Slovenac Anton Kiraly već 40 godina vjeran kraljevskom gradu Ninu

Turisti poput Kiralya koji njeguju dugogodišnju povezanost s najstarijim hrvatskim kraljevskim gradom, u kojemu su s mnogim stanovnicima ostvarili razinu prijateljstva, najbolji su i nemjerljivi promotori destinacije Nin u mjestima gdje žive te u zemlji iz koje dolaze, u ovom slučaju iz Slovenije. Anton je Nin prvi puta posjetio u svibnju 1961. godine.

“Nin je tada bio pust, vidjelo se da tu živi malo ljudi, pamtim Donji gradski most, kao ulazak u Nin. Zukve su bile puste, postojala je samo crkva Sv. Jakova”, prisjetio se Kiraly, no barba Tonia to nije obeshrabrilo da 7 godina poslije ponovno posjeti Nin, iako nije planirao, na poziv prijatelja dolazi jer ga je kako navodi, srce vuklo. Najprije je dolazio u Nin s prijateljima kampirati, a posljednjih nekoliko godina dolazi u apartman na Ždrijacu. Vikend područje Ždrijac mu je priraslo srcu, a prigodom njegovih prvih dolazaka tamo nije bio veliki broj izgrađenih kuća.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Bilo je jako zanimljivo kada sam sa prijateljima dolazio s kamp prikolicama i tu smo uz samu morsku obalu kampirali. Zaljubio sam se tada u Nin”, rekao je gradonačelniku Nina Emilu Ćurku, koji ga je zajedno s direktoricom turističke zajednice grada Nina Marijom Dejanović, primio u gradskoj vijećnici Nina, gdje je gostu iz Lendave uručio prigodne poklone.

“U Nin sam se zaljubio, a domaćini Ninjani su me oduševili. Ovdje dolazim zbog ljudi i doživljaja. Ponovno samo došao 1968. godine, a redovno dolazim od 1980. godine. Znate, cijela ulica na Ždrijacu bila je puna nas, gostiju iz Lendave. U Nin me nešto vuče, mnogi moji prijatelji sa mnom su dolazili u Nin. Ja sam vam zaljubljen u ovaj grad”, jako emotivno pričao je Kiraly o svojim osjećajima prema Ninu uz interpretaciju pregršt lijepih uspomena.

Planirao je izgraditi u Ninu vikendicu, no Domovinski rat mu je odgodio planove, ali jedno je sigurno kako ističe gospodin Kiraly, da planira proslaviti i 50 godina vjernosti Ninu.

“Nin je jako lijepo uređen, puno se ulaže u izgled grada. Vidim napredak iz godine u godinu i čestitam na tome” rekao je gost iz Lendave.

Ninski Slovenac po struci je inženjer, 40 godina radio je u rafineriji i bio je šef održavanja, 23 godine bio je vlasnik autoškole, a još uvijek s velikom radošću obrađuje  svoj vinograd, na koji je iznimno ponosan.

Nakon ugodnog druženja, gradonačelnik Ćurko ujedno predsjednik Turističke zajednice grada Nina uručio je dugogodišnjem gostu Zahvalnicu za vjernost 40 godina dolaska u destinaciju Nin koju posljednih desetak godina krasi titula EDEN – europska destinacija izvrsnosti. Susret je ovjekovječen zajedničkom fotografijom. Najljepšu priču o Ninu – najstarijem biseru na hrvatskoj kruni pričaju upravo zadovoljni gosti koji Nin nazivaju svojim drugim domom, stoga je gospodin Kiraly veliki promotor kraljevskog grada Nina u Lendavi i susjednoj Republici Sloveniji.

Naslovna fotografija: Nin, olujno jugo 1980., arhiv Anton Kiraly

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.