Stopa svetog Martina u najistočnijem dijelu Hrvatske

Na karti “Via Sancti Martini”, koja obilježava hodočasnički put svetog Martina, nalazi se više od 200 lokacija po cijeloj Europi. Stopa svetog Martina obilježava kulturnu i povijesnu rutu koja povezuje sve gradove i mjesta s crkvama, katedralama i kapelama posvećenima sv. Martinu. Na karti se nalaze i hrvatske crkve, njih više od dvadeset, a najistočnija je ona na župnoj crkvi svetog Martina u Svinjarevcima, u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Inače, u Hrvatskoj su ukupno 44 crkve posvećene ovom francuskom svecu.

Sveti Martin bio je mladi časnik kada je na putu u vojnički tabor sjeverno od Pariza, promrzlom siromahu darovao polovicu svog ogrtača kojeg je odsjekao mačem. Nakon tog događaja napustio je vojničku službu, posvetio se vjeri, postao redovnik, potom i biskup u francuskom Toursu i uvijek je bio blizak siromašnima.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Najstariji europski kulturni itinerer punog naziva “Sveti Martin iz Toursa, Europljanin, simbol dijeljenja, zajednička vrijednost”, proglašen je velikim kulturnim itinererom Vijeća Europe 2005. Te godine je u mjestu njegova biskupovanja osnovan Europski kulturni centar sv. Martin iz Toursa, nakon čega je osnovano još deset takvih nacionalnih kulturnih centara, među kojima i onaj u Hrvatskoj.

Stopa svetog Martina u Svinjarevcima od 2017. godine

Korak po korak, otisak bose stope u Vukovarsko-srijemskoj županiji vodi do župne crkve u Svinjarevcima u općini Bogdanovci, a odnedavno i do još tri crkve. Naime, 11. studenog 2020. stope svetog Martina postavljene su i u Privlaci, Bošnjacima i Prkovcima. Tako se Vukovarsko-srijemska županija može pohvaliti sa čak četiri mjesta koja su ucrtana u hodočasničku, kulturnu, ali i turističku kartu.

Toliko simbolike ima u toj stopi sa stiliziranom polovicom ogrtača. Ona pokazuje put, poziva na dijeljenje i solidarnost, baš kako je radio sv. Martin Biskup. To je njegova stopa, njome je francuski kipar Michel Audiard ispričao priču o životu prvog sveca koji nije bio mučenik, a ipak ima svoj blagdan i koji je pješke proputovao veći dio Europe.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.