Sevilla – grad flamenka i arhitektonskih ljepota

Hoće li se covid uskoro tretirati na drugačiji način? Prema inicijativi nekoliko država mogao bi uskoro uskoro biti praktički endemna bolest. Prije nekoliko dana španjolski je premijer Pedro Sanchez izjavio kako bismo na europskoj razini covid procjenjivali drugačijim parametrima nego do sada.

Optimistične su to najave za sve one koji vole putovanja. Španjolska je jedna od zemalja koja pripada samom vrhu po turističkom prometu, a njene destinacije imaju puno toga za ponuditi.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Prva u svijetu kada je u pitanju ljetovanje, a među prvima kada se u obzir uzme cjelogodišnji turistički promet, Španjolska je privlačna europskim, ali i turistima iz cijelog svijeta. Duga povijest i kultura, uz ljeto i sunce, magnet su koji godišnje privlači veliki broj posjetitelja.

Jedna od najposjećenijih regija Španjolske je Andaluzija. Autonomna zajednica na jugu zemlje područje je kulture, povijesti, fešta, prirodnih područja i izvrsne hrane. Moći ćete posjetiti sve, od izvanrednih spomenika do različitih prirodnih krajolika, a imat ćete priliku sudjelovati i u nekoliko jedinstvenih popularnih događanja i kušati niz ukusnih gastronomskih proizvoda.

Glavni grad ove zajednice u kojoj se nalazi osam pokrajina je Sevilla, gospodarsko, kulturno i financijsko središte južnog dijela Španjolske. Grad je to kojeg brojni posjetitelji definiraju kao poseban, možda zbog njenih spomenika, možda zbog mirisa jasmina na trgovima ili pak zbog gitarske glazbe na ulicama i brojnih festivala.

Bogata povijest i arhitektura

Sevilla postoji već duže od 2.000 godina. Prema legendi, grad je osnovao grčki mitološki junak Heraklo, međutim na osnovu znanstvenih istraživanja ovog područja ustanovljeno je kako je Sevilla osnovana u osmom stoljeću prije Krista. U to doba zvala se Hispalis i nalazila se u blizini rimskog grada Italike koji je danas najveći rimski arheološki lokalitet u Španjolskoj.

Od građevina iz tog doba u Sevilli su sačuvani ostaci rimskog vodovoda i hrama a zidine koje okružuju grad su izgrađene u doba Julija Cezara za vrijeme sukoba s Pompejem, iako sadašnji izgled i dizajn duguju Maurima koji su svojedobno rekonstruirali gradske zidine. Nakon pada Zapadnog Rimskog Carstva gradom su u petom i šestom stoljeću dominirali Vandali i Vizigoti.

Na nekoliko metara udaljenosti nalaze se toranj Giralda, katedrala i seviljski Real Alcázar. La Giralda je gradska ikona i jedna od njegovih glavnih čari leži u njegovom vidikovcu. Pogled na Sevillu je fantastičan. Tu su dvorišta sa stablima naranči, tipičnim za Andaluziju, i krupnim planom najvećeg gotičkog hrama u Europi, Katedrale. Posjet Real Alcázaru otkriva izvanrednu palaču punu detalja. Ako posjetite ljeti, iskoristite noćne posjete i festival koji se održava u njegovim vrtovima.

Grad je to živahnih ulica i velikih otvorenih prostora kao što su golemi Plaza de España, María Luisa Park i avangardni Setas de Sevilla. A ako želite uživati ​​u autentičnoj atmosferi Seville, probajte tapas u starom gradu, u popularnim područjima kao što su Alameda, Macarena, Nervión, Los Remedios ili Triana. Marinirani “pescaíto” (riba), male punjene rolice, tipični puževi, fino (bijelo) vino, manzanilla (slatko vino) ili hladno pivo obavezni su na svakom tapas izlasku.

Sevilla – grad plesa i glazbe

Članak se nastavlja ispod oglasa

U Sevilli tradicija nikada ne izlazi iz mode. Flamenko predstave i gitarska glazba, tipična keramika i rukotvorine, te veliki broj trgovina i radionica u Triani. Sevilla je domaćin možda najvažnijeg međunarodnog festivala ove umjetnosti, Bijenala (‘La Bienal de Flamenco’).

Tradicija Seville također se ogleda u više međunarodnih festivala. Dva dobra primjera su Travanjski sajam i Veliki tjedan. Prvi se odnosi na radost i strast prema popularnoj andaluzijskoj umjetnosti. Prilika je to za uživanje u zvuku španjolske gitare, flamenku i svečanoj Sevilli.

Veliki tjedan je strastven festival pun emotivnih trenutaka. Da biste to razumjeli, najbolja opcija je svjedočiti jednoj od vrlo posjećenih vjerskih procesija ili čuti živu saetu (emocionalnu flamenko pjesmu posvećenu vjerskim osobama).

Fotografije: Pixabay

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.