Tradicionalni korčulanski kolač nezaborava lumblija uspomena je na jednu ljubav

Priču o tradicionalnom kolaču otoka Korčule mogli bismo započeti činjenicom kako se lumblija radi od dizanog tijesta. Svoj osebujan okus duguje posebnoj pažnji i ljubavi koji su potrebni da se dugotrajan proces izrade i pečenja dovede do kraja.

korčula kolač
Foto: Turistička zajednica Općine Blato

No ne smijemo zaboraviti ni posebne sastojke koji se počinju pripremati i sakupljati ljeti. Tako lumblija sadržava bademe, orahe, grožđice, naranču, limun, mnogobrojne začine koji se dodaju u pomno definiranim omjerima te neizostavni sastojak lumblije, varenik, odnosno sirup od mošta koji se nekoliko sati lagano kuha dok ne uzavri kako bi se reducirao u tamni, slatki sirup.

Punoću bogate mediteranske arome u lumbliji zasigurno ćete najbolje okusiti kada je kušate na otoku Korčuli. Jednom kada probate taj okus, zasigurno ga nikada nećete zaboraviti… Zašto? Zato što tu aromu okusa i mirisa prožima i dašak sjećanja, ali još važnije, trag korijena i čvrsta povezanost s precima i osobama koje Korčulani ne žele zaboraviti, koje su im posebno drage, koje su daleko ili nažalost više nisu s nama.

korčula kolač
Foto: Turistička zajednica Općine Blato

Dani Lumblije 2023.

Svake se godine u Blatu, u cilju očuvanja tradicije i običaja te u povodu Svih svetih i Dana župe Blato, održavaju blagoslov i degustacija tradicionalnih lumblija, te već tradicionalna manifestacija “Dani lumblije”.

Tako će biti i ove godine, od 22. do 28. listopada 2023. kada se održava manifestacija Dani Lumblije u Blatu – okusi i mirisi zavičaja u organizaciji Turističke zajednice općine Blato i Blatskih fižula ustanove u kulturi.

dani lumblije 2023

Središnje događanje već prepoznatljive otočne gastro manifestacije koje će se ove godine održati u subotu, 28.listopada s početkom u 9:30, u autentičnom ambijentu Gradskog parka u Blatu, uključuje degustaciju i prezentaciju Lumblije, ali i prezentaciju i degustaciju svih ostalih tradicionalnih blatskih i otočnih proizvoda uz neizostavno predstavljanje autohtonih jela, slastica i proizvođača otoka Korčule. Prilika je to za okupljanje ne samo registriranih proizvođača ove tradicionalne otočne slastice, već i svih ostalih proizvođača koji u svojoj ponudi imaju autohtone i tradicijske proizvode s posebnim oznakama kvalitete.

Nezaobilazna je i već gotovo tri desetljeća duga tradicija blagoslova i degustacije Lumblija koje donose učenici Srednje škole “Ivo Padovan” Blato na blatskoj Plokati koje će se ovom prilikom održati u nedjelju, 22.listopada s početkom u 10 sati.

U sklopu manifestacije “Dani Lumblije u Blatu – okusi i mirisi zavičaja” predstavit će se i gastro radionica “Bibine slatke čarolije” koja će se održati 23. listopada 2023. (ponedjeljak) s početkom u 17 sati u Konobi Zlinje u Blatu. Radionicu će voditi Biljana Milina, slastičarka koja je svojim čarobnim slasticama priskrbila titulu najbolje slastičarke za 2019. u izboru Gault Millau vodiča za Hrvatsku.

dani lumblije 2023

Domaćin – Konoba Zlinje Blato, kao jedan od registriranih proizvođača temeljem EU zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla za sve polaznike gastro radionice donosi i degustaciju lumblije. Prethodna prijava za ovu gastro radionicu obavezna je u Turističkom uredu u Blatu ili putem FB stranice Visit Blato Korčula.

Lumblija se i danas radi na tradicionalan način prema usmenoj predaji

Lumblija se proizvodi na tradicionalan način prema tradicionalnoj recepturi temeljenoj na usmenoj predaji, koja se na Korčuli prenosi s generacije na generaciju. Na području otoka Korčule, generacijskim prenošenjem načina pripreme lumblije uvriježena su dva načina pripreme ovog proizvoda, koji se razlikuju, ali oba rezultiraju konačnim proizvodom čija se posebnost očituje u tradicionalnoj recepturi izrade te ugledu koji je sačuvan do današnjih dana.

