Stari grad -najuža i najkraća ulica Vodnjana bila je preuska za žandara

U starom dijelu Vodnjana prepunom uskih uličica nalazi se i vjerojatno najuža i najkraća ulica u cijeloj Istri. O njoj stanovnici Vodnjana pričaju jednu zgodnu pričicu, a vezana je uz razdoblje Austro-Ugarske.

najuža ulica vodnjana

Negdje u to vrijeme žandar je uhvatio lopova na djelu i započela je jurnjava ulicama staroga grada. Kako je lopov bio brz, odmicao je žandaru. Na koncu je utrčao i u malu, usku uličicu.

​​​​​​​Mršav i brz, lopov je bez problema izašao u par koraka iz uličice. “Malo manje mršav” žandar je ušao u uličicu i tu se zaglavio, pa nije nikad ulovio lopova. Najuža ulica Vodnjana, a vjerojatno i cijele Istre, danas nosi ime Stari grad.

Priču o najužoj ulici jako vole posjetitelji Vodnjana pa je stoga Turistička zajednica grada Vodnjana najužu ulicu svrstala u atrakcije koje bi svaki posjetitelj trebao vidjeti.

Priča o najužoj ulici dobila je svoje mjesto u stripu kojeg je TZ Vodnjan u suradnji s renomiranim ilustratorima predstavila 2021. a likovi i situacija iz samoga stripa mogu se pogledati putem aplikacije TaleUp.

///Fotogenični Vodnjan – grad murala, romantičnih crkvica i zlatnih maslinika
///Znate li priču o caru, Vodnjanu i Bumbarima?

Ovih je dana Turistička zajednica postavila u samome centru dodatnu turističku signalizaciju kako bi svojim posjetiteljima i gostima olakšala put do najuže ulice. Signalizacija je na četiri jezika.

najuža ulica vodnjana

Sa glavnog, Narodnog trga, do najuže i najkraće ulice može se doći na dva načina. Jedan je  kroz prolaz uz Ekomuzej Istrian de Dignan a drugi, odmah nakon završetka Trgovačke ulice prema crkvi Svetog Jakova. Sama je ulica široka 50 centimetara.

Foto: Turistička zajednica Grada Vodnjana

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.