TOP 5 prijedloga za vikend: Priroda, fotogenične uvale i uživanje u domaćem pršutu

Ovog vikenda ćemo krenuti putevima opuštajućih šetnica, znamenitosti i neotkrivenih krajolika. Jeste li do sada čuli za posebno fotogeničnu uvalu u Dalmaciji i znate li koja je istarska “općina pršuta”? Otkrijte ih kroz naših top 5 prijedloga za vikend i uputite se na proljetni izlet kakav zaslužujete!

Bajna Opatija već sija u uskršnjem izdanju

Romantičan turistički biser koji odiše jednom dozom luksuza pružit će vam odmor iz snova u svako doba godine. Uz svjež zrak i šetnicu uz more vrlo brzo ćete zaboraviti na sav stres koji je radni tjedan nosio sa sobom. Za ljubitelje šetnje idealan prijedlog je šetnica Franje Josipa I, poznatija pod nazivom Lungomare. Riječ je o 12 kilometara dugom obalnom šetalištu koje povezuje Volosko, Opatiju, Ičiće, Iku i Lovran. S pogledom na prekrasno uređene staze, opatijske znamenitosti i najljepše plaže, kilometre ćete prelaziti kao od šale, a dobro raspoloženje i prekrasne fotografije koje ćete zabilježiti putem ostat će s vama još dugo, dugo nakon šetnje.

Također, Opatija odiše posebnostima posebice u ovo predblagdansko vrijeme Uskrsa kad vas ondje čeka poseban program, aktivnosti i nova iskustva. Vrhunska gastronomska ponuda te opuštanje u wellness & spa centrima, aktivne proljetne šetnje na svježem zraku uz morsku obalu ili kroz šumske predjele, uživanje u glazbenim nastupima te kulturnim i zabavnim programima, druženje s Uskršnjim zecom i opatijskom damom, a za najhrabrije i kupanje uz Opatijske kukale koji su još 1. siječnja otvorili kupališnu sezonu u gradu – tek je to dio mogućnosti kojima će Opatija oduševiti svoje goste tijekom produženog uskrsnog vikenda. Detaljnije o programu na LINKU.

P.S. Otkrijte i posebne “photo spots” prigodno uređene motivima Uskrsa.

Idemo u ”Lega Grad”

Vrijeme je za proljeće s pogledom na očaravajuće ravnice Slavonije, a ako još niste bili u “Lega Gradu”, ovaj vikend može biti idealna prilika za to. Nemojte propustiti šetnju uz Dravu poznatom osječkom Promenadom i obilazak Pješačkog mosta, poznatog i pod nazivom Most mladosti koji se nalazi na mjestu nekadašnjega mosta Sulejmana, a izgrađen je 1980. godine.

Danas je on jedan od glavnih simbola grada i izgledom podsjeća na mnoge europske mostove i građevine. Ukoliko dolazite sa svojom boljom polovicom, ondje možete ostaviti lokot i baciti ključ u Dravu kako to čine mnogi parovi, vjerujući da će tako njihova ljubav biti vječna. Također, grad na Dravi se može pohvaliti i činjenicom da ima najviše zelenih površina u Hrvatskoj, a obiluje i trgovima, perivojima i parkovima. Predlažemo Park kralja Petra Krešimira IV koji je sa sve četiri strane okružen prekrasnim drvoredima gorskog javora. Ondje možete predahnuti na postavljenim klupicama i uživati u zelenilu i procvalom drveću koje krasi Park.

Zoološki vrt i akvarij grada Osijeka najveći je zoološki vrt u Hrvatskoj, osnovan je 1995. Godine i  prostire se na 11 hektara i od tada se ističe veličinom prostora, ali i brojem životinja. Što kažete na poslijepodne u društvu žirafa, afričkih divljih pasa, lavova i tigrova?

Relaksacija u prirodi je uvijek dobra ideja

Park prirode Lonjsko polje, koji se nalazi osamdesetak kilometara od Zagreba, mogao bi biti idealna destinacija za vikend posjetu ako tražite predah od užurbane gradske svakodnevice, a ondje će uživati apsolutno svi ljubitelji prirode, rekreativci i obitelji s djecom.

Vikend program koji je dostupan od proljeća do jeseni svake subote i nedjelje vrlo je popularan jer za cijenu od 50 kuna po osobi nudi brojne sadržaje: šetnju pješačkim stazama u Krapju, Čigoču i Repušnici, obilazak novih vidikovaca, posjet ornitološkom rezervatu Krapje đol, vožnju plovilom Vodomar ili čamcima na solarni pogon, šetnju retencijom Lonjskog polja u selu Mužilovčica i šetnju Repušničkim poljem, razgledavanje sela Krapja – sela graditeljske baštine te sela Čigoč prvog europskog sela roda.