///Recept za Blatsku lumbliju – kolač “nezaborava” s otoka Korčule

Lumblija je nastala na temelju ekonomskog bogatstva i raznolikog izbora kvalitetnih sirovina na otoku Korčuli. Lumblija kao tradicionalna otočna delicija upućuje na priču o tradicionalnom načinu otočkog življenja, okružju i načinu života. Uza svu povijest i tradiciju koju nosi, veže i jednu legendu – ljubavnu priču koja je posjetiteljima vrlo privlačna. Legenda o lumbliji često je prvi susret s ovom slasticom, osobito za strane posjetitelje i turiste na otoku Korčuli te je i u današnje vrijeme prisutna ta simbolika lumblije kao kolača nezaborava i kolača sjećanja.

lumblija
Foto: Turistička zajednica Općine Blato

Legenda o lumbliji

Priča koja i danas prati ritual pripreme lumblije govori o ljubavi dvoje mladih, francuskog vojnika pekara i mlade djevojke, koji su se spletom okolnosti morali rastati. Vojnik je otišao, prestala je francuska vladavina, a mlada djevojka i njezino ime utopili su se u nebrojenim ljubavnim pričama, ali kolač Lumblija ostao je kao spomen na te dane. Djevojci su riječi n’oublie pas zvučale kao “lumblija”, ali poruka je bila jasna, a jezična barijera prevladana.

Vrijeme kad se lumblija peče vrijeme je sjećanja na najmilije, početkom studenoga. Time je očuvano njezino početno značenje – sjećanje i veza s voljenom osobom, a danas često znači i vezu s rodnim krajem.

lumblija
Foto: Turistička zajednica Općine Blato

Nacionalna i europska zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla

S obzirom na višestoljetnu prisutnost lumblije na ovim područjima, značaj koji lumblija ima ne samo u gastronomskom smislu, već i kulturološkom, povijesnom, tradicijskom, a u novije vrijeme i turističkom, priča je koja tek treba biti ispričana, posebno kada se uzme u obzir i činjenica da je Ministarstvo poljoprivrede u lipnju 2021. godine na nacionalnoj razini zaštitilo naziv “Lumblija” kao zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla (ZOZP).

lumblija
Foto: Ministarstvo poljoprivrede

U studenom 2022. pak, lumblija je dobila europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Time je ovaj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićena na području cijele Europske unije.

Postupak zaštite naziva “lumblija” pokrenuli su Viteško udruženje Kumpanjija Blato i Udruga maslinara Vela Luka koji su u zajedničkoj Specifikaciji proizvoda definirali postupak proizvodnje ovog proizvoda i opisali uzročno-posljedičnu povezanost “Lumblije” i otoka Korčule.

Viteško udruženje Kumpanjija Blato u svojoj sekciji Prehrambenog folklora također njeguje i čuva tradiciju pripreme lumblije. Stoga je članovi i prijatelji Viteškog udruženja Kumpanjija Blato pripremaju i za tradicionalnu Kućnu zabavu koja se održava svake godine početkom veljače.

kumpanjol

Nezaobilazna je i višestoljetna povijesna tradicija pripreme lumblije u svim blatskim kućama, zajedno sa tradicijom kolendi i obilježavanja blagdana Svih svetih.

“Ne zaboravi me”

Gastronomija i autohtoni, tradicionalni kolači dio su povijesti koji povezuje naše otoke i naše iseljeništvo. U vremenima velike neimaštine kada su materijalna dobra bila nedostupna za ponijeti jedino što su iseljenici mogli ponijeti u nepoznat i dalek svijet bili su okusi, mirisi i uspomene na svoj rodni kraj.

Tako su mnogi od njih ponijeli upravo uspomene na jela koja su ih vraćala u djetinjstvo i na mjesta u kojima su odrasla. Odlazeći, nadali su se boljem životu, ali i da neće zaboraviti mjesto iz kojega su otišli. Među mnogobrojnim uspomenama i sjećanjima ponijeli su i sjećanje na lumbliju, njezin nezaboravan okus i miris.

lumblija
Foto: Turistička zajednica Općine Blato

Lumblija kao tradicionalni kolač postaje zaštitni znak ove destinacije i turistički proizvod dostupan tijekom cijele godine, a sada još dodatno obogaćen naslovom zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla, uistinu je reprezentativni otočni suvenir i nezaobilazni dio turističke gastro-kulturne priče te naposljetku i jedan od glavnih motiva dolazaka posjetitelja u destinaciju tijekom cijele godine.

Zahvaljujući svojim sastojcima, lumblija je trajni kolač koji, što je stariji, to je ukusniji. “Ne zaboravi me” – poruka je to koja se svake godine šalje i dugo, dugo traje.

Registrirani proizvođači lumblije na području Blata:

  • OPG Mirjana i Danko Mirošević
  • OPG Protić Sanja
  • Moja Nadalina j.d.o.o.
  • Konoba Zlinje

“LUMBLIJA – TO TI JE VOJA I JUBAV”

Izvor i foto: Turistička zajednica Općine Blato

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.