Znate li kako izgleda najzeleniji kamp u Hrvatskoj? Zelena oaza s tisuću stabala maslina hrvatski je unikat!

spot_img

Kamp Stobreč Split jedini je kamp na širem splitskom području, a zbog svojeg hortikulturnog uređenja nosi epitet jednog od najzelenijih u Europi.

Kamp Stobreč Split
Foto: Kamp Stobreč Split

U kampu je tijekom višegodišnjeg hortikulturnog procesa zasađeno više od 1000 stabala maslina što ovaj turistički kompleks sada čini hrvatskim unikatom jer na površini od svega pet hektara ima najveću koncentraciju biljaka i stabala po četvornom metru.

Kamp Stobreč Split

Ovaj prostor je i prije sadnje maslina obilovao biljnom raznolikošću i vegetacijom po čemu je oduvijek bio poznat i zbog čega je plijenio pažnju gostiju iz svih dijelova svijeta.

plaža, pedaline
Foto: Kamp Stobreč Split

Kraljica Mediterana, hraniteljica, simbol mira…

Masline sade već godinama bez posebne strategije. Neke su tu od prije, a neke su posadili isključivo zbog ambijenta i razgraničenja parcela. Na maslinu su se odlučili jer smatraju kako niti jedna biljka bolje i autentičnije ne opisuje Mediteran bolje od nje.

kućice
Foto: Kamp Stobreč Split

Svake godine djelatnici kampa tradicionalnim ručnim branjem i hladnim prešanjem dobivaju nekoliko stotina litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja koje se kao poklon dijeli svakom gostu. Njihovo ulje prošlogodišnji je dobitnik zlatne medalje od strane Udruge maslinara Oblica.

Kamp Stobreč Split
Foto: Kamp Stobreč Split

Međutim, masline su ipak samo dio zelene priče koju godinama uspješno grade budući da cijeli kompleks obiluje stotinama biljnih vrsta koje su na istoj lokaciji od pamtivijeka.

Od alepskih i crnih borova, čempresa, agruma, raznog cvijeća i mediteranskih biljaka poput lavande, lovora, ružmarina, agava, palmi… Reklo bi se – nema čega nema!

Kamp Stobreč Split
Foto: Kamp Stobreč Split

Prestižni certifikat Ecocamping

Kamp Stobreč Split jedini je kamp na splitskom području što njihovu zelenu filozofiju čini još važnijom kako za lokalnu i nacionalnu turističku sliku tako i za međunarodni branding Splita i Hrvatske. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih priznanja i certifikata.

///Glamurozno kampiranje u srcu Zagorja

Ovaj je kamp još prije nekoliko godina ispunio sve uvjete te zavrijedio prestižni certifikat Ecocamping koji potvrđuje filozofiju o potrebi očuvanja okoliša, održivog turizma i promicanja svijesti o zaštiti prirode.

Camping Split

Priznanje ima poseban kredibiliteti i dodjeljuje se kampovima koji posebnu pažnju posvećuju zelenom poslovanju, sigurnosti gostiju, te kvaliteti sadržaja i usluga.

Superplatz

Nije manje važno niti činjenica kako ga je u siječnju njemački autoklub ADAC uvrstio među najbolje europske kampove koji nose titulu Superplatz, kojom se može pohvaliti 190 kampova u Europi.

plaža

Za dobivanje ove titule trebali su biti udovoljeni svi kriteriji ADAC-a čiji inspektori, baš poput onih Michelinovih, osobno i bez najave obilaze kampove.

Kamp Stobreč Split ostvario je najbolje ocjene u svih pet kategorija: uređenost, mogućnost kupanja, slobodno vrijeme, opskrbljenost sadržajima i gastro ponudom te sanitarije.

more, pas
Foto: Kamp Stobreč Split

Bogata ponuda

Lijepo uređene šljunčane plaže, gusta borova šuma, wellness i spa centar s tri vanjska bazena, trgovina, restoran, sportski tereni, ronilački klub, suvenirnica, animacijski centar za djecu, masaže, najam ležaljki i automobila i skutera, fitness dvorana i plažni barovi samo su dio ponude.

///Najbolji odmor? Kampiranje s psima!

Ovaj je kamp otvoren cijelu godinu, prostire se na pet hektara, ima 55 mobilnih kućica od čega su dvije namijenjene osobama s invaliditetom, a tu je ukupno i 208 parcela sa strujom, vodom i odvodnjom te 52 kamp mjesta.

kućice

S kapacitetom od 1100 gostiju u 2023. godini ostvareno je više od 148.000 noćenja. Strukturu gostiju uglavnom čine srednjoeuropski gosti.

Botanički vodič

Ulaganja su krenula od 2006. nakon što je na lokaciji zatečena šikara, nesređena šuma bora, čempresa i topole. Nakon kultne bure iz 2015. koja je učinila veliku štetu i eliminirala dobar dio stabala, odlučili su se za hortikulturu koja se zasniva na mediteranskom bilju i održivom razvoju.

Kamp Stobreč Split
Foto: Kamp Stobreč Split

Sve je rezultiralo raskošnom cjelinom, a gosti u bujnom zelenilu posebno uživaju tijekom ljetnih mjeseci.

Camping Stobreč Split
Foto: Kamp Stobreč Split

Još uvijek nije poznato koliko biljnih vrsta raste na području kampa. Pretpostavljaju da ih ima više od stotinu, no do službenog će podatka doći uskoro jer je u planu izrada botaničkog vodiča za posjetitelje.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.