podatke stranice World Weather Online. Tako su se na širem popisu našle Tirana s 336 sunčanih sati, Atena s 335, Sofija s 327, Zurich s 326 i Lisabon 321 satom.

Na globalnoj su razini rađeni popisi po osunčanosti kroz godinu. Vodeća među tim mjestima je Yuma u Arizoni s rekordnih 4015 sunčanih sati godišnje. Slijedi je čileanska Calama s 3933 sata, te Phoenix – ponovo u Arizoni – s 3872 sunčana sata na godinu.

Za najosunčaniji grad u Hrvatskoj slovi Hvar sa 2.697 sunčanih sati godišnje, što je u prosjeku 7,4 sunčana sata dnevno. Za usporedbu, u Zagrebu je taj broj oko 1.800 godišnje, odnosno 4,9 dnevno.Preneseno na spomenute gradove, Hvar je prosječno osunčan 60% vremena tijekom dana, dok je preostalo naoblaka ili utjecaj sjene reljefa, a Zagreb je osunčan 40% vremena.

U Europi sunčanije vrijeme od Hrvatske, pa čak i njenih najosunčanijih priobalnih područja, imaju Portugal, Španjolska, veći dio Italije, Malta te balkanske zemlje od Crne Gore, preko Kosova, Sjeverne Makedonije, Bugarske, Grčke i Cipra do Turske. Zanimljivo je kako je i najveći dio SAD-a sunčaniji od hrvatskog priobalja.

Naslovna fotografija: Zalazak sunca s pogledom na Paklene otoke/ TZ grada Hvara
Foto: Pixabay

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.