Splitsko dalmatinska županija prva u Europi uvela Google Sea View

Splitsko–dalmatinska županija je prva u Europi regija koja je kroz Google kartu uvela Google Sea view koji će svojim korisnicima omogućiti prikaz kompletne morske rute duž obale ove županije. Za potrebe projekta snimljeno je preko 1000 km vodene obale i preko 1,3 milijuna fotosfera – fotografija u 360 stupnjeva. Donešen je pogled na vizure otoka, snimke su rađene na 100 metara od obale i od kada su puštene u javnost zabilježile su više od 12 milijuna prikaza. Sada možete cijelu županiju prošetati uz obalu i uvjeriti se u ljepotu svake uvale i svake plaže gledajući ju s mora.

Google Sea View je zapravo virtualno šetalište uz obalu te služi i kao izvrsna inovativna usluga nadogradnje informacija za brodice, skipere, ribare i naravno turiste. Oni će kroz ovu uslugu dobiti informaciju odnosno virtualnu sliku  o onome što ih čeka prilikom uplovljavanja u svaku luku Splitsko–dalmatinske županije. 

Članak se nastavlja ispod oglasa

Izvor: Youtube kanal Smokvina Travel Denis Orlić

Projekt je tehnički realiziran u okviru aktualiziranih snimanja za potrebe Google Street View-a, kroz korištenje Google 360° tehnologije. Paralelno s kopnom snimala se i obala što je rezultiralo finaliziranjem nove platforme. Riječ je o prvom takvom projektu u nekoj našoj županiji. Iako prvi na razini regija ili županija u Europi, Turistička zajednica općine Rogoznica još je 2018. godine na području cijele općine sa uvela “Sew view” virtualnu putem Google Street View-a.

Inače, Google sea view sastavni je dio projekta Splitsko–dalmatinske županije “Pomorsko je dobro” kojeg provodi Upravni odjel za pomorstvo i turizam Splitsko-dalmatinske županije kojim je građanima omogućen uvid u sve koncesije i koncesijska odobrenja na području SDŽ, a putem online obrasca koji se direktno prosljeđuje nadležnim inspekcijama, i mogućnost prijave nezakonitosti, zloupotrebe ili devastacije pomorskog dobra ukoliko o takvim radnjama imaju saznanja. 

Ovo je novina i u europskim razmjerima, u kojoj je poznati Google-ov sustav ‘Street View’ po prvi puta dobio i implementiranu morsku rutu, a s njim i prikaz cjelovitog obalnog pojasa neke regije. Velika većina gostiju prilikom dolaska u destinaciju koristi upravo Google karte, a dovođenjem Google Street View-a do gotovo svakog mjesta u županiji, gostima se omogućilo da prije svog dolaska virtualno obiđu cijelu našu obalu. 

Kako koristiti Sea view?

Vrlo jednsotavno, kao i Google Street View. Otvaranjem Google karti na području Splitsko–dalmatinske županije, aktivira se ikona “žuti čovjek” te se na karti pokažu linije na moru na koje je potrebno samo “kliknuti”.

Izvor: HrTurizam.hr

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.