Sedam veličanstvenih srednjovjekovnih čuvara nad strmim kanjonom rijeke Krke

- Oglas -

Niti jedna od četiriju rijeka u Dalmaciji nema toliko utvrda na svojim obalama koliko ih ima Krka. Duž čitava njezina toka, od izvora do ušća, nalaze se brojne srednjovjekovne kamene utvrde. Ove utvrde bile su u posjedu hrvatskih velikaških obitelji, a osim što su imale obrambenu funkciju, neke od tih utvrda bile su i jezgre naselja. Kao i slapova, sedam je srednjovjekovnih utvrda. Nad strmim kanjonom danas se mogu vidjeti Uzdah-kula, Ključica, Kamičak, Bogočin, Nečven i Trošenj. Iako nisu pronađeni arheološki ostatci utvrde Rogovo, pouzdano se zna mjesto na kojem se nalazila – tu je nedavno uređen jedan od najljepših vidikovaca u Nacionalnom parku “Krka”.

Na prostoru između Visovačkog jezera i sela Dubravice nalaze se ostatci srednjovjekovne utvrde kružna oblika iz prve polovice 14. st. Uzdah-kula nadzirala je trgovački put između skradinske luke i zaleđa. Priča o Pavlu i Stani i njihovoj ljubavi živi i 400 godina kasnije, a ostaci Uzdah Kule nadomak Plastova ostaju opipljiv dokaz ove legende koji se neuspješno bori protiv vremena. Kula koja je bila svjedok jedne ljubavi, danas je gotovo nevidljiva. Legenda je tako nadživila kamenu utvrdu. Iako danas više nema njezinih ostataka, na prostoru između sela Rupe i gornjeg dijela Visovačkog jezera, sučelice špilji Šupljoj stini i utvrdi Kamičak, nalazila se starohrvatska utvrda Rogovo (Rog, Babin grad), po kojoj je, smatra se, nazvan i Roški slap. Obje utvrde nalaze se na desnoj obali rijeke Krke, što znači da su bile u posjedu slavnih Šubića Bribirskih.

Najveća utvrda na području Parka, danas najočuvanija, i grad pod njome, bila je Ključica, podignuta na strmoj i neravnoj hridi na desnoj obali rijeke Čikole oko dva kilometra uzvodno od njezina utoka u Krku. S koljena na koljeno prenosila se riječ da je tri puta rušena i obnavljana i da je konačno razrušena nakon odlaska Turaka s ovih prostora, te je tako doživjela sudbinu svih drugih gradova utvrda na Krki. Gospodari su joj bili Nelipići, knezovi Knina i Drniša. Utvrda Ključica može se vidjeti s poučno-pješačke staze Brnjica — korito Čikole i s vidikovca Ključica.

Pretpostavlja se kako je Petar Svačić rođen u utvrdi Kamičak

Na području Miljevaca, uz rub sela Brištane, iznad klisure nad Krkom, slavni je Kamičak (od lat. lapilluslapillum – kamenčić, kamičac), još jedna Nelipićeva utvrda, nalik na orlovo gnijezdo. U njoj je, pretpostavlja se, rođen Petar Svačić, posljednji hrvatski kralj. Tu je rođen i kardinal Juraj Utješenović, ugarsko-erdeljski državnik hrvatskog podrijetla. Utvrda se može vidjeti sa staze Stinice — Roški slap — Oziđana pećina ili s vidikovca Rogovo.

Bogočin (Vilingrad), danas najskrivenija utvrda na Krki, nalazi se dva kilometra nizvodno od manastira Krka, na lijevoj, prominskoj strani rijeke, u selu Bogatići. Do Bogočina vodi samo jedan, odlično sačuvan, srednjovjekovni put. Utvrdi se pristupalo preko visećeg mosta. Danas se može vidjeti s poučno-pješačke staze uz manastir Krka, na desnoj obali rijeke, ili s putova koji vode uz suhozide, na lijevoj obali.

Nečven-grad podignut je na rubu brine na lijevoj obali Krke, tri kilometra nizvodno od slapa Miljacka. Njegovi prvi gospodari bili su Nelipići, vlasnici čitavog prominsko-miljevačkog kraja. Preko kanjona nekada se pružao drveni most koji je povezivao Nečven i Trošenj (Čučevo). Gospodari Trošnja i cijele desne obale Krke do Skradina bili su bribirski knezovi Šubići. Utvrde Nečven i Trošenj mogu se vidjeti s rijeke, za izleta brodom od Roškog slapa do manastira Krka, ili s poučno-pješačke staze Trošenj — Pištavac.

Srednjovjekovne utvrde u Nacionalnom parku “Krka” nisu prilagođene za posjećivanje, ali se može uživati u pogledu na njih s gore navedenih lokacija.

Izvor: NP Krka
Naslovna fotografija: Lucija i Rade Jug

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.