Turizam i sport bez granica u funkciji pozicioniranja bosanskih piramida kao globalnog branda

Sredina srpnja uz velike vrućine donosi i velike sportske i turističke rezultate, a ako povežemo londonski Wimbledon i bosanske piramide u Visokom onda je i sportski i turistički adrenalin na vrhuncu.

U sjećanju nam je još i veliki uspjeh Gorana Ivaniševića koji je prije dva desetljeća u rodni Split i Hrvatsku donio šampionski pehar čime je zapravo i sportski i turistički brendirao svoju domicilnu državu uz povećanu popularnost, ali i posjetu turista iz cijelog svijeta.

Nešto slično napravio je i Novak Đoković posjetom kraljevskom gradu Visoko u BiH čime je zapravo napravljen džinovski iskorak u marketinškom pozicioniranju i mjesta i države, a kako se radi o jednom od najboljih tenisača, ali možda i najvećih sportaša današnjice, onda su ti efekti nemjerljivi.

Bosanske piramide koje su u akademskoj javnosti izazivale mnoge kontroverze ali i dobru marketinšku priču domicilnog maga Semira Osmanagića ovog srpnja doživjele su svoj klimaks. Preko svoje zaklade ARHEOLOŠKI PARK BOSANSKA PIRAMIDA SUNCA koja upravlja svim procesima u trojstvu kulture, sporta i turizma uspio je privući i svjetske sportske zvijezde, ali i razbiti stereotipe o političkoj i nacionalnoj podijeljenosti ex Yu prostora čime je zapravo otvorio ogroman tunel i put koji prelazi i važnost autoceste C5, koja se upravo gradi u maloj zemlji humova i rijeka ali burne i slavne povijesti.

Ako se o  energetskoj učinkovitosti na ljudsko tijelo može i raspravljati o pozitivnoj energiji posjetitelja koji su prošlog tjedna pohodili kraljevski grad Visoko možemo se svi složiti, kako su velike i u konačnici usporedive samo sa dvije rijeke, Bosnom i Fojnicom koje se probijaju između piramidalnih brda dinarskog gorja utapajući i genetski tip čovjeka?! Zato nije ni čudo sto je ovaj prostor naseljen od prapovijesti a prirodnom i kulturnom baštinom se upravlja znalački i kompetentno pa i rezultati ne izostaju, baš poput već spomenutih sportskih i kulturnih zvijezda koje pokazuju put modernim mudracima da preskačući sve granice mogu stvoriti uspješnu kulturno sportsko turističku priču veću i od samog grada Visoki.

Za nadati se kako će ova kraljevska turistička priča biti pravi putokaz kako se bezgranični životni uspjesi mogu graditi samo bez granica kako na planeti zemlji tako i u ljudskim glavama.

Noletu i Semiru kapa dolje za ovu jedinstvenu svjetlost kojom su prikazali da se tjelesnim i prirodnim resursima može upravljati samo moždanom energijom koju nam je podario svevišnji Bog, a na nama je da tu svjetlost samo slijedimo.

Dano pod gradom Visoki zemljice HUMBOSANSKE dne 15. miseca srpnja ljeta gospodnjeg 2022. po Kristu

Fotografije: Marinko Brkić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.