Turopoljska podgutnica na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai

U sklopu nastupa Republike Hrvatske na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai, u hrvatskom paviljonu za cijelo vrijeme trajanja Svjetske izložbe izloženi su suveniri turističkih zajednica županija, a među njima je i turopoljska podgutnica.

podgutnica dubai

Naime, Turistička zajednica Zagrebačke županije na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai izložila je suvenir, turopoljsku podgutnicu i na taj način predstavila destinaciju te poveznicu podgutnice i kravate.

Crveni rubac ili ukrašena vrpca koji su turopoljske djevojke vezivale mladićima pod vratom (gutom) prije odlaska u vojnu službu – odakle i naziv “podgutnica”, a s obzirom na povijesnu predaju o načinu nastanka smatra se i pretečom kravate.

– Predstavljanjem turopoljske podgutnice na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai željeli smo prezentirati tradiciju naše destinacije te dodatno ojačati brand sada već prepoznatljivog suvenira ne samo Turopolja nego i Zagrebačke županije… Naše, a svjetsko”, izjavila je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Podsjetimo, turopoljski plemenitaši kroz svoj banderij štitili su Hrvatsku, ali imali i obvezu sudjelovati u vojnim pohodima za kraljevstvo. Banderijalci, odnosno laka konjica, kao dio hrvatske vojske su bili među Hrvatima koji su sudjelovali u Tridesetogodišnjem ratu te su u prvom dijelu 17. stoljeća stigli do Francuske. Njihov rubac, koji im kao uspomenu na dom te zavjet ljubavi i vjernosti vežu djevojke i žene, zapazili su Francuzi pa i sam kralj Luj XVI. koji ju je prihvatio kao novi modni detalj – rubac koji se veže na hrvatski način “a la Croate”.

Fotografije: Turistička zajednica Zagrebačke županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.