U gradu Krku vođena biciklistička tura i interpretacijska šetnja za Svjetski dan turizma 2023.

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) 1979. godine donijela je važnu odluku – uspostavljanje Svjetskog dana turizma. Odabrani datum, 27. rujna, nije slučajan; to je dan koji simbolizira ključnu prekretnicu u svjetskom turizmu – obljetnicu usvajanja Statuta UNWTO-a, koja se dogodila 27. rujna 1970. godine. Svake godine, diljem svijeta, pa tako i u gradu Krku, Svjetski dan turizma obilježava se kroz različite manifestacije. Cilj je poticanje svjetske zajednice na dublje razumijevanje turizma te njegove važnosti na ekonomskom, socijalnom, kulturnom i političkom planu.

svjetski dan turizma u krku

Tema Svjetskog dana turizma 2023. je “Turizam i zelena ulaganja“. Naglasak je na potrebi za više i bolje ciljanih ulaganja u ljude, planet i prosperitet.

U skladu s Strategijom razvoja održivog turizma i Planom razvoja turizma Primorsko-goranske županije, kao i  gradskim strateškim dokumentima te u suradnji s gospodarskim sektorom, u gradu Krku posljednjih nekoliko godina uloženi su značajni napori te velika ulaganja kako bi se ojačalo cjelogodišnje turističko poslovanje. Rezultati tih napora stigli su u obliku turističkih uspjeha, što znači da je ove godine, zahvaljujući odličnoj predsezoni, milijun noćenja u komercijalnom smještaju ostvareno već sredinom kolovoza.

///Krk Bike Story 2023. – istražite otok skrivenog blaga na dva kotača

Motivaciju za dolazak na područje grada Krka, osim bogate kulturne i prirodne baštine, posjetitelji pronalaze i u brojnim programskim sadržajima. Iznimnu popularnost stekli su upravo tematski storytelling sadržaji, razvijani u suradnji s lokalnim turističkim vodičima. To je dovelo do stvaranja atraktivnih tematskih ruta koje redovito privlače brojne goste.

svjetski dan turizma u krku

Kako bi upravo na Svjetski dan turizma posebno naglasili važnost zajedničke izgradnje održive turističke budućnosti, pozivamo vas da nam se 27. rujna pridružite na besplatnom biciklističkom obilasku grada Krka i njegove okolice te vođenom obilasku starom gradskom jezgrom grada Krka. Ovo iskustvo nije samo odlična prilika da upoznate bogatu kulturnu baštinu našega grada, već idealan način da istaknemo važnost investiranja u očuvanje i revitalizaciju baštine. 

Local Bike Sightseeing Tour: besplatna biciklistička tura

Krk – Kimpi – Kaštel Salatić – Lakmartin – Muraj – Kornić – Krk

Local Bike Sightseeing Tour vodi vas kroz pitoreskne krajolike Krka, nudeći zabavan način za upoznati ljepote otoka. Počevši turu s krčke rive te vijugajući kroz slikovite predjele u okruženju grada Krka; Kimpi, Salatić, Lakmartin, Muraj, Kornić te natrag do Krka, ova vođena biciklistička tura obećava nezaboravan doživljaj.

epic rides krk

Tijekom vožnje bicikla, bit ćete očarani ljepotom koja okružuje grad Krk – od šarmantnih naselja i obalnih staza s prekrasnim pogledom na more do bujne prirode koja odražava prirodnu raznolikost Krka. Ova pažljivo odabrana ruta omogućuje uživanje u predivnim vidicima i jedinstvenim kulturnim lokalitetima!

 • Tijek ture: Krk – Kimpi – Kaštel Salatić – Lakmartin – Muraj – Kornić – Krk
 • Okupljanje: kod Sunčanog sata (od 8:30 do 9:00 sati)
 • Polazak: 9:00 sati
 • Dužina: 23 km
 • Uspon: 370 m
 • Prijave i dodatne informacije*: tic@tz-krk.hr (ime i prezime svih sudionika, broj telefona, broj osoba, smještajni objekt u kojem gost boravi) – broj sudionika je ograničen

– Biciklistička tura prilagođena je svim uzrastima. Sudionici voze na vlastitu odgovornost, uz obavezno nošenje zaštitne kacige.
– Program je organiziran u suradnji s Infinity sport – Bike centrom Krk 

epic rides krk, svjetski dan turizma u krku

Besplatna interpretacijska šetnja starom gradskom jezgrom grada Krka, uz vođenje na hrvatskom i engleskom jeziku

Od Crkve Majke Božje od zdravlja do Frankopanskog kaštela

Šetnja za Svjetski dan turizma u Krku kreće s Trga krčkih glagoljaša kojim dominira romanička Crkva Majke Božje od zdravlja, a koja je do sredine 19. stoljeća bila posvećena sv. Mihovilu. No, kako je promjena titulara izazvana haranjem kolere, u namjeri da Bogorodica zaštiti svoj puk, ova se lokacija nametnula kao idealna za pripovijedanje o načinima na koje su naši preci, stoljećima unazad, brinuli o svome zdravlju, liječeći se i autohtonim samoniklim biljem.

grad krk
Foto: Luka Tabako

Kao što često obična biljka u sebi skriva najblagotvornija svojstva, tako i jednostavan komad drva, posredstvom spretnosti ljudske ruke, može biti pretvoren u instrument. Ta nas činjenica vodi do jedne od narednih lokacija, arhitekturom suvremenog sjedišta glazbene škole. Mjesto je to za propitivanje geneze glazbe i prizivanje bogatog otočnog glazbenog nasljeđa. Sve ono čime nas daruje priroda u korijenu je svake kreacije. 

Motiv je to koji se krije iza priče koja će biti predstavljena tijekom još jednog zaustavljanja, a čija će fabula krenuti u smjeru vrednovanja dječje igre i tradicijskih igračaka. Latinsko geslo ostium non hostium (vrata samo prijateljima rastvorena) umetnuto nad portalom jedne od kuća u Zrinjskoj ulici, na sljedećoj će lokaciji prizvati tradicionalnu krčku dobrodošlicu. Na kraju, priča inspirirana Trgom Kamplin i Frankopanskim kaštelom najjasnije će demonstrirati matičnu temu ove šetnje.

razgled krka, svjetski dan turizma u krku
 • Polazak: 17:30 sati
 • Mjesto susreta: Trg krčkih glagoljaša
 • Trajanje: 60 minuta
 • Prijava*: tic@tz-krk.hr
 • Šetnja uključuje i ulaznice za posjet Frankopanskom kaštelu. 

Izvor fotografija: Turistička zajednica Grada Krka

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.