Tilburg krasi bogatstvo boja, ali on je mnogo više od Festivala crvenokosih

Nizozemski grad Tilburg svake godine krajem kolovoza završi u brojnim medijima diljem svijeta, a razlog je nadaleko poznati festival crvenokosih (Redhead Days) čije trajanje se proteže na nekoliko dana.

Zanimljiv festival okuplja desetke tisuća riđokosih ljudi – žena, muškaraca i djece – iz više od 80 zemalja svijeta te je najstariji, najveći i najspektakularniji svjetski festival toga tipa. Našao je svoje mjesto i u Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda kada se na Redhead Days 2013. godine okupilo 1672 osoba s prirodnom crvenom bojom kose.

Iako je postao svjetski poznat po festivalu, Tilburg nije samo mjesto okupljanja riđokosih – grad doista pruža mnogo više.

Brojni muzeji i parkovi

Šesti po veličini grad u Nizozemskoj s preko 200 tisuća stanovnika, smjestio se u pokrajini Sjeverni Brabant. Nudi široki raspon kulturnih atrakcija, a našao se ovdje također popriličan broj modernih arhitektonskih čuda. Osim fantastičnim muzejima i razvijenoj uličnoj umjetnosti, može se pohvaliti i prelijepim parkovima.

Većina posjetitelja koji putuju u Tilburg odluči doći vlakom. Grad ima ukupno tri željeznička kolodvora: Tilburg Centraal (najveći), Tilburg Universiteit i Tilburg Reeshof. U slučaju da ste ljubitelj prijevoza na dva kotača, donosimo popis staza u i oko grada: Cycling around Tilburg.

Biciklom možete bez većih problema doći do okolnih gradova, a najbliži su: Goirle (4 km), Oisterwijk (7 km), Loon op Zand (8 km) i Hilvarenbeek (8 km).

Želite li odsjesti u nekom od hotela, donosimo one poznatije: Bastion Hotel Tilburg, ibis Tilburg, Hotel Mercure Tilburg Centrum, Hotel Van der Valk u Tilburgu, Auberge Du Bonheur, Hotel Van der Valk Gilze-Tilburg, City Hotel Tilburg, Hotel De Druiventros.

Pravi studentski grad

Riječ je o mjestu s nizom obrazovnih institucija i to je nešto s čime se malo koji drugi nizozemski grad može mjeriti – Tilburg je s pravom ponosan na svoju reputaciju središta znanja. Populacija od preko 25.000 studenata čini ga jednim od glavnih nizozemskih obrazovnih centara. Možda je slikovitije reći kako na svakih sedam osoba u ovome gradu dolazi jedan student.

Boravak u Tilburgu relativno je jeftin u usporedbi s troškovima života u drugim nizozemskim sveučilišnim gradovima, poput Amsterdama i Utrechta. Procijenjeni mjesečni troškovi za jednu osobu su oko 865 eura, ne računajući stanarinu. Procijenjeni mjesečni troškovi četveročlane obitelji iznose nešto preko 3000 eura, također ne računajući stanarinu.

Kažu da je voda iz slavine u ovome gradu barem jednako dobra i ukusna kao voda iz boce što je veliki plus, znajući koliko je voda diljem Europe skupa. Poznato je kako u mnogim europskim zemljama voda iz slavine nije preporučljiva za piće.

Osim već navedenih činjenica, prednosti života u Tilburgu uključuju njegovu pogodnu lokaciju nedaleko velikih gradova kao što su Amsterdam i Rotterdam, živahnu kulturnu scenu i odličan sustav javnog prijevoza.

Muzej tekstila

Glavne atrakcije koje se u Tilburgu ne bi smjele zaobići su Muzej De Pont, Schrobbelèr, Natuurmuseum Brabant, LocHal i TextielMuseum. TextielMuseum dinamičan je i kreativan muzej smješten u bivšoj tvornici tekstila. To je jedino mjesto na svijetu gdje se spajaju tekstilni dizajn, umjetnost, moda, industrijsko nasljeđe i inovacija, navodi se na stranicama muzeja.

Tekstil iz Tilburga u prošlosti je bio nadaleko poznat. Nakon Drugog svjetskog rata grad je zadržao svoje mjesto nizozemske prijestolnice vune, ali 60-ih godina prošloga stoljeća industrija je propala. Do 1980-ih, broj tvornica vune u funkciji značajno se smanjio.

Muzej čini jedinstvenim kombinacija inspirativnih izložbi, obrazovnih programa i TextielLaba, dijela institucije specijaliziranog za istraživanje i proizvodnju tekstila. U TextielLabu, srcu TextielMuseuma, posjetioci mogu gledati međunarodne i nacionalne umjetnike i dizajnere kako rade s tekstilom, te zajedno sa stručnjacima proučavaju beskrajne mogućnosti obrade brojnih materijala.

Ovdje se također održava i razvija tradicionalno zanatstvo i proizvodne vještine kako bi se znanje i stručnost mogli prenijeti budućim generacijama. U muzeju je smještana, osim toga, jedinstvena zbirka remek-djela tekstilnog dizajna, mode, vizualne umjetnosti i industrijske baštine.

Knjižnica sa 20.000 knjiga

Najveća biblioteka specijalizirana za tekstil u Nizozemskoj nalazi se također u srcu TextielMuseuma. Muzejska knjižnica mjesto je za sve koje tekstil zanima profesionalno ili amaterski. Oko 20.000 knjiga i brojni časopisi koji se bave temama vezanim uz tekstilnu industriju, proizvodnim metodama, vizualnom umjetnošću i dizajnom, čine zbirku jedinstvenom.

Knjižnica je riznica informacija o temama iz povijesti umjetnosti te o najnovijim materijalima i tehnikama. Također sadrži arhive s dokumentacijom o umjetnicima, dizajnerima i raznim tekstilnim tvrtkama. Muzejskom knjižnicom koriste se najčešće studenti, dizajneri i umjetnici. Ova institucija posjeduje ogromnu zalihu znanja o ručnim radovima, materijalima, tehnikama, uzorcima i drugo.

TextielMuseum je 2017. godine osvojio nagradu BankGiro Lottery Museum Prize u kategoriji Fashion & Design. Dvije godine kasnije, ovaj jedinstveni muzejski koncept osvojio je međunarodnu nagradu Best in Heritage Award.

Kulturna događanja i festivali

No Tilburg ima za ponuditi ponešto svakom posjetiocu, bilo da se radi o kafićima ili restoranima, sportskim aktivnostima i manifestacijama, umjetničkim predstavama, projekcijama filmova, vrhunskim koncertima pop i klasične glazbe te sjajnoj suvremenoj umjetnosti.

Tilburg je domaćin niza kulturnih događanja i festivala tijekom cijele godine, uključujući Tilburgse Kermis i Festival Mundial. Ove manifestacije izvrstan su način za doživjeti živahnu kulturnu scenu grada.

Nadamo se kako ste se, stigavši do kraja ovog članka, zainteresirali za daljnje istraživanje opisanog grada koji vrijedi posjetiti i u nekom drugom periodu godine, ne samo u vrijeme održavanja Festivala crvenokosih.

A ako ste mladi i razmišljate o studiranju u inozemstvu, više informacija o toj temi možete pronaći na poveznici: Study at Tilburg University.

Foto: Unsplash
Naslovna fotografija: Shot by Cerqueira / Unsplash

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.