Špilja Vrelo otkrivena je slučajno, a danas je turistička atrakcija

Poznata turistička atrakcija, koja se nalazi na području općine Fužine, Špilja Vrelo, početkom tjedna otvorena je za posjetitelje. Posljednjeg tjedna školskih praznika radi svakog dana, a od 18. siječnja špilja će raditi samo vikendom od 11 do 15 sati.

Zanimljivo je kako je Špilja Vrelo, koja se nalazi na oko tri kilometra od Fužina, otkrivena sasvim slučajno tek polovinom prošlog stoljeća. Pedesetih godina naime gradila se brana i cesta oko akumulacijskog jezera Bajer, a građevni materijal, odnosno kamen vadio se na području oko Špilje Vrelo.

ŠPILJA VRELO – DESTINACIJA ZA SVE GENERACIJE

Članak se nastavlja ispod oglasa

Procjenjuje se kako je starost Špilje između 3 i pol i 4 milijuna godina, a nalazi se na nadmorskoj visini većoj od 700 metara. Iako je duga samo oko 300 metara plijeni svojom ljepotom i bogatstvom špiljskih ukrasa, stalaktitima i stalagmitima. Kako je jedna od rijetkih ili čak jedina u Europi, bez stepenica, lako je dostupna osobama s invalidnošću i svim uzrastima posjetitelja. Slobodno se može reći kako je Špilja Vrelo u potpunosti prilagođena posjetiteljima, kojih tokom godine ne nedostaje.

Još jedna zanimljivost vezana uz Vrelo je i činjenica kako se u špilji nalazi i prekrasan gorski izvor, jezero i ponor. I upravo je voda ono što ovoj atrakciji daje osobitu vrijednost i atraktivnost. U kišnim mjesecima gorski potok poplavljuje špilju. Zbog kombinacije prekrasnih boja i sadržaja na tako malom prostoru Špilju Vrelo često nazivaju i “Postojna u malom”. Špilja je uređena za posjete i obnovljena novom rasvjetom i pješačkom stazom s mostićima 1998. godine.

Iza puta, odnosno turističke dionice, na kraju špilje nalazi se zatrpana prostorija dužine oko 500 metara, koja je zatvorena za posjetitelje. Naime, do urušavanja tog dijela špilje prema nekim teorijama došlo je zbog velike količine vode koja njome protječe ili zbog potresa koji se dešavaju u samom podzemlju.

Špilja skriva još veliki broj zanimljivosti, a na vama je da ih otkrijete. Uz vodstvo vodiča upoznavanje Špilje Vrelo trajat će oko pola sata. Tijekom cijele godine temperatura u špilji iznosi oko 8° Celzijevih. Cijena ulaznice za odrasle je 30, a za djecu od 4 do 18 godina, 25 kuna. U ponudi je i obiteljska ulaznica po cijeni od 60 kuna.

Izvori: Turistička zajednica općine Fužine i Javna ustanova Priroda
Naslovna fotografija: Turistička zajednica općine Fužine

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.