Ipak, ako niste u mogućnosti uživo doživjeti posebnosti sela roda, na LINKU provjerite kako možete zaviriti u svakodnevni život roda u Čigoču.

Sadržaj za najmlađe:

Djeca ondje mogu zaigrati igru proširene stvarnosti “Istraži životinjski svijet Lonjskog polja” koja pomoću tableta i znakova za očitanje u Krapju “oživljava” dvadeset virtualnih životinja Parka prirode Lonjsko polja, a djecu kroz zabavu educira o autothtonim životinjskim vrstama Parka.

Najmlađa općina u Hrvatskoj puna zanimljivosti

Samo dvadesetak kilometara od dalmatinske metropole Zadra nalaze se Vrsi koji svojom obalom dugom 34 kilometra privlače brojne posjetitelje u potrazi za savršenim plažama. Jedna uvala postala je hit na Instagramu, a slike se šire bespućima interneta – kako ona izgleda možete otkriti i na videozapisu na našem Instagram profilu.

Općina Vrsi je jedna od najmlađih općina u Republici Hrvatskoj. Osnovana je 2006. godine, a započela je s radom 1. siječnja 2007. godine. Ipak, teritorij ovog mjesta naseljen je više od 10 000 godina, a o čemu svjedoče brojni arheološki ostatci iz te davne prošlosti.

Zanimljivost: Hrvati su se na teritorij sela doselili još u 7. stoljeću nakon Krista i tu na antičkim i rimskim ostatcima izgradili srednjovjekovna naselja Jasenovo, Vrsi, Sv. Toma i Seline koji su kasnije u 16. i 17. stoljeću razorena, a iz njih je nastalo jedinstveno mjesto Vrsi.

Ovo mjesto je idealno ako tražite mir, tišinu i prirodu. Na područjima nekadašnjih naselja i današnje okolice općine Vrsi su i crkvice koje danas čine kulturnu baštinu, stoga dok šetate obiđite svaku od njih i proučite bogate povijesne priče koje kriju. Čarobne fotogenične uvale ispunit će vam želju za morem i svježim zrakom, iako je prerano za kupanje – to je nešto što vrijedi vidjeti. Ljubitelji fotografije će ondje posebno uživati, ako tražite novu lokaciju koja će zapaliti društvene mreže – naći ćete ju u općini Vrsi.

Mjesto gdje ljubitelji pršuta dolaze na svoje

Tinjan je nekada bio gradić na granici. U rimsko je doba tadašnji Attinianum čuvao granice porečkog agera prema nedovoljno romaniziranoj unutrašnjosti Istarskog poluotoka. Danas čuva tradiciju proizvodnje vrhunskog pršuta, a 2006. godine proglasio se i Općinom istarskog pršuta. Još je jedna znakovita tradicija ovoga kraja kovački zanat, a tinjanski kosiri nadaleko su poznati.

Kad stignete u Tinjan, najbolja opcija je krenuti od vidikovca “pod ladonjon” odakle se pruža zadivljujuć pogled duž plodne doline prema Kringi, a uočit ćete i kuće Sv. Petra u Šumi i Ježenja s druge strane Drage.

Ne propustite vidjeti i tinjansku zavičajnu zbirku Depiera koja nosi ime svog utemeljitelja Enerika Depiere čija obitelj je u Tinjan doselila još u 16. stoljeću i plemićkog su porijekla. Enriko je cijelog svog života skupljao sve dostupne materijale i predmete u svoju privatnu zbirku i 2013. ju poklonio Općini Tinjan. Zbirka se nalazi u privatnoj kući obitelji Depiera i sadrži oko pet tisuća predmeta.

Od 8. do 30. travnja 2022. godine u ugostiteljskim objektima Turistička zajednica središnje Istre nudit će se fritaje – tradicionalni istarski objed u kombinacijama raznih sastojaka među kojima će glavno mjesto zauzimati samoniklo bilje dostupno na području Istre upravo u proljetnom razdoblju kao što su šparuge, maslačak i medvjeđi luk uz, naravno, domaća jaja. Cijene fritaja kretat će se od 30 do 50 kuna, a gdje ih možete kušati pročitajte na LINKU.

I, koji je vaš izbor? Birate li ovog vikenda opuštanje uz šetnju i lokalnu gastronomiju ili ste ipak više za aktivni odmor? Ako još niste osjetili čari proljeća – pravo vrijeme je sad! Nadamo se povoljnim vremenskim uvjetima za pravu proljetnu bajku na atraktivnim lokacijama.

Naslovna fotografija: Antonela Verković

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.